x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Nicuşor Pascu: "Drăgulescu mai poate lua medalii"

Nicuşor Pascu: "Drăgulescu mai poate lua medalii"

de Vlad Ionescu    |    18 Oct 2008   •   00:00
Nicuşor Pascu: "Drăgulescu mai poate lua medalii"

Rezultatele sub aşteptări obţinute de gimnastica masculină românească la JO de la Beijing au avut drept consecinţă schimbarea antrenorilor de la lotul olimpic. Dan Grecu a trebuit să renunţe la postul de coordonator al colectivului tehnic, devenind antrenor federal, în locul său fiind numit Nicuşor Pascu, cel care a pregătit în ultimul deceniu echipa Elveţiei.



Rezultatele sub aşteptări obţinute de gimnastica masculină românească la JO de la Beijing au avut drept consecinţă schimbarea antrenorilor de la lotul olimpic. Dan Grecu a trebuit să renunţe la postul de coordonator al colectivului tehnic, devenind antrenor federal, în locul său fiind numit Nicuşor Pascu, cel care a pregătit în ultimul deceniu echipa Elveţiei.


  • Jurnalul Naţional: Domnule Pascu, vă întoarceţi în ţară după ce în ultimii zece ani aţi antrenat lotul Elveţiei. Ce v-a determinat să faceţi acest pas?
Nicuşor Pascu: Contractul meu cu federaţia elveţiană expira în acest an. Trebuia să mă gândesc la viitor şi am hotărât să mă întorc acasă, deşi am mai avut oferte din Brazilia, Belgia sau Marea Britanie, dar şi din partea clubului regional din Elveţia. Cred că am luat cea mai bună decizie, pentru că în toţi aceşti ani am fost mereu aproape de ţară, de sportivi, deci ştiu foarte bine ce se întâmplă în gimnastica românească.

  • Preluaţi lotul olimpic într-un moment nu tocmai favorabil. Băieţii s-au întors fără medalii de la Beijing, trebuie construită o nouă echipă în perspectiva Olimpiadei din 2012. Nu credeţi că vă asumaţi un mare risc?
Într-adevăr, de vreo doi ani gimnastica masculină este în regres. Traversăm o perioadă mai grea, dar cred că sportivii pe care îi avem acum pot readuce România acolo unde a fost nu cu mult timp în urmă. Dacă nu credeam treaba asta, nu mă întorceam.

  • Marian Drăgulescu a anunţat că se retrage. Veţi încerca să-i schimbaţi decizia?  
Pe Marian îl cunosc de foarte mulţi ani. Am lucrat cu el la lotul de juniori, în perioada 1994-1996, şi pot spune că este cel mai mare talent care mi-a trecut prin mână. Am vorbit cu el înainte de scandalul pe care l-a avut cu soţia şi mi-a spus că este decis să se lase din cauza problemelor de sănătate. Doresc să mai avem o discuţie, pentru că, dacă se va recupera din punct de vedere fizic şi mai ales dacă va vrea, ar fi extraordinar să-l avem în echipă. E un sportiv care mai poate câştiga medalii patru ani de acum încolo, adică încă un ciclu olimpic. În fond, Marian nu are decât 28 de ani, iar în gimnastica masculină actuală există exemple de sportivi de 34 sau de 35 de ani care obţin rezultate foarte bune.

Lotul olimpic şi-a reluat deja pregătirile, dar dumneavoastră sunteţi încă în Elveţia. Când veţi intra în pâine?
Voi veni în ţară imediat după sărbătorile de iarnă, la 2 ianuarie. Până atunci trebuie să duc la capăt contractul cu federaţia elveţiană. Sunt sportivi care mai au concursuri importante în acest an, nu mă lasă sufletul să plec când încă mai au nevoie de mine. De lot se ocupă colegii mei Ioan Suciu, Vasile Vug şi Ştefan Gal, şi sunt convins că o fac foarte bine.


Semnează în noiembrie

Nicuşor Pascu s-a înţeles în privinţa preluării lotului olimpic masculin cu Adrian Stoica, preşedintele Federaţiei Române de Gimnastică, dar încă nu a semnat nici un contract. "Nici măcar nu l-am văzut, doar am bătut palma cu Adrian Stoica. De semnat o voi face în luna noiembrie, când voi veni în ţară la un curs de antrenori. Nu ştiu nici pe ce perioadă se întinde contractul, dar normal ar fi pe patru ani, până la Jocurile Olimpice de la Londra", a spus tehnicianul. Nicuşor Pascu este conştient că în ţară va câştiga poate jumătate din banii pe care îi lua în Elveţia, dar crede că premiile care se acordă pentru medaliile obţinute la marile competiţii vor compensa pierderea salarială. La început, el va fi singur în România, familia sa urmând să vină şi ea abia la mijlocul anului viitor. "Am trei fete, dintre care două sunt eleve şi trebuie să rămână în Elveţia până la terminarea anului şcolar, iar soţia va sta cu ele. Copiilor le va fi cel mai greu, pentru că s-au obişnuit aici, şi-au făcut prieteni. Până la venirea lor, am multe de rezolvat. Trebuie să-mi găsesc o locuinţă, să rezolv situaţia fetelor, pentru că aş vrea să le dau la Şcoala Franceză, să-i găsesc de lucru soţiei, care este şi ea antrenoare", a mărturisit Nicuşor Pascu.

×
Subiecte în articol: sport pascu