x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Monştrii nasc monştri

Monştrii nasc monştri

de Daniel Stan    |    28 Aug 2007   •   00:00
Monştrii nasc monştri
Sursa foto: Gazeta Sporturilor/

Cu excepţia lui Marian Iancu şi a coechipierilor de la Poli Timişoara, lumea fotbalului il incriminează pe Ionel Ganea, susţinănd că fostul internaţional merită o pedeapsă pe măsura gestului său huliganic asupra asistentului Dorin Mudura.

Cu excepţia lui Marian Iancu şi a coechipierilor de la Poli Timişoara, lumea fotbalului il incriminează pe Ionel Ganea, susţinănd că fostul internaţional merită o pedeapsă pe măsura gestului său huliganic asupra asistentului Dorin Mudura.

In minutul 70 al partidei Poli - Rapid, Ionel Ganea s-a aflat in contact cu rapidistul Săpunaru. Acesta a căzut, iar arbitrul asistent, Dorin Mudura, i-a semnalizat "centralului" că atacantul timişorean a lovit cu cotul. Cum Ganea mai avea un "galben", automat a urmat al doilea şi eliminarea.

"SĂ DISPARĂ!". Au urmat scene care au şocat atăt pe cei 15.000 de spectatori, căt şi pe milioanele de telespectatori. Revoltat de decizie şi parcă intrănd intr-o criză de nebunie, fostul internaţional l-a străns de găt pe Dorin Mudura, apoi i-a aplicat un pumn in coaste. A fost calmat cu greu de coechipieri. Penibilul a continuat pe tunel, cănd Ganea s-a contrat cu jandarmii, incercănd să reintre pe teren, deşi era dezechipat. "Gestul lui Ganea este unic, reprobabil. Poate in Africa se mai intămplă aşa ceva, dar nu se dă la ştiri. Eu dau credit arbitrului pentru decizia luată. Asemenea gesturi nu s-au făcut nici după ce s-au pierdut finale de Campionat Mondial", a declarat vicepreşedintele LPF, Alexandru Boc. La răndul său, directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, a dezaprobat gestul timişoreanului: "Imi pare rău pentru el, am fost colegi, dar va trebui să plătească. Aceste incidente trebuie să dispară o dată cu cei care le comit. Cei de la Timişoara susţin nefondat că Ganea nu l-a lovit pe Săpunaru. Am văzut o casetă şi se vede clar cum Ganea a lovit".

INCURAJAT. Surprinzător, principalul finanţator al lui Poli Timişoara, Marian Iancu, il apără pe Ionel Ganea, deşi, cu două etape in urmă, tot pe "Dan Păltinişanu", avuseseră loc alte scene de violenţă, care nu au putut fi urmărite la nici un post de televiziune, din cauza vremii nefavorabile. Atunci, timişoreanul Dan Alexa l-a băgat in spital pe Adrian Popescu, de la Pandurii Tg. Jiu, provocăndu-i o fractură de peroneu şi scoţăndu-l din circuit minimum trei luni. "Il voi apăra pe Ionel pănă in pănzele albe. Suntem cu toţii alături de el. Nu a făcut nimic, era normal să-şi iasă din pepeni", a spus Iancu. Acesta nu este la prima declaraţie in care influenţează violenţa. Sezonul trecut, după un meci cu marii rivali de la UTA, oficialul lui Poli a precizat ironic: "Mi-a plăcut tot ce s-a intămplat, şi in tribune şi in afara stadionului". Aluzia a fost la faptul că, inainte de amintitul joc, fanii timişoreni i-au bătut pe cei arădeni. Cu un asemenea conducător, nici nu-i de mirare că jucătorii ajung la asemenea gesturi huliganice.

Jertfă

"Ce a făcut Ganea este inadmisibil, dar pot s-o numesc un fel de jertfă pentru fotbalul romănesc. Ca imagine va fi rău pentru Romănia, dar pentru fotbalul romănesc va fi benefic in arbitraj"

Gigi Becali,finanţator FC Steaua

"Abateri impotriva oficialilor jocului"

Acţiunea lui Ganea se incadrează la articolul 65, "Secţiunea a II-a, Abateri şi sancţiuni aplicabile jucătorilor" din Regulamentul Disciplinar al Federaţiei Romăne de Fotbal, care prevede:"Persoana care săvărşeşte abateri impotriva arbitrilor sau observatorilor se sancţionează astfel:

a) suspendare pentru 6-8 jocuri pentru comportare jignitoare ori ameninţare la adresa acestora;

b) suspendare pentru 9-12 jocuri pentru bruscare sau constrăngere;

c) suspendare pentru 16-24 de jocuri pentru lovire".

