x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Handbal feminin. Mâine jucăm finala grupei cu Ungaria

Handbal feminin. Mâine jucăm finala grupei cu Ungaria

de Adi Munteanu    |    05 Dec 2019   •   07:46
Handbal feminin. Mâine jucăm finala grupei cu Ungaria

Naționala feminină de handbal a României a suferit a doua înfrângere la Campionatul Mondial din Japonia, 26-27 cu Muntenegru și singura variantă pentru calificarea în grupele semifinale este o victorie cu eterna noastră rivală Ungaria, echipă pe care în ultimii cinci ani am învins-o o singură dată, pierzând însă de șase ori. Conform calculelor hârtiei, vecinele noastre maghiare sunt marile favorite în disputa de mâine.

 

Depindem prea mult de Cristina Neagu, fie că este în formă sau nu, de la ea așteptăm totul: să apere foarte bine și să înscrie la fiecare atac. Însă marea noastră sportivă nu este un robot, vine după o accidentare gravă la ligamentele încrucișate, operații și un an de stat pe tușă. Chiar dacă a reluat antrenamentele în urmă cu trei săptămâni, Cristina nu este decât la cel mult 30% din potențialul fizic, după cum recunoștea chiar ea la plecarea în Japonia. Însă, inimoasă cum o știm, a tras din nou echipa după ea riscând chiar o nouă accidentare gravă. În meciul cu Muntenegru, unde a avut adversare multe din fostele ei coechipiere de la Buducnost, a înscris de 11 ori, fiind de altfel golghetera meciului, până în minutul 46. În acel moment România conducea cu 4 goluri și tricolorele controlau jocul. Însă adversarele au schimbat tactica, au pus două jucătoare care să țină strâns la Cristina Neagu și au marcat șapte goluri consecutiv. Tomas Ryde nu a avut replică și am ratat o mare oportunitate de a ne califica în etapa următoare.

Acum avem o singură variantă: victorie cu Ungaria, echipă mult mai omogenă și mult mai experimentată ca a noastră.

 

Scandalul de la Brașov 
 a destabilizat naționala

Problemele de la echipa Corona Brașov au dat peste cap și întreaga situație de la lotul național. Una e să pregătești un lot cu variante de rezervă pentru Cristina Neagu și alta este să te trezești cu două zile înainte de plecarea în Japonia fără patru jucătoare experimentate, care erau titulare indiscutabile, Eliza Buceschi, Daria Bucur, Bianca Bazaliu, Cristina Laslo. În aceste condiții, greul a căzut tot pe umerii Cristinei Neagu, care trebuie să fie și căpitan, și antrenor, și metronomul din teren pentru coechipiere.

 

După Neagu se va alege praful de handbalul nostru

Cristina Neagu, 31 de ani, a primit la Tokyo trofeul de cea mai bună handbalistă a anului trecut. Este singura jucătoare din lume care are patru astfel de trofee, în 2010, 2015, 2016 şi 2018, și candidează la titlul de cea mai mare jucătoare din toate timpurile. Din păcate, după ce se va lăsa, nu este nimeni care să-i ia locul și există îngrijorarea ca și handbalul feminin să ajungă în anonimat ca și cel masculin după ce s-a retras ultima mare generație, cu Radu Voina, Ștefan Birtalan, Marian Dumitru sau Maricel Voinea.

 

Corona Brașov ar putea fi retrogradată

Echipa care a generat toate aceste probleme, Corona Brașov are griji tot mai mari. În primul rând, întreg lotul de handbaliste este în stare de suspendare pentru cel puțin 6 luni, astfel că nu există în acest moment nimeni apt de joc. Apoi mai este și amenda pe care o vor primi conducerea și clubul din partea Federației Române de Handbal. Pe lângă toate acestea mai există o plângere oficială la Federația Internațională de Handbal din partea federației din Muntenegru, pentru că o sportivă membră a lotului pentru Japonia, componentă a Coronei și jucătoare de bază la naționala ex-iugoslavă, Ivona Pavicevici, a trebui să fie lăsată acasă pentru că s-a tratat și ea, la Brașov, cu laser intravenos. Iar scandalul va izbucni după terminarea mondialului din Japonia.

 

Lotul pentru mondialul din Japonia

Portari: Dedu, Dumanska, Ciucă

Extreme stânga: Florica, Iuganu

Interi stânga: Cristina Neagu (căpitan), Perianu, Polocoșer

Centri: Pristăviță, Zamfirescu, Dache

Interi dreapta: Vizitiu

Extreme dreapta: Udriștoiu, Seraficeanu

Pivoți: Pintea, Băcăoanu, Ostase

 

Program

Spania – România 31-16

România – Senegal 29-24

Kazahstan – România 22-20

Muntenegru – România 27-26

România – Ungaria 6 decembrie

 

Dacă se clasează pe primele 3 locuri ale grupei, România intră într-una din cele două grupe principale, unde va mai juca 3 meciuri. În cazul în care se va clasa în primele două echipe ale grupei principale, România se califică în semifinalele competiției

 

 

×