x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Ploaie de aur peste Romania

Ploaie de aur peste Romania

23 Aug 2004   •   00:00

JOCURILE OLIMPICE - ATENA 2004

Doua zile de exceptie pentru delegatia Romaniei, care in acest week-end s-a imbogatit cu alte 4 titluri olimpice. Medaliile de aur au venit de la canotaj, unde romancele au facut ca de obicei legea. Sambata, Viorica Susanu si Georgeta Andrunache Damian au castigat finala la doua rame fara carmaci. Ieri dimineata a fost randul echipajului de dublu vasle categoria usoara, format din Constanta Burcica si Angela Alupei, sa cucereasca o noua medalie de aur. In sfarsit, in proba regina a canotajului, cea de "8 + 1", Romania si-a dovedit din nou suprematia, castigand al treilea titlu olimpic consecutiv, pentru ca aseara gimnasta Monica Rosu sa completeze "tezaurul", obtinand aur la sarituri.
Bucuria a fost intregita, tot aseara, de alti trei sportivi romani, care au fost incoronati cu laurii de argint: gimnastii Marian Dragulescu (sol) si Marius Urzica (cal cu manere) si atletul Marian Oprea (triplusalt).

S-au umplut barcile de aur olimpic

Doua zile de exceptie pentru canotajul feminin romanesc! Avand patru echipaje in finalele de sambata si de ieri, fetele noastre au cucerit 3 titluri olimpice si un loc 5. Pana in prezent, delegatia Romaniei la Atena a adunat 5 medalii de aur si doua de bronz.
FLORIN GONGU - Atena

Canotajul feminin romanesc a fost din nou la inaltime. In doar doua zile, canotoarele au castigat mai multe medalii de aur decat adunase delegatia Romaniei de la inceputul intrecerilor. Avalansa de titluri olimpice a inceput sambata cu victoria de la doua rame fara carmaci si a continuat ieri cu succesele echipajelor de dublu vasle categoria usoara si a celui de 8 + 1.

DOUA RAME. Acum 4 ani, la Sidney, in aceasta proba se impunea tot Romania. Atunci, in barca se aflau Georgeta Andrunache si Doina Ignat. In locul ultimei a luat loc de data aceasta Viorica Susanu. Romancele plecau din postura de favorite, mai cu seama ca detineau si cel mai bun timp, obtinut acum doi ani la Campionatele Mondiale. Singura problema se punea in privinta psihicului sportivelor. Inainte de plecarea la Atena, Viorica Susanu a fost implicata intr-un scandal de dopaj, Laboratorul de Medicina Sportiva comunicand initial rezultate pozitive, pentru ca ulterior sa anunte ca testele au fost negative. Situatia a fost extrem de neplacuta pentru cele doua, care au avut un final de pregatire tulburat.

Practic, cursa nu a avut istoric. Susanu si Andrunache au preluat conducerea dupa 500 de metri si nu au mai cedat-o pana la finalul celor 2.000 de metri, avand un avans considerabil, de peste o barca, fata de echipajul Belarusului. Tot sambata, in proba de dublu vasle Camelia Mihalcea si Simona Strambeschi au terminat pe locul 5.

DUBLU VASLE. Cursa de doua vasle, categorie usoara, s-a desfasurat ieri dimineata la ora 8:30. Pentru asta, concurentele s-au trezit la 4:15. Au mancat ceva in fuga pentru ca trebuia sa se prezinte la cantar. Cu toate acestea, si in ciuda efortului depus, fetele erau bine dispuse. "Sunt nasa lor!", a exclamat Constanta Burcica, imediat ce a coborat din barca dupa finala castigata alaturi de Angela Alupei. Fericirea era imensa pe chipul ei. Castigase al treilea aur olimpic, iar Angela era la a doua izbanda. De altfel, din 1996, de cand a fost introdusa aceasta proba olimpica, Romania a castigat toate editiile.

Intrecerea a fost dramatica. Dupa 500 de metri, romancele erau pe pozitia a cincea, departe de lider. Apoi fetele noastre au inceput sa recupereze, asa ca la 1.500 de metri aveau un mic avans, pe care nu l-au mai cedat pana la final. "Nimic nu se poate compara cu aceasta victorie! Jumatate din aceasta medalie apartine sotului meu!", a declarat Angela Alupei. "Stiam ca vom avea un start mai incet, dar am prevazut ca ultimii 500 de metri sunt ai nostri. Poate ca adversarele noastre au crezut ca se va merge doar pe 1.000 de metri, dupa vantul de acum cateva zile. Noi, oricum, ne-am pregatit pentru 2.000 de metri", a zis la randul ei Constanta Burcica, adaugand ca aceasta a fost ultima sa cursa. "Pentru ca am inaintat in varsta, medalia e foarte importanta pentru mine. Le promisesem adversarelor mele, acum 4 ani, ca ma voi retrage. Dar a venit domnul Dospinescu si m-a rugat sa revin. Nu credeam ca o sa mai pot, dar acum, gata! A venit vremea sa fiu mama, sa ma ocup de familie, de baietelul meu Alexandru Daniel, care va incepe scoala", a anuntat Constanta Burcica, tachinata de Angela Alupei, care insista: "Ne vedem la Beijing".

