x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Mutu e nevinovat!"

"Mutu e nevinovat!"

de Mihai Igirosanu    |    01 Mar 2010   •   00:00
"Mutu e nevinovat!"
Sursa foto: Raed Krishan/Gazeta Sporturilor/Intact Images

În ziarul de vineri, preşedintele FRF, Mircea Sandu, şi-a exprimat părerea despre startul Ligii 1, cu scandalurile aferente. Astăzi, Naşu vorbeşte despre echipa naţională şi despre Mutu, pe care, surprinzător, îl susţine.

Jurnalul Naţional: Cum comentaţi programul stabilit pentru meciurile din preliminariile CE 2012?

Mircea Sandu: 90% din programul cu care s-a plecat e realizat, deci bravo lor, s-au bătut bine. Începem cu un prim meci acasă contra unui adversar de sub noi, apoi jucăm în deplasare cu o echipă asupra căreia avem un ascendent. E posibil ca începutul să fie favorabil.

 

Despre atacurile la Răzvan

Selecţionerul a cam fost ţinta unor atacuri. I s-a prevăzut chiar demisia.

Oricare om ar fi nebun să nu accepte o critică constructivă, dar nu e normal să vină din partea cuiva care are mai puţină tangenţă cu fotbalul, dar are interes în fotbal să-şi promoveze propriul jucător, să-l transfere mai departe, să obţină bani mai mulţi pe el. Eu întotdeauna reacţionez atât cât îmi permite statutul şi mă adresez comisiilor de disciplină când sunt lezat în activitatea mea.

Răzvan n-a dorit să ajungă în faţa unei Comisii de Disciplină cu cei care i-au adus chiar aproape injurii. Asta se întâmplă în fotbalul românesc şi în încă vreo două, trei ţări din lumea a cincea. Nu o să vedeţi astfel de manifestări în ţări din vestul Europei.

 

Cum vedeţi situaţia lui Adrian Mutu şi ce credeţi că se va întâmpla zilele acestea, când se va fi judecat?

Chiar am vorbit miercuri seară cu el la telefon. Dacă prima dată, la Chelsea, a fost clar depistat cu cocaină şi chiar şi-a recunoscut vina, de data aceasta nu are vină. Din câte ştiu, în general, medicamentele pe care le lua el, proteine sau vitamine, parcă de prin America, le prezenta medicului de la Fiorentina, care îi dădea verde sau nu.

Acest medicament fiind naturist sau natural, cum vreţi să-i spuneţi, nu l-a mai dat, pentru că a crezut că nu are cum să conţină substanţa interzisă. Cred că cei care vor judeca acest caz vor ţine cont de aceste aspecte. Pentru Mutu este ceva costisitor, cu trei-patru avocaţi după el, care îl susţin, totul costă câteva sute de mii de euro. Cred că ar trebui să îndrepte acţiunea asupra producătorului, care a scos pe piaţa românească acest medicament.

 

Este indispensabilă perechea Mutu - Chivu pentru echipa naţională?

Dacă nu mă înşel, Mutu a jucat doar unul sau două meciuri în preliminariile trecute, din care unul cu sârbii, pe care l-am pierdut cu 0-5. E cert că Mutu şi Chivu sunt doi jucători de mare valoare, care la orice echipă aduc un plus, dar proiectul aparţine numai antrenorului echipei naţionale. N-am să intervin niciodată, să-i spun ia-l pe ăla sau pe altul. Aşa ceva nu se poate întâmpla la nivelul echipei naţionale.

Are responsabilitate, pentru asta este angajat, pentru performanţă este şi plătit. O reuşeşte, bravo lui, are cele mai mari merite, împreună cu staff-ul şi cu jucătorii, nu o reuşeşte, vedem care e situaţia.

 

S-a vorbit despre schimbarea de generaţii...

Nu avem posibilitatea să schimbăm o generaţie. În mod cert, nu avem jucători de valoare. Înainte, într-un lot de 30 aveam 15 jucători din care puteai alcătui fără probleme primul "11" şi aveai rezerve de acelaşi nivel. Astăzi nu mai este aceeaşi situaţie, nu este uşor, din cauza activităţii în cadrul centrelor de copii şi juniori ale cluburilor.

Deşi facem pregătire cu ei la Mogoşoaia, lucrăm pe toate planurile, tehnico-tactic, le dăm drumul la cluburi şi, când îi chemăm peste o lună, aproape că au pierdut tot. Din păcate, se lucrează extrem de prost din cauza condiţiilor precare şi a salariilor. Antrenorii sunt plătiţi derizoriu, am înţeles că 200-300 euro o mare parte din ei, şi atunci sigur că apar tentaţiile.

 

Despre noul stadion

Cum stăm cu stadionul pentru finala Europa League din 2012?

Bucureştiul este desemnat să găzduiască finala Europa League din 2012 pe acest stadion. Trebuie să ne întâlnim cu autorităţile, Guvernul şi Primăria. Îl caut pe domnul Sorin Oprescu şi probabil că voi suna şi la Cabinetul primului-ministru, să avem o întâlnire. Trebuie să dăm drumul Comitetului de Organizare local, care va cuprinde vreo 15 instituţii, începând cu reprezentanţi ai Guvernului şi terminând cu cei ai FRF.

Deocamdată văd că sunt gropi în Bucureşti şi că primarul general se ocupă mai mult de această problemă, că primul-ministru are aceste mari probleme de finanţare a salariilor, pensiilor, se lucrează cu nişte legi, dar, probabil, în luna aprilie şi începutul lunii mai va trebui să ne întâlnim pentru a discuta toate problemele.

×
Subiecte în articol: sport interviu mircea sandu