Favorizaţi de arbitru, cu Rapid

Deşi Marian Iancu a acuzat prestaţia arbitrilor in toate cele cinci etape din acest sezon, Poli Timişoara se poate considera favorizată, mai ales in meciul cu Rapid. Astfel, in minutul 3, Ganea putea primi direct cartonaşul roşul, după o intrare criminală, cu talpa, asupra lui Costin Lazăr. Apoi, in minutul 47, la scorul de 1-1, Karamian l-a faultat in careu pe Măldărăşanu, insă "centralul" Ştefan Erdei nu a dictat penalty-ul care se impunea. "Cei de la Timişoara au avut trei arbitri FIFA in primele cinci etape. De fiecare dată au fost nemulţumiţi", a declarat directorul general al FRF, Ionuţ Lupescu, acesta ocupăndu-se cu delegările la partidele din Liga 1. Totuşi, Iancu susţine contrariul: "Suntem vănaţi. Ni se dau doar arbitri tineri, se fac experimente pe spinarea noastră".

Regrete

"Fotbalul e un joc bărbătesc. A existat un contact, dar am fost provocat şi Săpunaru a simulat apoi. In viaţa mea nu mi s-a intămplat să iau două cartonaşe roşii in două meciuri consecutive, şi de aceea m-am enervat. Ii respect pe cei de la FRF, dar să ne respecte şi el la răndul lor şi să ne ofere arbitraje corecte. Am făcut un gest urăt, la nervi, pe care il regret. Mă aştept la o suspendare, dar Mircea Sandu şi Ionuţ Lupescu ar trebui să mă inţeleagă. Asistenţii aceştia tineri ar trebui să ia nişte casete cu meciurile din Anglia, să vadă ce inseamnă o intrare bărbătească"

Ionel Ganea

"Am vănătăi"

Victima furiei lui Ionel Ganea, asistentul Dorin Mudura, este sigur că a luat decizia corectă:

"Eram plasat pe linia ultimului apărător şi am văzut clar cum Ganea şi-a lovit adversarul direct, respectiv pe Săpunaru. Am inţeles că există şi proba video care dovedeşte că am avut dreptate". Arbitrul a mai adăugat: "Din cauza tensiunii, nu am simţit durerea pe moment, după ce Ganea m-a lovit cu pumnul in spate, de mai multe ori. Am o vănătaie pe spate, dar asta este acum. Mi-a spus că a fost provocat, dar nu a recunoscut că a lovit". Dorin Mudura a mai precizat că după meci nu s-a intălnit cu agresorul: "Nu a venit să-şi ceară scuze, nu am vorbit cu el deloc. I-am spus observatorului ce s-a intămplat. Ca fotbalist il respect, dar ca om... Mă abţin deocamdată. Oricum, nu il voi da in judecată, va fi judecat pe cale sportivă".

Zotta: "Meciul trebuia să fie intrerupt şi Rapid căştiga cu 3-0"

Directorul general al Rapidului, Constantin Zotta, fost arbitru, a declarat:

"Am văzut reluările de multe ori, meciul trebuia intrerupt. Asistentul a fost lovit de nu ştiu căte ori, in ce condi-ţie fizică s-a mai aflat el? Comisiile luau o decizie, probabil Rapid ar fi căştigat cu 3-0".

Dorinel Munteanu: "L-aş fi dat afară imediat"

Antrenorul-jucător de la FC Vaslui, Dorinel Munteanu, a dezavuat atitudinea lui Ganea:

"Il cunosc foarte bine pe Ganezu, am fost colegi de cameră. A depăşit orice limită. Ce a făcut la meciul cu Rapid nu mai are nici o legătură cu fotbalul. Dacă se intămpla aşa ceva la mine la club, indiferent de căt de apropiat mi-ar fi fost jucătorul, in secunda următoare l-aş fi dat afară. Jucătorii nu se mai respectă intre ei. Uneori nu au respect nici pentru cei din conducerile cluburilor şi pentru arbitri."

×
Subiecte în articol: sport ganea lovit dorin mudura