x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Piţurcă, un antrenor limitat!"

"Piţurcă, un antrenor limitat!"

de Mihai Igirosanu    |    31 Mar 2009   •   00:00
"Piţurcă, un antrenor limitat!"
Sursa foto: /Agerpres

Eşecul cu Serbia a stârnit dezamăgirea şi iritarea majorităţii personalităţilor din lumea fotbalului şi nu numai. Unul dintre cei care au spus lucrurilor pe nume a fost directorul executiv al AMOFM, fostul reputat comentator şi preşedinte de club, Dumitru Pelican.



Jurnalul Naţional: Care au fost, concret, greşelile din meciul cu Serbia?

Dumitru Pelican: Concret? 1. Dorel Stoica, deşi nu este de naţională, dacă tot îl aduci la lot, de ce îl foloseşti fundaş din moment ce nu joacă pe acest post. Şi-a dat seama şi a schimbat cu Rădoi, care nici el nu a fost într-o zi fericită. 2. L-a folosit pe Florin Costea, un jucător care încă nu este de naţională. Să zicem că l-ai încercat, dar de ce îl pui să joace pe dreapta, unde nu a jucat niciodată? 3. De ce joci cu Codrea, pe care nu-l pui pe postul lui preferat de la Siena. 4. Îl bagă pe Gigel Bucur. Păi când ai în faţă jucători de 1,80 sau 2 metri, cum poţi să joci cu fotbalişti pitici. Încearcă să facă la echipa naţională ca la Steaua, unde a făcut o echipă de pitici, gen Florentin Dumitru? 5. Trebuia să încerce varianta cu două vârfuri, Marius Niculae şi Marica, acesta din urmă luptându-se adorabil.

Care credeţi că sunt principalele lacune ale selecţionerului?

Confundă echipa naţională cu propriile interese şi orgolii. Să nu uite că echipa naţională nu este a lui sau a Federaţiei, ci a ţării. A făcut intenţionat tot ce a făcut cu Maximilian Nicu, numai pentru că presa la unison l-a cerut în lot, pentru că Ministerul de Externe s-a comportat adorabil, acordându-i cetăţenia repede. Pentru că nu l-a dorit el, a dovedit că este rigid, limitat, fără idei tactice. A sfidat întreaga opinie publică şi Federaţia. A avut conflicte cu jucătorii cu personalitate, vezi anii trecuţi cu Gică Popescu şi Gică Hagi. Vezi cazul Mutu. Chiar şi cu Chivu au fost unele probleme în campania trecută.

Cum se răsfrâng toate acestea asupra jucătorilor?

Piţurcă transmite o energie negativă echipei. Băieţii joacă numai din valoarea lor, nu pentru că i-a aşezat el. Nu se vede o concepţie, nu se vede o schemă lucrată. Staff-ul tehnic este unul foarte slab. Pe cine au antrenat Ştefan Iovan sau Gabi Boldici? Sunt oameni care n-au ce face la echipa naţională. Şi-a ales numai oameni care nu-i ies din cuvânt, care spun numai ce spune el. Este cinic, foarte răzbunător în relaţiile cu jucătorii. Nu uită şi nu iartă. Nu întâmplător i se spune Satana.

 Ce credeţi că ar trebui să se întâmple la echipa naţională?


Piţurcă trebuia să demisioneze după înfrângerea cu 0-3 în faţa Lituaniei, de la Cluj, meci care venea după cel cu Olanda, de la Euro 2008. Olandezii ne rugau să înscriem şi ne-au bătut numai de ruşinea celor peste 30.000 de suporteri. Indiferent ce va face în Austria, el trebuie să plece. Dovedeşte multă încrâncenare, chiar cinism, nu-şi dă demisia, pentru că vrea să stoarcă mai departe contractul foarte bun pe care îl are cu FRF. Aşteaptă să-l demită Federaţia numai ca să-şi ia clauza de reziliere, care se spune că este una foarte mare, se vorbeşte despre un milion de euro.

Ce soluţii ar fi? Din câte se aude, FRF negociază cu Olăroiu.

În ordine, Loţi Bölöni şi Dan Petrescu. Sunt antrenorii momentului, care, în opina mea, au arătat că ştiu ce să facă. Olăroiu este peste Piţurcă, dar nu este o soluţie. Are limitele lui, să ne aducem aminte că erau meciuri multe la Steaua în care tribuna îi cerea demisia, pentru că echipa juca ermetic, închistat şi nu se regăsea pe teren. Lucescu nu va veni. Nu cred că Mircea va lăsa un contract foarte bun.

×
Subiecte în articol: sport