x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Liga 1 se decide la TAS

Liga 1 se decide la TAS

de Florin Gongu    |    25 Mar 2009   •   00:00
Liga 1 se decide la TAS
Sursa foto: /Gazeta Sporturilor/Intact images

Zilele acestea, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne se vor lua patru decizii importante în privinţa fotbalului românesc, trei referitoare la Liga 1 şi una internaţională, care îl are în prim-plan pe Adi Mutu, în procesul cu Chelsea.



Cea mai palpitantă hotărâre pare a fi cea în care se judecă FC Vaslui cu FRF în cazul acordării dreptului de joc dinamovistului Julio Cesar în etapa a 7-a, deşi acesta văzuse cartonaşul roşu în etapa a 6-a. Cazul a fost judecat acum câteva zile, probele au fost administrate, urmând să se dea verdictul. "Dinamo a greşit flagrant folosind un jucător care era automat suspendat după o eliminare. Faptul că dinamoviştii au solicitat o favoare în afara regulamentului îi priveşte. Au făcut-o pe răspunderea lor. Eu sunt ferm convins că Dinamo va pierde cele trei puncte. După regulamentul disciplinar FRF sau FIFA, cei de la Dinamo nu au cum să câştige. Comisia care a luat decizia de a anula cartonaşul roşu al lui Julio Cesar nu avea nici un drept de a face acest lucru. Cei de la Dinamo au trimis abia acum unele documente care speră ei să-i salveze. Ei au susţinut la TAS că nu e vina lor, ci a comisiei. În opinia mea, unele dintre aceste documente sunt măsluite. Dinamo a  avut timp şapte luni pentru a trimite documentele necesare. Termenul a expirat în urmă cu o lună. Regulile FIFA spun că un jucător eliminat în timpul unei meci este automat suspendat", a spus finanţatorul vasluienilor, Adrian Porumboiu.

Clasamentul se poate modifica

Tot la TAS, la 2 aprilie se judecă şi cererea lui FC Timişoara, care solicită primirea celor şase  puncte retrase în urma nerespectării directivelor în privinţa folosirii culorilor şi palmaresului echipei Politehnica Timişoara. Sentinţa în aceste două cazuri poate schimba decisiv configuraţia actuală a clasamentului Ligii 1. Altă speţă se referă la cazul "nocturna" de la meciul Politehnica Iaşi - Farul Constanţa.

Dinamo s-a folosit de o decizie a Comitetului Executiv al FRF

La data anulării cartonaşului roşu de către Comisia de Disciplină, Dinamo explica pe site-ul său oficial raţiunea deciziei. Astfel, se invoca o hotărâre a Comitetului Executiv al FRF de la 19 august 2008, "având în vedere necesitatea adaptării regulamentelor FRF la cerinţele FIFA şi UEFA", care intra în vigoare la data de 1 septembrie 2008.

Meciul Dinamo - U Craiova, în care Julio Cesar a fost eliminat, s-a jucat la 30 august 2008! La articolul 4 al respectivei hotărâri (autorităţi competente în materie disciplinară), punctul 3, litera b, se scrie: "În mod excepţional, derogând de la prevederile alin. 2 (Deciziile arbitrului luate în timpul meciului de fotbal, de la intrarea până la ieşirea acestuia de pe terenul de joc, sunt definitive) ale prezentului articol, Comisia de Disciplină a FRF are competenţa de a îndrepta erorile evidente apărute în deciziile disciplinare ale arbitrilor". "Noi nu am solicitat anularea cartonaşului roşu. Comisia de Disciplină a analizat şi a luat decizia că jucătorul Julio Cesar nu trebuie suspendat. Eu nu cunosc regulamentele. Noi am primit o hârtie prin care ni se dădea voie să îl folosim pe Julio Cesar. Drama este declaraţia lui Drăgănescu; el a mărturisit că nu l-a eliminat corect pe Cesar şi a mers în vestiar să îi ceară scuze, iar la TAS a spus că a acordat cartonaşul roşu în mod justificat", a spus Borcea la GSP TV.

Cazuri aflate pe rol la Lausanne

1. FC VASLUI VS FRF
Verdict în pronunţare. Posibil să fie anunţat la 2 aprilie. S-a judecat la 19 martie. Vaslui cere omologarea meciului FC Vaslui - Dinamo (1-2) cu 3-0 pe motiv că oaspeţii l-au folosit pe Julio Cesar, deşi acesta era în stare de suspendare. Cazuri similare: Comisia de Disciplină a FRF a anulat cartonaşul roşu primit de jucătorul Rapidului, Pierre Boya, în meciul din etapa a 10-a a Ligii I, cu Pandurii (04.10.2008). Rapid l-a folosit pe Boya în meciul următor, din Cupa României, cu Petrolul; Comisia de Disciplină a anulat cartonaşul roşu primit de fundaşul lui FC Timişoara, Stelian Stancu, în partida cu Pandurii, astfel că acesta avea drept de joc în confruntarea cu Gaz Metan. Timişoara nici nu l-a trecut pe foaia de joc pe Stancu.

2. FC TIMIŞOARA VS FRF

Se judecă la 2 aprilie. Comitetul Executiv al FRF a decis punerea în aplicare a deciziei FIFA de penalizare cu 6 puncte a echipei pentru neexecutarea punctului 3 din hotărârea TAS din 25 aprilie 2008, în cazul palmaresului grupării Politehnica Timişoara. Punctul trei al hotărârii TAS de la 25 aprilie 2008 se referă la schimbarea culorilor clubului de către FC Timişoara, astfel încât acestea să nu mai includă culoarea violet. Între timp, acest lucru a fost îndreptat.

3. FARUL CONSTANŢA VS  POLITEHNICA IAŞI
S-ar putea judeca azi. Partida Poli Iaşi - Farul Constanţa, din etapa a 5-a, nu s-a disputat la  data de 23 august 2008, aşa cum era programată, deoarece arbitrul Istvan Kovacs a aşteptat doar 32 de minute remedierea defecţiunii la nocturna stadionului din Iaşi, şi nu 60 de minute. După ce ieşenii au făcut memoriu la FRF, Comisia de Disciplină a decis că partida trebuie reprogramată, aceasta disputându-se la 12 octombrie şi fiind câştigată de ieşeni cu 1-0. Constanţa solicită victoria la masa verde pentru nerespectarea măsurilor organizatorice.

4. ADRIAN MUTU VS  CHELSEA LONDRA
Se judecă la 7 mai. E vorba despre litigiul dintre atacantul Fiorentinei, Adrian Mutu, si clubul Chelsea Londra, care solicită românului 17 milioane de euro pentru că a fost depistat pozitiv cu cocaină, pe vremea când românul evolua la Chelsea. Mutu şi avocaţii săi cer anularea acestei amenzi.

×