x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Optimism debordant in tabara tricolorilor

Optimism debordant in tabara tricolorilor

08 Oct 2004   •   00:00

De miercuri seara, nationala de fotbal a Romaniei se afla la Praga, in vederea dificilului meci pe care sambata il vor disputa contra Cehiei, partida contand pentru preliminariile CM 2006. In ciuda valorii adversarului, tricolorii s-au aratat extrem de optimisti in privinta deznodamantului intalnirii.

FLORIN GONGU - Praga

Surprinzator, sosirea delegatiei romane a starnit un interes mare in randul mediei cehesti. Aceasta, in conditiile in care la antrenamentele echipei lui Bruckner nu au asistat mai mult de 5 ziaristi.

La Aeroportul Ruzyne, pe langa armata de ziaristi, s-au aflat si multi amatori de autografe din partea fotbalistilor romani.

FAVORITI. Adrian Mutu a fost cel mai vanat dintre jucatori si din cauza situatiei lui de la Chelsea, clubul sau anuntand ca-l va amenda cu 120.000 de lire sterline pentru prezenta la lot, deoarece ar fi accidentat. "Normal, voi plati eu, dar nu stiu daca va fi cazul. Ma simt bine, nu sunt accidentat", a spus Mutu, care se baza si pe faptul ca FRF va inainta memoriu la FIFA pentru a i se anula amenda. Vizavi de meci, el a emis o parere curajoasa: "In aceasta partida, Romania este favorita, pentru ca noi mereu abordam meciurile doar la victorie. Asta e mentalitatea noastra si acum avem si moralul bun". Mutu nu a uitat sa-i transmita colegului sau de la Chelsea, portarul Cech, ca-i va inscrie un gol din lovitura libera.

PRINTRE GENERALI. Foarte degajati, jucatori romani au parasit aeroportul nu inainte de a acorda interviuri si televiziunilor cehesti. Toti cei interogati au pronosticat cel putin un rezultat de egalitate, nimeni neluand in calcul infrangerea. Ajunsi la Hotelul Corinthia Towers, ei au avut surpriza sa constate ca se desfasoara un simpozion prilejuit de ziua Armatei Egiptului, in hotel fiind prezenti foarte multi generali, din toate colturile lumii. Delegatiei tricolore i s-a rezervat intreg etajul 17.

BULETIN MEDICAL. Singura problema de sanatate din lotul nostru este cea a lui Pancu. El a spus insa, ca, si cu acordul medicului, va juca impotriva Cehiei, urmand ca apoi, imediat dupa meci, sa se opereze in Germania. El va rata astfel meciul din Cupa UEFA, cu Steaua. "Si Besiktas, si Steaua au sanse sa se califice in primavara europeana, mai ales ca merg mai departe trei echipe din cinci". De precizat ca, in ciuda diagnosticurilor celor de la Chelsea, Mutu este considerat apt suta la suta. "A avut o problema, dar acum nu mai are nimic", a explicat medicul Pompiliu Popescu.

TACTICA. In receptia Hotelului Corinthia Towers, Neaga (centru) le arata lui Mutu si lui Lobont o schema prin care va surprinde apararea ceha

INFORMATII DE LA ZIARISTI

Ajuns pe pamant cehesc, Iordanescu a incercat sa afle ultimele amanunte din tabara adversa, de la ziaristii sositi mai din timp la Praga, respectiv cei de la TVR, Gazeta Sporturilor si Jurnalul National.

Daca de la colegii de la televiziune si-a procurat casetele video cu antrenamentele echipei lui Bruckner, de la Gazeta Sporturilor a analizat niste fotografii pe care apareau notitele selectionerului ceh, folosite la conferinta de presa de marti, la reunirea lotului. Pentru aceasta, el a studiat alaturi de ziaristi imaginile marite pe un laptop, beneficiind si de serviciile unui translator de limba ceha, cunostinta a ziaristilor. El a putut afla astfel care este parerea lui Bruckner despre jucatori, dupa meciul Romania - Macedonia.

"ELEV". Nea Puiu si-a luat notite de la reporterii romani

PROGRAM STRICT SI PENTRU INVITATI

Din delegatia tricolora mai fac parte Dumitru Dragomir, la prima deplasare cu nationala dupa aproape un an, Viorel Paunescu, Cornel Dinu si Doru Viorel Ursu. Ieri-dimineata, echipa a avut in program studiul video al meciului Olanda - Cehia (2-0), iar de la ora locala 17:00, cea a meciului, antrenamentul oficial. Iordanescu nu a permis accesul presei decat 15 minute, dupa care a inchis portile arenei Toyota.

