x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Lucescu a preluat Sahtior Donetk

Lucescu a preluat Sahtior Donetk

19 Mai 2004   •   00:00

Cel mai galonat antrenor roman a semnat un contract pe o perioada de 3 ani cu Sahtior Donetk, urmand sa primeasca un salariu de 2,5 milioane de dolari.

MADALINA CORBEANU, SORIN ANGHEL

Dupa un sezon ratat la Besiktas, Mircea Lucescu a parasit gruparea „vulturilor", indreptandu-se spre campionatul Ucrainei.

PROMISIUNE. Antrenorul roman a semnat ieri un contract pe o perioada de 3 ani cu Sahtior, urmand sa primeasca un salariu de 2,5 milioane de dolari. Anul trecut, Lucescu ii promisese patronului Rinat Ahmetov ca va sosi la formatia din Donetk dupa ce isi va incheia mandatul la Besiktas. Inainte de a semna cu ucrainenii, „Il Luce" a avut oferte de la Rapid si Samsung Blue Wings.

EXPLICATIE. „Stiu ca oamenii din Donetk iubesc fotbalul. Cunosc aceasta echipa din meciurile care le-a jucat in Europa. Ma alatur romanilor care joaca in Ucraina de mai multa vreme. Am bune relatii cu presedintele lui Sahtior Donetk, club cu o buna infrastructura", a declarat Mircea Lucescu dupa ce si-a pus semnatura pe contractul cu gruparea ucraineana.

RESTANTA. Antrenorul roman a evitat sa vorbeasca despre Sahtior pana in momentul in care a semnat noul angajament. Motivul il constituie datoria de 600.000 de dolari pe care Besiktas o are fata de Lucescu, tehnicianul sperand ca isi va recupera aceasta suma.

Aproape de Liga Campionilor

Cel mai vechi roman de la Sahtior este Daniel Florea. Anul trecut, fostul dinamovist a devenit coleg cu Razvan Rat, Flavius Stoican si Ciprian Marica. Vestea ca Mircea Lucescu este noul antrenor al echipei din Donetk i-a bucurat enorm pe fotbalistii romani. Cel mai legat de fostul tehnician al lui Besiktas este Razvan Rat: „Este senzational ceea ce a facut nea Mircea in Turcia, asa ca nu pot decat sa fiu incantat ca va sta pe banca tehnica a lui Sahtior. Bucuria este cu atat mai mare cu cat el este antrenorul care m-a adus la Rapid. Toti speram ca venirea lui aici va insemna si o revenire a echipei". In acest moment, Sahtior Donetk se afla pe locul doi in clasament, la 3 puncte de Dinamo Kiev, liderul avand un meci mai putin. Finalista in Cupa Ucrainei, unde va intalni echipa Dnipro, noua formatie a lui Lucescu mai are de disputat doua partide in campionat. Daca isi va pastra pozitia secunda, Sahtior va juca in turul doi preliminar al Ligii Campionilor.

Besiktas Istambul va ramane fara jucatori romani

Dupa plecarea lui Mircea Lucescu la Sahtior, Adrian Ilie si Daniel Pancu vor parasi si ei pe Besiktas. Baskanii au anuntat deja ca nu ii vor mai prelungi contractul lui Adrian Ilie, jucator care va ajunge si el tot la Sahtior. In ceea ce il priveste pe Daniel Pancu, acesta are mai multe oferte din Spania, fiind foarte tentat sa accepte una dintre acestea. Cu Lucescu pe banca, Besiktas a castigat primul titlu din istoria echipei dupa o pauza de opt ani.

CV - Mircea Lucescu

Varsta: 59 ani

A antrenar pe: Corvinul Hunedoara (1979-1980), Echipa nationala a Romaniei (1981-1985), Dinamo (1985-1990), Pisa (1990-1991), Brescia (1991-1996), Reggiana (1996-1997), Rapid (1997-1998), Internazionale Milano (1999), Rapid (1999-2000), Galatasaray (2000-2002), Besiktas (2002-2004)

Performante:
  • a participat cu echipa nationala a Romaniei la Campionatul European din Franta 1984
  • a castigat Supercupa Europei cu Galatasaray in 2000
  • a castigat campionatul Turciei cu Galatasaray in 2002
  • a castigat campionatul Turciei cu Besiktas in 2003.

    „Si daca as fi luat titlul cu Besiktas, tot plecam"

    Ieri dupa-amiaza, antrenorul Mircea Lucescu a sosit in Romania la bordul unui charter pus la dispozitie de patronul lui Sahtior, Rinat Ahmetov, in care mai erau sotia sa, Neli, si jucatorii Rat si Stoican.

    DECIZIE. „Si daca as fi luat titlul cu Besiktas, tot as fi renuntat. Patru ani sunt destui si intri intr-o rutina din care nu mai iesi. Mai mult de atat nu se putea obtine. Am avut rezultate, publicul a fost cald, dar deceptia a fost mare. In ultima parte a campionatului am pierdut 24 de puncte din greseli de arbitraj, iar Fenerbahce a castigat 17 puncte tot pe greseli de arbitraj", a spus Lucescu.

    PROMISIUNE. Tehnicianul roman a afirmat ca ar fi trebuit sa plece de la Besiktas atunci cand conducerea clubului a demisionat: „Insa fiind un profesionist trebuia sa duc echipa pana la finalul camionatului. Hotararea mea de a renunta era luata din momentul acela, au fost prea multe probleme care m-au determinat sa plec. Anul trecut, Rinat Ahmetov a insistat foarte mult sa ma duc la clubul lui, m-a invitat la Donetk, a venit la Istanbul. I-am promis ca mai raman inca un an in Turcia si apoi voi veni. Atunci cand promit ceva, ma tin de cuvant chiar daca mai si pierd, cum s-a intamplat in 1990, cand i-am promis lui Anconetani ca ma duc la Pisa si apoi am regretat, pentru ca m-a cautat Bologna", a explicat Lucescu.

    OBIECTIV. „Il Luce" a precizat ca are ca obiectiv la Sahtior Donetk construirea unei echipe care sa se califice in Liga Campionilor si sa detroneze pe Dinamo Kiev. „Am ales Sahtior din dorinta de schimbare. Ma atrage aventura, necunoscutul. A contat faptul ca sunt acolo deja 4 romani. Sotia mea stie limba rusa, mai stiu si eu ceva de la scoala, asa ca nu o sa am nevoie de traducator". Intrebat daca si-ar dori un meci de retragere, Il Luce a raspuns: „Eu o sa ma retrag cand o sa mor".
  • ×
    Subiecte în articol: sport mircea lucescu şahtior beşiktaş donetk