x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Magda Rurac, prima româncă în Top Ten-ul tenisului mondial

Magda Rurac, prima româncă în Top Ten-ul tenisului mondial

de Adi Munteanu    |    21 Aug 2019   •   10:00
Magda Rurac, prima româncă în Top Ten-ul tenisului mondial

Turneul de tenis de categoria „Premier 5”sau „Masters” de la Cincinnati este unul dintre cele mai vechi și cunoscute din circuit, atât la feminin, cât și la masculin. În ultimii ani această competiție ne-a atras atenția prin cele trei finale jucate de Simona Halep. Din păcate, „Simo” nu a câștigat niciuna din ele. Există însă în analele tenisului o româncă, Magda Rurac, tot cu trei finale jucate la Cincinnati. Însă Magda Rurac a și câștigat trofeul, în anul 1949.

 

Magda Rurac-Berescu a fost prima jucătoare de tenis din România care a atras atenția în sportul alb. S-a născut la Oradea în anul 1918. Nu se știu prea multe lucruri despre copilăria și despre familia ei, doar faptul ca era unul dintre cei 9 copii ai familiei Berescu și că i-a plăcut sportul de mică. Nu a practicat doar tenisul de câmp, ci și tenis de masă, natație, golf și fotbal.

Mutată la 20 de ani la București, l-a cunoscut pe viitorul ei soț, Vinicius „Vini” Rurac, și el jucător de tenis. Din păcate pentru carierele lor, nu au putut participa la multe turnee internaționale din cauza izbucnirii celui de-Al Doilea Război Mondial, însă în această perioadă a câștigat de trei ori consecutiv titlul de campion național la... tenis de masă, între 1941 și 1943. Abia după terminarea războiului soții Rurac au început să participe la turnee de tenis de câmp în afara țării, când Magda avea deja 28 de ani. Dar succesul a venit chiar de la prima participare la un turneu mare, câștigând trofeul la Internaționalele Cehoslovaciei din 1946, apoi, în anul următor, a câștigat turneul de la Monte Carlo, unde, în semifinală, a învins-o pe deținătoarea titlului de la Wimbledon, Pauline Betz, numărul 1 mon-
dial al momentului.

După venirea comuniștilor la putere în România, soții Rurac au simțit că dacă se vor întoarce în România va fi capăt de linie în carierele lor și au planificat plecarea în SUA în timpul Turneului de Grand Slam de la Roland Garros, apelând pentru obținerea vizei la mulții prieteni sportivi pe care-i aveau peste Ocean. Au fost nevoiți, pentru a evita o suspendare din partea Federației Române de Tenis, să participe la Campionatele Naționale ale României din 1947, după care au stabilit să plece în Statele Unite imediat după turneul de la Wimbledon din 1948.

Fuga în Statele Unite

Fiind hotărâți să nu se mai întoarcă în țară, s-au ascuns două săptămâni într-un hotel din Paris în așteptarea vizelor de SUA, unde au plecat cu vaporul pe 2 august 1948. În aceeași zi, ziarul australian Canberra Times scria: „Starurile române din tenis, Vinicius Rurac și Magda Rurac au fost descalificati pe viață de Federația Română de Tenis. Amândoi au jucat recent la turneele de la Paris și Wimbledon. Anunțul oficial al Federației de la București a spus că pedeapsa a survenit în urma faptului că soții Rurac nu s-au întors în România pentru a participa la Campionatele naționale, ci au ales să emigreze în Statele Unite”.

Magda Rurac a fost nevoită, astfel, la 30 de ani să reintre în circuitul de tenis feminin, dar a făcut-o cu mult succes. Stabilise și un record în anul 1949: șapte turnee câștigate consecutiv, printre ele fiind și cel de la Cincinnati, atât la simplu cât și la dublu. La ediția din acel an de la Cincinnati i-a impresionat așa de mult pe organizatori încât aceștia i-au oferit în avans 50.000 de dolari (o sumă foarte mare în acea perioadă) pentru a participa și la următoarele două ediții. Iar Magda Rurac nu numai că a participat în 1950 și 1951, dar a ajuns de fiecare dată în finală la simplu, și a câștigat de fiecare dată turneul de dublu.

