x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport O zi pentru istoria Africii de Sud

O zi pentru istoria Africii de Sud

de Delia Gomoescu    |    10 Iun 2010   •   00:00
O zi pentru istoria Africii de Sud
Sursa foto: /Reuters

Pentru Africa de Sud mâine va fi o zi cu adevărat deosebită. Nu numai pentru că se va da startul Cupei Mondiale, ci şi pentru că data de 11 iunie are o semnificaţie aparte în istoria ţării africane. Ziua începerii turneului final coincide cu ziua în care, în urmă cu 46 de ani, Nelson Mandela şi alte şapte persoane au fost condamnate la închisoare pe viaţă pentru sabotaj.

"La 11 iunie 1964, Mandela,Walter Sisulu, Ahmed Kathrada, Raymond Mhlaba, Denis Goldberg, Andrew Mlangeni, Elias Motsoaledi şi Govan Mbeki au fost găsiţi vinovaţi de sabotaj. A doua zi, cei opt, care se aşteptau la pedeapsa cu moartea, au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă", a anunţat Fundaţia Nelson Mandela. De asemenea, şi data finalei Cupei Mondiale, 11 iulie, are o valoare istorică pentru lupta împotriva apartheidului, la acea dată, în 1963, fiind efectuate mai multe arestări la Rivonia.După 27 de ani închisoare, la 11 februarie 1990, Mandela a fost eliberat, iar în 1994 a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.
Nelson Mandela, care va împlini 92 de ani pe 18 iulie, va fi prezent mâine la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale, chiar dacă numai pentru câteva minute. "Va fi la stadion. Nu ştim cât timp va rămâne, dar va sta cel puţin 10 sau 15 minute", a declarat unul dintre nepoţii fostului preşedinte.


Siguranţa rămâne o problemă majoră pentru participanţii la Cupa Mondială
Cu două zile înaintea startului turneului final, nu toate veştile venite din Africa de Sud sunt bune. Trei ziarişti sportivi, doi portughezi şi un spaniol, au fost jefuiţi şi ameninţaţi cu arma de persoane necunoscute, în camerele de hotel din localitatea Magaliesburg, aflată la circa 120 de kilometri de Johannesburg. Faptele s-au produs la patru dimineaţa, când un grup de atacatori a intrat în camerele unde stăteau trimişii speciali de la O Jogo, Expresso şi Marca. Jorge Simoes, fotograf de la O Jogo, a fost trezit de un zgomot, însă imediat a fost redus la tăcere de atacatori. El a fost ameninţat cu pistolul şi i s-a pus un căluş în gură, în timp ce tâlharii îi luau lucrurile. Hoţii au furat acte, bani, telefoane mobile, laptopuri, dar şi îmbrăcămintea păgubiţilor. "Mi-au lăsat doar hainele murdare şi acreditarea", a declarat Miguel Serrano, trimisul special al cotidianului spaniol Marca. Hotelul Nutbush Boma Lodge, păzit de un singur om, este situat în "sălbăticie", cea mai apropiată localitate fiind la 15 kilometri.


Brazilia, favorita statisticii
În timp ce Spania este favorita caselor de pariuri, pentru statisticieni prima şansă la câştigarea trofeului o are Brazilia. Potrivit unui raport al PricewaterhouseCoopers (PwC), "Brazilia rămâne favorită pentru a cuceri Cupa Mondială în acest an din postura de lider în clasamentul FIFA şi fiind singura echipă naţională care a câştigat turneul final în afara regiunii sale de origine". Factorii cheie pentru un succes la această ediţie a turneului ar putea fi avantajul terenului propriu şi soliditatea tradiţiei fotbalistice. Statele gazdă au câştigat şase din 18 Cupe Mondiale şi, chiar dacă nu au câştigat, ţările gazdă au avut în general turnee finale foarte reuşite. Există de asemenea un efect al regiunilor gazdă. Echipele naţionale europene au câştigat CM numai la ediţiile în care aceasta s-a desfăşurat în Europa, în vreme ce statele din America Latină au câştigat toate turneele desfăşurate pe continentul American. Camerun şi Nigeria au prin urmare potenţialul de a face o performanţă bună anul acesta, în vreme ce Africa de Sud ar trebui să se descurce mai bine decât ar sugera locul 90 pe care îl ocupă în clasamentul FIFA.

×
Subiecte în articol: sport fotbal campionatul mondial