x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Meciul vietii

Meciul vietii

11 Aug 2004   •   00:00

Dinamo intalneste in aceasta seara, de la ora 21:45 (in direct la TV Romania 1), pe Manchester United, considerat la ora actuala cel mai bogat club din lume.

PAUL ANDONE, MIHAI IGIROSANU

Dupa Juventus Torino si FC Liverpool, care au venit de doua ori in Romania, United este cel mai titrat club european care ne "calca" dupa Revolutie.

SANSA UNICA. Toata suflarea dinamovista declara la unison ca in aceasta seara va fi meciul vietii pentru fiecare. Jucatori, suporteri, antrenori. E si normal, pentru ca in "oglinda" vor fi Giggs, Ferguson si fanii care au ridicat Old Trafford-ul la rang de religie. "Important este sa fim uniti. Pentru noi este meciul vietii. Daca sortii ne-au scos in fata pe Manchester, trebuie sa jucam. Avem sansa noastra si trebuie sa dam totul pe teren", a spus Ando.

TACTICA. Antrenorul dinamovist a refuzat sa dezvaluie planurile sale tactice pentru meciul de azi. Intrebat despre punctele vulnerabile ale englezilor, Ando a parat elegant: "Le tin pentru mine si sper sa le valorificam. Oricum va fi rezultatul, la Manchester ne va astepta un infern". Tehnicianul dinamovist a recunoscut ca principalul atu al lui Manchester consta in forta liniei mediane, acolo unde vor actiona Roy Keane, Giggs si Scholes, precum si experienta internationala uriasa a grupului de baza din echipa britanica. Ando nu ii va putea folosi in aceasta seara pe Grigorie (accidentat) si pe Badea (suspendat).

SURPRIZA. Revenind la desenul tactic, tehnicianul dinamovist are cateva surprize pregatite pentru adversari. "Putem juca si 3 - 4 - 3 sau chiar 3 - 6 - 1, in functie de joc", a spus Ando. Intrebat ce parere are despre Ryan Giggs, Florentin Petre a spus: "Intai sa vedem daca voi juca pe banda dreapta", iar Andone l-a completat: "Florentin va fi arma noastra secreta".

"SMITHY", MANECHINUL RASFATAT

In lipsa oamenilor de baza din atacul englezilor, Ruud Van Nistelrooy, Louis Saha si Ole Gunnar Solskjaer, internationalul Alan Smith este marea speranta ofensiva a managerului Sir Alex Ferguson. Jucatorul pentru care Manchester United a platit in aceasta vara 10 milioane de euro celor de la Leeds United este unul dintre cei mai excentrici si interesanti fotbalisti din Premier League.

MODELLING. Inca de pe vremea cand era idolul tribunelor de pe "Elland Road" din Leeds, cel poreclit "Smithy" a inceput sa fie ofertat de diferite case de moda engleze. Figura sa copilaroasa i-a atras pe creatorii englezi, dar si pe fotografii importanti din Regat. Astfel, jucatorul care in aceasta seara va fi cel mai mare pericol pentru poarta lui Gaev a devenit in scurt timp o aparitie obisnuita in prezentarile de moda sau pe copertile revistelor din Anglia. Mai mult, Smith a fost introdus pe lista "Barbatilor faimosi" din Albion, alaturi de David Beckham, Michael Owen sau portarul David James.

DEVOTAMENT. Dupa ce a semnat contractul pe 5 ani cu Manchester United, el a fost amenintat de fanii lui Leeds sa nu joace pe "Elland Road" dupa ce a "indraznit" sa tradeze si sa se transfere la rivala de pe "Old Trafford". In replica, Alan a oferit o declaratie-soc. "Orice jucator trebuie sa dovedeasca multe cand ajunge la un asemenea club. Dar fanii vor vedea ca voi scuipa sange pentru Manchester United."

