x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Mutu, din nou pozitiv

Mutu, din nou pozitiv

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    28 Ian 2010   •   00:00
Mutu, din nou pozitiv
Sursa foto: /Intact Images

În timp ce cotidianul Gazzetta dello Sport anunţa negocierile de ieri dintre Fiorentina şi agenţii lui Adrian Mutu, spre după-amiază a căzut bomba. Comitetul Olimpic Italian (CONI) a anunţat că românul a fost depistat pozitiv după meciul cu Bari, de la 10 ianuarie.



Ziua de ieri trebuia să fie una care să-i schimbe viitorul internaţionalului român. Negocierile dintre agenţii săi şi conducerea Fiorentinei se puteau solda cu o prelungire pe doi ani a contractului şi cu o dublare a salariului anual, până la 4 milioane de euro. În caz contrar, era la un pas să ajungă în Premier League, la Manchester City, club care era gata să plătească Fiorentinei 8 milioane de euro şi lui Mutu un salariu anual de 5 milioane. După-amiază, totul s-a dat peste cap pentru "Briliant". Şi s-ar putea să fi fost ziua în care Adrian Mutu îşi ia adio de la fotbal.

CORVINO, ANUNŢAT DE UN ZIARIST

Aflat la Hotelul Hilton din Milano, Pantaleo Corvino a primit vestea şocantă că Mutu a fost depistat pozitiv la sibutramină după un control al CONI, într-unul din laboratoarele antidoping de la Roma. Informaţia i-a fost oferită de un ziarist de casă al clubului, angajat al site-ului firenzeviola.it. Acesta l-a sunat pe Corvino, moment în care oficialul "viola" l-a întrebat: "Cum? Ce spui? Sunt şocat, nu pot să cred!". Imediat, Corvino a părăsit stabilimentul şi s-a îndreptat către Hotelul Auguri, acolo unde urma să aibă loc întâlnirea cu Giovani Becali pentru negocierile pe marginea contractului lui Mutu. În acest timp, atacantul se afla în plin antrenament. Imediat după aflarea veştii, Mutu a părăsit terenul, însoţit de medicul Manetti şi team-managerul Ripa.

Sibutramina are efect de drog

Sibutramina este o substanţă administrabilă pe cale orală folosită în mod curent în tratarea obezităţii, fiind un reductor al poftei de mâncare. Are o structură asemănătoare cu amfetaminele. Comitetul pentru Produse Medicinale destinate Uzului Uman din cadrul Agenţiei Europene a Medicamentului a votat suspendarea autorizaţiei de comercializare a tuturor pastilelor pentru slăbit ce conţin sibutramina, medicament care este interzis şi în SUA. Efectele adverse sunt numeroase: afectează serios reflexele, apar stări generale de rău, ameţeli, dureri de cap, dar şi căderea părului, palpitaţii, depresii, psihoze, transpiraţii abundente, impresia de plutire şi imposibilitate de concentrare, senzaţia de uscare a gurii, frisoane, insomnii, tulburări de vedere. Deci, într-un cuvânt, reacţiile organismului la un drog. Piero Volpi, fost medic al lui Inter Milano şi expert în medicină sportivă, a declarat pentru postul Ski că nu înţelege de ce sibutramina se află pe lista substanţelor interzise: "E un medicament ce anulează senzaţia de foame. E anormal să rişti o suspendare pentru aşa ceva, deoarece în primul rând nu-i văd necesitatea. Sibutramina? După părerea mea, este o decizie anormală şi iraţională să fie trecută pe lista substanţelor interzise. Prestaţiile jucătorului nu sunt influenţate cu nimic". (Ionuţ Păduraru)

Precedentul Chelsea
Mutu a mai fost o dată depistat pozitiv, cu cocaină, în septembrie 2004, când juca la Chelsea, în urma unui control comandat de antrenorul londonezilor, Jose Mourinho. Atacantul român a fost suspendat atunci de Federaţia Engleză pe o perioadă de 7 luni. Gruparea patronată de Roman Abramovici (foto) i-a desfăcut contractul de muncă şi l-a amendat cu 20.000 de lire sterline. Ulterior, după ce Mutu a semnat cu Juventus, Chelsea l-a acţionat în instanţă pe atacantul român, la Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), solicitându-i daune în valoare de 17 milioane de euro. În vara anului trecut, TAS i-a dat dreptate grupării de pe "Stamford Bridge", iar după ce Mutu a făcut recurs, care a fost respins, dosarul a ajuns la Tribunalul Federal Elveţian. La începutul lunii octombrie a anului trecut, Mutu a primit şi prima veste bună în această speţă, în sensul că Tribunalul Suprem Elveţian a suspendat decizia TAS. (Marius Mihalcea)

Operat în noiembrie
Adrian Mutu s-a accidentat în cursul partidei cu formaţia ungară Debrecen (5-2), din Liga Campionilor, şi a fost supus, în luna noiembrie, unei intervenţii chirurgicale într-o clinică din Florenţa, la meniscul medial al genunchiului drept. Mutu a revenit după două luni de absenţă, la începutul acestui an, şi a marcat un gol pentru Fiorentina în meciul câştigat cu 5-1 (3-0) în faţa celor de la Siena. E posibil ca Mutu să vină în apărarea sa cu argumentul că fost nevoit să ia Sibutramina la recomandarea medicilor. Având în vedere utilitatea acestui medicament, motivarea nu prea stă în picioare. Posibilitatea suspendării lui Adrian Mutu a schimbat obiectivele Fiorentinei în ceea ce priveşte transferurile. Conform presei italiene, primul vizat pentru înlocuirea lui Mutu este Andrea Caracciolo, mijlocaş ofensiv la Brescia, iar al doilea este Rocchi, căpitanul lui Lazio. (Ionuţ Păduraru)

Certat cu Răzvan
Mutu căzuse în dizgraţia selecţionerului Răzvan Lucescu după episodul "Belgrad", când a părăsit hotelul în care era cazată naţionala după terminarea partidei Serbia - România 5-0, din preliminariile CM 2010, fără să anunţe pe nimeni. "Vreau disciplină şi, cât timp voi fi selecţioner, eu voi decide pe cine convoc, indiferent de presiunile care se vor face", declara Răzvan Lucescu. Escapada lui Mutu din Serbia, când şi-a lăsat baltă colegii pentru a se vedea la Novi Sad cu un cunoscut interlop din ţara vecină venea după o alta, petrecută în Bucureşti câteva zile mai devreme, în compania lui Adrian Cristea. "Eu vreau să vin la echipa naţională, dar nu mă voi milogi pentru acest lucru", a fost reacţia lui Mutu la faptul că Răzvan Lucescu nu-i mai răspundea la telefon. (Marius Mihalcea)

4 ani de suspendare riscă Mutu, conform presei italiene, care se bazează pe regulamentul competiţiei din Peninsulă, Pedeapsa este între 1 şi 4 ani. Fiind recidivist, atacantul român ar putea primi chiar pedeapsa maximă, ceea ce echivalează cu finalul carierei. Până la rezultatele probei B, Mutu este suspendat temporar

×
Subiecte în articol: sport