Vârful de formă al Magdei Rurac a fost anul 1948, primul an în libertate: „sferturi” la US Open și Roland Garros, „optimi” la Wimbledon, și împreună cu celelalte turnee câștigate în Statele Unite, a ajuns pe locul 9 în clasamentul mondial. Cum era de așteptat, deși era cunoscută și apreciată în America, în România nu se scria niciun cuvânt despre ea.

Până în 1954, când s-a retras din tenisul de performanță, a câștigat de două ori titlul de campioană a Statelor Unite, deși era tot cetățean român, și încă 23 de turnee la simplu și cam tot atâtea la dublu, de cele mai multe ori câștigând ambele probe ale aceluiași turneu.

Pe 9 martie 1954, Los Angeles Times dezvăluia că Magda Rurac s-ar apuca de golf, lucru care s-a și întâmplat. Mai mult, chiar în anul următor a devenit campioana Statelor Unite la golf, în urma acestei performațe, Vini și Magda primind cetățenia americană. A mai activat în golf încă cinci ani, până în 1960, când a devenit antrenoare, alături de Vini, la un club de tenis din California, unde obișnuia să se antreneze și Ilie Năstase începând cu 1970.

Din păcate, Magda Rurac a avut apogeul carierei la o vârsta la care majoritatea jucătoarelor de tenis se gândesc la retragere. Totuși, faptul că la 30 de ani s-a aflat în Top 10 mondial doi ani consecutiv, în 1948 și 1949, reprezintă o mare performanță. În 1951 a fost pe locul 9 în topul jucătoarelor din Statele Unite, în ciuda faptului că era cetățean român, fiind singura „neamericancă” acceptată să participe la campionatele naționale de peste Ocean. Magda Rurac a câștigat de trei ori titlul de campioană a SUA la tenis, la Forest Hills.

 

Magda Rurac a fost de trei ori și campioană națională la tenis de masă, învingând-o de fiecare dată în finală pe Angelica Rozeanu, care, ulterior, urmă să câștige de șapte ori consecutiv titlul mondial, între anii 1950 și 1956.

 

8 titluri de Campion Național al României la tenis a obținut Magda Rurac între anii 1938 și 1947, timp în care a fost declarată de două ori și „sportiva anului”.

 

Magda Rurac a murit pe 9 mai 1995 în Jamaica, Queens, New York, la 76 de ani. Ea nu a mai vizitat niciodată România, însă a susținut sportivii români care erau în turnee în Statele Unite, începând cu Ilie Năstase, Ion Țiriac, Virginia Ruzici, Ruxandra Dragomir, Florența Mihai, Mariana Simionescu sau Irina Spârlea. În ceea cel privește pe Vini Rurac, acesta a participat la multe turnee demonstrative alături de Ilie Năstase, Jimmi Connors și Ion Țiriac.

 

Fotografi: Romanian Voice TV New York

 

Cele mai bune clasări ale jucătoarelor de tenis din România

1. Simona Halep Nr. 1 - 2017

2. Irina Spîrlea Nr. 7 - 1997

3. Virginia Ruzici Nr. 8 - 1979

4. Magda Rurac Nr. 9 - 1948

5. Ruxandra Dragomir Nr. 15 - 1997

6. Mihaela Buzărnescu Nr. 20 - 2018

7. Sorana Cârstea Nr. 21 - 2013

8. Irina Begu Nr. 22 - 2016

9. Alexandra Dulgheru Nr. 26 - 2011

10. Monica Niculescu Nr. 28 - 2012

11. Florența Mihai Nr. 29 - 1978

12. Corina Morariu Nr. 29 - 1998

13. Mariana Simionescu Nr. 36 - 1978

 

Corina Morariu - Nr. 1 (la dublu) - 2000

×
Subiecte în articol: Magda Rurac