BILETE

Pana ieri dupa-amiaza se vandusera circa 40.000 de bilete. Cozile au fost interminabile, casele de bilete de la Stadionul Dinamo si National fiind asaltate de fani si bisnitari, clubul Dinamo facand pana ieri incasari de peste 5 miliarde de lei, numai din bilete. Singurele tichete care mai pot oferi sansa de a vedea cea mai bogata echipa din lume sunt cele de la peluza (75.000 de lei), biletele de la tribunele 0, I si a II-a fiind epuizate de ieri. La capitolul securitate s-au luat masuri draconice, Jandarmeria mobilizand un numar impresionant de forte de ordine.

CONFERINTA

Antrenorul Ioan Andone nu a afisat ieri mina unui om speriat de numele lui Manchester United. El a recunoscut insa ca englezii pornesc cu sansa intai, in ciuda absentelor cu care se confrunta Alex Ferguson. "Nu avem nimic de pierdut. Avem varianta meciului egal sau a victoriei. Sunt jucatori importanti la Manchester, care au 80 de meciuri internationale in spate, dar noi trebuie sa incercam sa profitam de absentele pe care le au. E normal ca noi sa credem ca putem face un rezultat bun pentru ca Dinamo s-a mobilizat la meciurile importante din cupele europene", a spus Ando.

REMEMBER SV HAMBURG: 3-0

Confruntarea cu unul dintre gigantii Europei nu reprezinta o premiera pentru gruparea din Stefan cel Mare. "Cainii" au mai trait asemenea momente in 1983, in turul doi al Cupei Campionilor, atunci cand adversara s-a numit SV Hamburg. Nimeni alta decat castigatoarea trofeului din sezonul precedent.

PRIMA 10.000 DE LEI!. Pentru ca cererea de bilete era una uriasa, oficialii lui Dinamo au hotarat ca meciul de la Bucuresti sa se dispute pe Stadionul "23 august", actualul "National" din Complexul Sportiv "Lia Manoliu". Dar ca si acum, putina lume credea ca Dinamo va trece cu brio de acea confruntare. "Sanse stiam cu totii ca nu prea aveam, dar eram foarte ambitiosi. Asta a contat cel mai mult. Eram montati la limita maxima fiindca stiam ca meciul cu Hamburg reprezinta cel mai bun prilej pentru noi de a ne afirma. Prima de 10.000 de lei nu ne stimula prea mult", rememoreaza acum Multescu, cel care a marcat in ambele partide, felul in care s-au motivat "cainii" la acea data.

ATMOSFERA. Bucuresti, 19 octombrie 1983. Capitala parca este pustie. Toti oamenii s-au adunat in fata televizorului pentru a vedea la lucru campioana Romaniei in fata ultimei castigatoare a Cupei Campionilor Europeni. 80.000 de oameni se afla in tribunele stadionului "23 August" si striga din toti rarunchii "Dinamo! Lupta Dinamo!". "A fost o atmosfera de vis. Nu am mai jucat niciodata in fata unui asemenea public, care ne-a incurajat tot timpul. A fost cel mai important meci din istoria lui Dinamo", sunt cuvintele lui Multescu atunci cand este pus sa vorbeasca despre atmosfera de pe cea mai mare arena a tarii.

RETUR. La revansa din Germania, dinamovistii au trecut prin mari emotii pana au obtinut calificarea. "La pauza era 2-0 pentru ei. Cum a inceput repriza a doua s-a facut 3-0. In presiunea aia nu am avut timp sa ne speriem. Am zis ca nu mai avem nimic de pierdut si am inceput sa jucam, iar pana la final am marcat de doua ori. Eu am inscris ultimul gol", spune mandru de el Multescu, care nu crede ca soarta confruntarii dintre Dinamo si Manchester United este jucata dinainte. (Sorin Anghel)

ENGLEZII "MUTI" LA SOSIRE

Sositi in jurul orei 15:00 pe Aeroportul International "Henri Coanda", componentii echipei Manchester United au refuzat dialogul cu presa. Ultimul care a parasit aeroportul a fost Sir Alex Ferguson, escortat de mai multe garzi de corp. Britanicii au avut aseara, intre orele 18:30 si 18:45, la intrarea de la tribuna a II-a a Stadionului National, un dialog cu presa. "Diavolii" sunt cazati la Hotelul Hilton, iar antrenamentul oficial a avut loc aseara, la ora 19:00, si a fost inchis presei.