ANTRENAMENT OFICIAL - PANCU E OK

Aproape 90 de minute a durat antrenamentul oficial al tricolorilor, desfasurat ieri, de la ora locala 17:00, pe stadionul Toyota. El a fost deschis presei doar 20 de minute, dupa care jucatorii au mai putut fi urmariti doar de cativa angajati ai clubului Sparta, de un "secund" de-al lui Bruckner si de cativa oficiali romani: Mircea Sandu, Adalbert Kassai, Cornel Dinu ori Viorel Paunescu. Dupa cateva miscari de destindere si de relaxare, lotul a fost impartit in doua echipe: rosiii si verzii. Surprinzator, la verzi au fost utilizati trei atacanti, Mutu, Danciulescu si Marica, Anghel Iordanescu punand accent pe faza ofensiva. Imbucurator este si faptul ca Pancu a participat integral la antrenament, el spunand apoi ca s-a simtit foarte bine. "Am mai jucat aici, in Liga Campionilor, cand am si inscris. Acum trebuie sa jucam mai mult cu inima. Cred ca Mutu va inscrie", a adaugat Pancone. In timpul jocului, Mutu a beneficiat de doua penalty-uri, pe primul executandu-l mult peste poarta, iar pe cel de-al doilea transformandu-l. La finele sedintei, Mutu a refuzat sa mai discute despre situatia lui de la Chelsea, spunand ca "trebuie sa ma concentrez acum la meciul cu Cehia. Voi juca si voi da tot ce am mai bun din mine". La randul sau, Iordanescu a anticipat ca "echipa care va castiga duelurile individuale se va impune".

"NEBUNUL"

Cotidianul Blesk de ieri a dedicat o jumatate de pagina "nebunului de Mutu". Semnatarii articolului fac o trecere in revista a trecutului starului roman. Se spune ca ar fi avut o legatura amoroasa cu vedeta porno Laura Andresan, fiind prezentata o fotografie izbitor de asemanatoare cu cea a Andreei Banica, din trupa Blondy. Este povestit si episodul retinerii carnetului de sofer, nefiind omis scandalul cu antrenorul sau, Jose Mourinho.

PRONOSTIC

"Vreau sa-i vad pe jucatorii tineri si pe cei care activeaza in campionatul intern. Cred ca vom reveni cu un rezultat bun de la Praga" - Dumitru Dragomir, Presedinte LPF

FRICA

"Cel mai mult ma tem de cele doua varfuri ale romanilor, Mutu si Danciulescu. Pentru mine, favoritele grupei sunt Olanda, Romania si Cehia" - Karel Bruckner, Selectioner Cehia

PUBLIC

"Romania ne va da mult de furca. Avem nevoie de public. Nu ne putem permite un pas gresit. Lupta pentru calificare se va da in trei" - Marek Jankulovski, Mijlocas Cehia

AVERTISMENT

"Aveti o echipa buna, in formare, dar meciul se joaca la Praga. Suntem pregatiti pentru aceasta confruntare. Ne va fi dificil fara Nedved" - Milan Baros, Atacant Cehia

La Praga, fara olteni si stelisti

Asa cum s-a intamplat la meciurile importante ale echipei reprezentative, suporterii formatiilor mari din campionat, in ciuda rivalitatii, vor fi si maine alaturi de "tricolori". Mai putin stelistii si oltenii.

Grupul fanilor dinamovisti a plecat inca de ieri spre Praga, cu doua autocare. Excursia a costat 1.000.000 de lei de persoana, fiind incluse transportul, cazarea si biletul de meci. "Am reusit sa gasim ceva mai ieftin. Mi se pare un pret excelent", a spus unul dintre liderii galeriei. In schimb, rapidistii, in jur de 100, au programat plecarea astazi: "Noi am fost mereu sa incurajam echipa nationala. Nu puteam lipsi tocmai acum", a spus liderul Ligii Suporterilor, Doru "Blondu". Surprinzator, doua galerii importante, a Stelei si a Universitatii Craiova, vor lipsi de pe stadionul "Toyota" din capitala Cehiei.

