x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Liviu Făcăleaţă rămâne în arest

Liviu Făcăleaţă rămâne în arest

28 Apr 2009   •   00:00

Directorul general al societăţii Pic rămâne în arest, după ce Tribunalul Argeş a respins, astăzi, cererea de eliberare provizorie sub control judiciar, formulată de către avocaţii acestuia, informează Mediafax.

Liviu Făcăleaţă, directorul general al societăţii Pic, arestat în dosarul corupţiei din arbitraj, a fost adus, în această dimineaţă, la Tribunalul Argeş, pentru judecarea cererii de eliberare provizorie sub control judiciar, formulată de către avocaţii săi.

Liviu Făcăleaţă a spus în faţa instanţei că are o situaţie familială grea şi că nu reprezintă un pericol social.

"Am situaţie familială mai specială, am fiică de 18 ani care urmează să dea bacalaureatul şi care se află în îngrijirea mea după ce mama acesteia a părăsit domiciliul conjugal. De asemenea, tatăl meu este nedeplasabil după un atac cerebral şi se află de mai mult timp în îngrijirea mea. Motivez că în aceste condiţii este necesară cercetarea mea în stare de libertate deoarece trebuie să am grijă de cei doi membri ai familiei, respectiv fiica şi tatăl meu. De asemenea, sunt absolut sigur că nu reprezint un pericol social, pot fi cercetat în libertate şi am toată deschiderea pentru a colabora cu anchetatorii", a declarat Liviu Făcăleaţă.

Avocatul Florentin Sorescu, apărătorul lui Liviu Făcăleaţă, a spus, la rândul său, că motivele invocate de către procurorii DNA Piteşti în probatoriul cazului nu susţin măsura de arestare preventivă.

"Am luat la cunoştinţă de fapta săvârşită de clientul meu, am văzut probele şi pot să vă spun că cercetările se pot desfăşpura în continuare cu clientul meu în stare de libertate. Clientul meu este într-o stare ingrată, este între ciocan şi nicovală în acest dosar, iar acuzaţiile la adresa lui şi procesul în general se pot face şi poate continua cu acesta în stare de libertate. Clientul meu are şi probleme medicale, este hipertensiv şi predispus la un atac cerebral, la fel ca şi tatăl său", a declarat Florin Sorescu.

La ora transmiterii acestei ştiri, Liviu Făcăleaţă părăsise sediul Tribunalului Argeş, fiind dus în arestul Poliţiei Judeţene.

Avocaţii lui Liviu Făcăleaţă au anunţat că vor ataca cu recurs decizia Tribunalului Argeş, care a respins cererea de eliberare sub control judiciar a clientului lor.

În urmă cu o săptămână, avocaţii finanţatorului FC Argeş, Cornel Penescu, ai fostului şef al CCA, Gheorghe Constantin, ai lui Liviu Făcăleaţă şi ai fostului director al OPC Argeş Cristian Libertatu au depus la Tribunalul Argeş cereri pentru eliberarea provizorie sub control judiciar a clienţilor lor.

Miercurea trecută, Tribunalul Argeş a respins cererile de eliberare sub control judiciar pentru fostul preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Gheorghe Constantin, şi fostul director al OPC Argeş, Cristian Libertatu, în timp ce în cazul lui Liviu Făcăleaţă Tribunalul Argeş amânase judecarea cererii de eliberare sub control judiciar, la solicitarea avocatului acestuia.

În cazul finanţatorului FC Argeş, Cornel Penescu, avocaţii acestuia au retras, la sfârşitul săptămânii trecute, cererea de eliberare sub control judiciar a acestuia.

Tribunalul Argeş a hotărât, în 14 aprilie, arestarea preventivă, pentru 29 de zile, a lui Cornel Penescu, a lui Gheorghe Constantin, a lui Liviu Făcăleaţă şi a lui Cristian Libertatu. Cornel Penescu şi directorul general al hypermarketului PIC, patronat de Penescu, Liviu Făcăleaţă, sunt acuzaţi de dare de mită, iar Gheorghe Constantin şi Cristian Libertatu de luare de mită. Imediat după aflarea deciziei Tribunalului Argeş de arestare preventivă a celor patru persoane, avocaţii acestora au făcut recurs, care a fost respins, vinerea trecută, de Curtea de Apel Piteşti, astfel că toţi au rămas în arest.

Din motivarea Tribunalului Argeş reiese că reprezentanţii DNA Piteşti s-au sesizat din oficiu, încă din septembrie 2008, asupra faptului că Penescu a remis diferite sume de bani preşedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin, pentru a desemna anumiţi arbitri care să favorizeze echipa FC Argeş la partidele disputate în campionat. Astfel, este vorba despre şase partide din sezonul 2008-2009, pentru care au fost date sub formă de mită sume cuprinse între 2.000 şi 15.000 de dolari, totalizând 33.000 de dolari.

În acelaşi dosar, joia trecută au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, de Tribunalul Argeş, arbitrii Marcel Savaniu şi Sorin Corpodean şi vicepreşedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lică, sub acuzaţia de luare de mită.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în 23 decembrie 2008, arbitrul Sorin Corpodean a acceptat oferta făcută de Liviu Ilie Făcăleaţă, arestat în acelaşi dosar, de a primi bani şi bunuri, iar o zi mai târziu a primit de la acesta suma de 15.000 de dolari americani, precum şi bunuri. Banii şi bunurile i-au fost remise lui Corpodean pentru prestaţia din partida FC Argeş Piteşti - SC Sporting Club S.A. Vaslui (partidă desfăşurată în data de 19 octombrie 2008) şi pentru ca, în calitate de arbitru de fotbal al meciurilor din Liga I, să avantajeze prin arbitraj echipa FC Argeş Piteşti în meciurile viitoare.

Totodată, banii i-au fost daţi lui Corpodean şi pentru a acorda o eventuală protecţie acestei echipe în cazul în care ar fi fost numit preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal.

De asemenea, în 22 noiembrie 2008, în calitate de arbitru asistent, desemnat de Federaţia Română de Fotbal - Comisia Centrală a Arbitrilor, la meciul FC Argeş Piteşti - Oţelul Galaţi (partidă desfăşurată în 23 noiembrie 2008, în municipiul Piteşti, în Liga I), arbitrul Marcel Savaniu a acceptat să primească suma de 3.000 de dolari pentru a favoriza la meciul respectiv echipa gazdă, FC Argeş Piteşti, ofertă formulată de Liviu Făcăleaţă, din dispoziţia finanţatorului echipei, Gheorghe Cornel Penescu.

În aceeaşi cauză, în 22 noiembrie 2008, în calitate de observator desemnat de Federaţia Română de Fotbal la meciul FC Argeş Piteşti - Oţelul Galaţi (partidă desfăşurată în 23 noiembrie 2008 în municipiul Piteşti), vicepreşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA) Marcel Lică i-a cerut lui Liviu Făcăleaţă suma de 3.000 de dolari pentru a întocmi un raport de observare favorabil echipei FC Argeş Piteşti. Din această sumă, Lică a primit 2.000 de dolari, banii fiindu-i daţi de Liviu Făcăleaţă, din dispoziţia lui Cornel Penescu.

×