AFIRMARE

"Am jucat meciuri importante si la echipa nationala, dar nici unul nu a fost ca asta. Manchester are multe indisponibilitati si putem face un rezultat bun si un meci mare. Acum am prilejul sa ma afirm. Este sansa vietii mele" - Florentin Petre

REALIST

"Vom trage cu dintii de sansa noastra. Conteaza putin si faptul ca lipseste Van Nistelrooy. Manchester are un lot cu vedete de prima mana, deci nu cred ca pentru ei este o problema foarte mare ca le lipseste un jucator sau altul" - Ionel Danciulescu

Mircea Lucescu, sfatuitorul lui Andone

Tehnicianul lui Dinamo a marturisit ieri ca nu crede in totalitate declaratiile ingrijoratoare date de antrenorul lui Manchester United, Alex Ferguson, inainte de sosirea in Romania. "M-am sfatuit cu Mircea Lucescu in privinta acestui meci. Il cunoaste de mult timp pe antrenorul lui Manchester si mi-a spus sa nu cred ce spune. Ferguson se plange inaintea fiecarui meci important de gazon sau de jucatorii accidentati", a marturisit Andone, care i-a urat succes lui Mircea Lucescu in confruntarea cu FC Brugge, din turul 3 al Ligii Campionilor.

ZALAEGERSZEG A PUTUT

In august 2002, la Budapesta, in aceeasi faza a Ligii Campionilor, campioana Ungariei, Zalaegerszeg, a reusit sa invinga pe Manchester United cu 1-0.

REMEMBER. Partida istorica reusita de anonima formatie maghiara s-a disputat pe stadionul "Ferenc Puskas" si a fost urmarita de doar 27.000 de spectatori. Eroul lui Zalaegerszeg a fost tanarul Bela Koplarovics, atunci in varsta de 21 de ani.

VEDETE. Spre deosebire de meciul din aceasta seara, cand vor fi lipsiti de aportul a opt titulari, "Diavolii" au evoluat la Budapesta in cea mai buna formula posibila de start: Carroll - Brown, O’Shea, Blanc, Silvestre - Beckham, Keane, Veron, Giggs - Van Nistelrooy, Solskjaer. Contactat ieri de Jurnalul National, prin intermediul ofiterului de presa al clubului, Peter Szalai, marcatorul golului maghiarilor a declarat: "A fost ceva fantastic. Dupa acel gol am simtit ca plutesc. Am marcat in meciul vietii mele si impotriva unei echipe de legenda. Cred ca si Dinamo ii poate invinge, dar in retur n-au nici o sansa". (Mihai Igirosanu)

IOAN ANDONE

  • 1993-1994 Sportul Studentesc
  • 1994-1995 Universitatea Cluj
  • 1995-1996 Universitatea Cluj
  • 1995-1996 Sportul Studentesc
  • 1996-1997 Petrolul Ploiesti
  • 1998-1999 FC Farul Constanta
  • 1999-2000 FC Brasov
  • 2000-2001 FC Bihor Oradea (Divizia B)
  • 2001-2002 Sportul Studentesc
  • 2002-2003 Sportul Studentesc
  • 2002-2003 Dinamo Bucuresti (castigator al Cupei Romaniei)
  • 2003-2004 Dinamo Bucuresti (campion al tarii, castigator al Cupei Romaniei)
  • 2004-2005 Dinamo Bucuresti

    Sir ALEX FERGUSON

  • 1974 East Stirling (Scotia)
  • 1974 St. Mirren (Scotia)
  • 1978 FC Aberdeen (campion al Scotiei in 1980 si 1984 si castigator al Cupei in 1982, 1983 si 1984)
  • 1985 selectioner al Scotiei
  • 1986-2004 Manchester United (8 titluri de campion al Scotiei si 5 Cupe ale Angliei, o Cupa a Campionilor Europeni, o Cupa a Cupelor, o Supercupa a Europei)
  • ×