Si mai mult a surprins motivul invocat de liderul fanilor stelisti, Gheorghe Mustata: "Altadata primeam bilete gratuit. Acum nu avem nici un interes sa scoatem bani din buzunarele noastre pentru echipa nationala!". La fel si "alb-albastrii" din Banie, numai ca oltenii nu au adus nici un argument al faptului ca nu se vor deplasa la Praga.

STAU ACASA. Fanii stelisti vor privi meciul la televizor

RIKI SI NIKI

De cand au ajuns la Praga, Neaga si Mutu stau numai impreuna. Cu toate acestea, jucatorul lui Chelsea sta intr-un "single", iar Neaga imparte camera cu Paraschiv. Intr-unul din putinele momente in care Neaga era singur in receptie, el s-a intalnit cu Mircea Sandu. Bine dispus, Nasu’ l-a intrebat: "Ce faci Riki? Hai, ca faceti si voi formatie ca N&D. Voi o sa fiti R&N. Adica Riki si Niki", referindu-se la colegul sau de la Steaua, Nicolae Dica.

VIP-URI

La meciul de maine seara, de pe "Toyota Arena", pe langa suporterii din diaspora si cei care s-au anuntat in numar mare din tara, se vor afla si multe personalitati. Astfel, in tribune sunt asteptati sa mai vina Ionel Ganea, aflat in perioada de recuperare dupa accidentarea suferita la genunchi acum doua luni, antrenorul Mircea Lucescu, Ion Tiriac sau George Copos, precum si ambasadorul Gheorghe Tinca, fost ministru al Apararii, omul care l-a facut general pe Iordanescu.

Anghel Iordanescu: "N-avem solutii, trebuie sa improvizam"

Iordanescu a ramas acelasi tip riguros. In permanenta are ceva de facut, totul planificat de dinainte. Cu toate acestea, el a acceptat sa acorde un interviu despre meciul cu Cehia, evitand intrebarile legate exclusiv de persoana sa.

VANAT. Pe Aeroportul Ruzyne, Iordanescu a fost asaltat de doritorii de autografe

  • Jurnalul National: Ce asteptati de la meciul cu Cehia?

    Anghel Iordanescu: Din punctul meu de vedere, vrem sa scoatem un rezultat pozitiv. Ne gandim la un rezultat de egalitate sau la victorie, chiar daca intalnim o forta mondiala. Stiu ca le lipsesc doi jucatori de clasa, Nedved si Poborski, dar ei au multe solutii sa-i suplineasca. Plec de la ideea ca Cehia este prima favorita in grupa, prin premisa la ceea ce a aratat la Campionatul European din Portugalia.

  • In ce relatii va aflati cu presedintele Mircea Sandu?

    Nu vreau sa mai comentez acest subiect. A fost facuta publica pozitia presedintelui si am mai spus si eu despre acest lucru. Nu are rost sa vorbim despre asa ceva inaintea unui meci asa de important.

  • In cazul unui rezultat nefavorabil, va simtiti amenintat postul?

    Vizavi de FRF, personal, cred ca ar fi firesc sa nu se puna o astfel de problema. Pana la urma, e un meci in deplasare, cu Cehia si, daca ar fi sa-l citez pe Bruckner, ar fi mult prea devreme pentru masuri radicale.

  • Va bate gandul sa renuntati daca pierdeti?

    Nu ma gandesc la asa ceva.

    "Avem un tonus excelent"

  • Presa poloneza va ia in calcul pentru preluarea echipei Legia Varsovia.

    Intrebati-i pe ei! Astea sunt prostii si nu ma intereseaza. Intrebati-ma de meci, nu de ce scrie presa poloneza.

  • E in regula. Credeti ca dispunem de solutii sa-i anihilam pe fotbalistii cehi?

    Solutiile trebuie sa le gasim, chiar daca nu sunt. Va trebui sa reusim sa improvizam, sa dam o replica peste tot ceea se asteapta ei.

  • Pregatiti vreo surpriza?

    Pregatesc un meci, la care nu am axul central Chivu - Radoi - Ganea.

  • Cehii nu se gandesc decat la victorie.

    E normal sa fie increzatori, dar asta nu inseamna ca au si castigat meciul. Trebuie sa avem tupeu si indrazneala. Avem un tonus bun, iar pe baieti ii simt increzatori.

