x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Marton Simon: “S-a întors roata!”

Marton Simon: “S-a întors roata!”

de Sorin Anghel    |    21 Feb 2013   •   15:54
Marton Simon: “S-a întors roata!”
Biatlonista Dorothya Buzas a obţinut medalia de bronz în proba de Sprint.

Dincolo de problemele de logistică, Festivalul Olimpic al Tineretului European este o reuşită. După medaliile obţinute de către Emil Imre la short-track, ieri a venit rândul Dorothyei Buzas să urce pe podium. Sportiva antrenată de Izabelle Gecse şi Marinel Ananie a obţinut medalia de argint în cursa de Sprint – 6 km desfăşurată la Cheile Grădiştei, în faţa a peste o mie de spectatori. Biatlonista a avut o comportare perfectă în poligon, fiind întrecută la deplasarea pe schiuri doar de către poloneza Kinga Mitoraj, cea care a urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. “Schiurile mi-au alunecat senzaţional. Mă bucur că am reuşit să trag perfect. Este un rezultat foarte important. Această medalie o dedic tuturor celor care m-au sprijinit până acum”, a declarat sportiva. Tehnicienii care s-au ocupat de pregătirea biatlonistei consideră că Buzas a reuşit să obţină medalia de argint datorită faptului că programul său de antrenament a fost gândit în aşa fel încât să atingă vârful de formă în această perioadă. “A contat fiecare amănunt. Ne-am pregătit la Cheile Grădiştei, Dorothya a cunoscut baza foarte bine, s-a acomodat cu locul şi n-am avut probleme. Este un rezultat care va ajuta foarte mult biatlonul românesc în anii următori”, susţine Marinel Ananie. Cea care o cunoaşte cel mai bine pe Dorothya Buzas este Izabelle Gecse. “Am crescut-o de la şapte ani. A intrat într-un program special de pregătire încă de acum un an de zile. De atunci ne-am trasat ca obiectiv o clasare pe una din primele şase poziţii la această competiţie. Este un copil extraordinar de bun, iar locul doi este peste aşteptări”.

Marton Simon, coordonatorul tuturor loturilor naţionale de biatlon, era în culmea fericirii: “Cineva mi-a zis vineri seară, când am pierdut calificarea la Jocurile Olimpice cu echipa feminină, că o să se întoarcă roata la această competiţie şi vom câştiga o medalie. A avut dreptate! S-a întors roata. Din sezonul viitor vom avea o strategie mult mai bună. Dorothya Buzas este la fel de bună ca Orsolya Tofalvi. Vom face o selecţie foarte dură. Primele patru fete vor merge în Cupa Mondială, iar următoarele patru vor concura la Cupa IBU. Apoi, sportiva care va fi ultima în Cupa Mondială va merge în Cupa IBU, urmând să fie înlocuit cu cea mai bună fată din Cupa IBU. Numai aşa putem face performanţă. Mă bucură această medalie şi pentru cei doi antrenori, Marinel Ananie şi Izabelle Grecs, care au stat zi şi noapte lângă sportivi”.

Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, a sosit special la Cheile Grădiştei pentru a transmite felicitări sportivei şi tehnicienilor. Primul care i-a ieşit în cale a fost Marton Simon. “Prietene, felicitări! Mă simt mândru că te cunosc. Am stabilit împreună cu preşedintele Octavian Morariu să îi oferim sportivei o primă de 3.000 de euro din partea noastră. Aşa îi putem motiva pe aceşti copii să facă sport”, au fost cuvintele pe care oficialul COSR i le-a spus lui Simon în momentul în care cei doi s-au îmbrăţişat.
În spatele medaliei obţinute de către Dorothya Buzas stă şi munca neamţului Kocs Altenburger, cel care se ocupă de pregătirea ceruirea schiurilor sportivilor noştri la FOTE 2013. Acesta a fost “racolat” de către Marton Simon şi este unul dintre cei mai mari specialişti în domeniu la nivel mondial. “Succesul este al sportivei. Eu doar îmi fac treaba pentru care sunt plătit. Dorothya este micuţă de înălţime, dar asta nu reprezintă un impediment. Foarte multe sportive care merg în Cupa Mondială pentru Germania au aceeaşi statură”, a spus acesta cu modestie. Kinga Mitoraj, câştigătoarea medaliei de aur, nu este o sportivă oarecare. Antrenorul său personal este Tomasz Szikora, campion mondial în 2004, vicecampion olimpic la Torino 2006, câştigător al Cupei Mondial în acelaşi an şi cel mai bun biatlonist din lume în 2009.

Schiurile au alunecat perfect. Am fugit foarte bine şi m-am simţit excelent. Publicul m-a împins de la spate. La tragerea din picioare am ales să trag pe un culoar mai aproape de marginea poligonului deoarece acolo nu bătea vântul foarte tare” Dorothya Buzas

×
Subiecte în articol: maraton brasov fote 2013 jocurile olimpice