    "Atuul cehilor, forta ofensiva"

  • Cum il caracterizati pe selectionerul Karel Bruckner?

    Este un om foarte echilibrat, cumpatat in ceea ce face, care a obtinut performante la echipa nationala. Inclusiv la tineret, de unde a promovat jucatori la echipa mare. Gandeste bine jocul. Mi-a lasat o impresie deosebita la Campionatul European, la meciul Cehia - Olanda, prin reactiile pe care le-a avut. De fapt, si antrenorul Olandei a avut reactii interesante, chiar daca nu toate cu efectul asteptat.

  • Care sunt punctele forte ale Cehiei?

    Din analiza Campionatului European care s-a facut in Suedia, a reiesit ca Cehia a fost una dintre echipele cu o flexibilitate tactica deosebita, provenita din polivalenta jucatorilor. Pe parcursul meciului cu Olanda au schimbat partitura tactica de doua-trei ori. Acesta este unul dintre punctele lor forte, iar un altul este dat de forta ofensiva pe care o au.

    DRIBLINGURI

    "Nu are rost sa vorbim despre relatia mea cu Mircea Sandu inaintea unui meci asa de important" - Anghel Iordanescu

    PRESA

    La reunirea lotului Cehiei, toti jucatorii cehi au stat la dispozitia presei timp de 45 de minute, dand interviuri tuturor solicitantilor. "Se poate corecta si la noi acest lucru. Dar, in mare masura, si presa are partea ei de vina", a comentat Iordanescu, dand exemplul jucatorilor abordati pe strada sau al celor care erau adusi la conferinte si nu erau interogati. "Vom studia acest model si poate vom face si noi la fel", a incheiat selectionerul.

    Koller, gigantul stralucit la matematica

    Dupa retragerea metronomului Pavel Nedved, forta reprezentativei Cehiei a scazut mult. In lipsa elementului de siguranta, trupa lui Bruckner mizeaza pe sclipirile lui Rosicky, viteza lui Baros si, in special, pe forta uriasului Koller, care are o poveste aparte.

    SUPERLATIVE. Cu cei 2,02 metri ai sai, atacantul Borussiei Dortmund este cel mai inalt fotbalist din lume la aceasta ora. Jan Koller Honza, pe numele sau complet, poarta numarul 53 la pantof, iar ghetele ii sunt confectionate la comanda de catre specialistii firmei "Nike". La ultimele sedinte de pregatire, antrenorul Brukner a exersat cateva scheme tactice, avandu-l pe Koller in prim-plan. De altfel, masivul atacant este pericolul cel mai mare pentru fundasii nostri, care, paradoxal, au declarat ca nu de el se tem cel mai mult.

    VIATA. In varsta de 31 de ani, Jan s-a nascut la Praga, langa celebrul pod Karel, dar copilaria si-a petrecut-o, de la 6 ani, in oraselul Smetanova Lhota, situat la 80 km de capitala Praga. Pe lacul din mijlocul localitatii, Koller a invatat de mic sa joace hochei, un sport pe care l-a indragit foarte mult. Primul antrenor a fost chiar tatal sau, Petr, care timp de 12 ani a practicat taximetria. Actuala vedeta a cehilor a invatat doar pana la 14 ani la Cimelice, fiind foarte bun la matematica. Apoi a ales drumul "pribegiei", facand naveta ani buni pana la Pisek, unde a studiat auto-mecanica. Dupa liceu s-a dedicat in totalitate fotbalului, renuntand la scoli inalte.

    PRIETENII. "Ballantine’s Team" este denumirea grupului de prieteni al lui Jan Koller, in cadrul caruia jucatorul este cel mai tanar. Asta in vreme ce "batranul" grupului are 52 de ani. Poreclit "Fluieras", Jan face dese calatorii si organizeaza multe petreceri la Praga cu prietenii sai. Koller are un frate, Petr, cu sase ani mai in varsta, care masoara "doar" 1,94 m. "Ar fi fost un fotbalist cel putin la fel de bun ca mine, dar din pricina comunismului n-a apucat sa joace intr-un campionat din strainatate", spune Koller despre fratele sau.

    "FLUIERAS". Asa este poreclit Koller (in maieu alb). El va trebui marcat de Barcauan, Iencsi sau poate de amandoi odata
  • ×