8 + 1. Cursa de gala a regatei de ieri, cea de 8 + 1 a adus Romaniei al treilea titlu olimpic consecutiv in aceasta proba. Echipajul format din Georgeta Andrunache Damian, Aurica Barascu, Rodica Florea, Liliana Gafencu, Elisabeta Lipa, Doina Ignat, Ioana Papuc, Viorica Susanu si Elena Georgescu si-a luat revansa in fata americancelor, dupa ce in serii pierduse in fata lor. "Am demonstrat ca suntem cele mai bune! Cei care m-au acuzat, se vede ca au mintit", si-a amintit Viorica Susanu de scandalul de dopaj in care a fost implicata. "Nu mai am cuvinte sa-mi exprim bucuria. E ceva extraordinar", exulta Georgeta Andrunache. La randul ei, Lili Gafencu aprecia ca "recalificarile au fost de la Dumnezeu. A fost numai bine. Ma bucur ca titlul olimpic e al nostru si ca a ramas in Europa".

RETRAGERE

"A fost ultima mea cursa. Ma bucur ca am reusit sa-mi inchei cariera cu o medalie de aur si simt ca pe aceasta nu pot sa o impart cu nimeni. Este numai si numai a mea, mi-o dedic numai mie. Dupa 24 de ani de munca, dar avand in vedere ca intre JO sunt patru ani, pot sa spun ca am muncit patru ani pentru sase minute. La 40 de ani mi-am incheiat cariera cu un aur si sunt extraordinar de fericita" - Elisabeta Lipa

MULTUMIRI

"Nu am cuvinte sa exprim ceea ce simt in aceste momente. Dupa JO de la Sydney am spus ca Dumnezeu a fost roman. Se pare ca si de aceasta data s-a intamplat la fel. Vreau sa multumesc tuturor celor care ne-au sustinut" - Georgeta Andrunache

ION TIRIAC, FOTOGRAF AMATOR

Victoria de sambata a fetelor noastre a fost savurata din tribune de catre Ion Tiriac (foto), presedintele COR, si Octavian Morariu, presedintele Agentiei Nationale pentru Sport. Primul s-a exteriorizat la maximum, tipand si fluierand cu degetele in gura, cand barca noastra a trecut prima linia de sosire. Apoi, Tiriac a coborat spre sectorul presei pentru a le imortaliza pe Georgeta Andrunache si pe Viorica Susanu in momentul in care sunt premiate. "Una era pe hartie, alta era pe piata. Acest echipaj si-a facut datoria, chiar daca a fost bulversat. Victoria este a lor si a celor care au crezut in ele", a declarat Ion Tiriac.

AU INTRAT LA APA

Dupa ce au luat parte la festivitatea de premiere, fetele din echipajul de 8 + 1 al Romaniei au primit felicitarile lui Ion Tiriac si Octavian Morariu, cei doi fiind cei mai frenetici sustinatori ai romancelor. Cei doi conducatori din delegatia Romaniei la Atena au avut parte de o mare surpriza din partea proaspetelor medaliate cu aur. Tiriac si Morariu au fost luati pe brate si aruncati in apele canalului Skinias, spre amuzamentul celor aflati in preajma. Chiar daca erau imbracati destul de sobru, cei doi oficiali au gustat gluma sportivelor din Romania, cerandu-le ajutorul pentru a reveni din nou la mal.

EMOTII

"M-am rugat la Dumnezeu. E incredibil ca am reusit sa iau a treia medalie de aur in aceasta proba. Le-am promis adversarelor ca nu ma vor mai vedea pe lac" - Constanta Burcica

Susanu: "Cred ca ma retrag"

  • Jurnalul National: Cum a fost cursa, Viorica?

    Viorica Susanu: Sincer, nu ne asteptam sa preluam cursa pe cont propriu. Credeam ca adversarele vor sta ca un junghi in spatele nostru.

  • Ati avut emotii?

    Dupa 500 de metri s-au risipit toate emotiile. Eu cu Georgeta avem 4 ani de cand suntem impreuna. Am muncit foarte mult anul acesta. Mi-am dat seama ca nu mai avem cum sa pierdem.

  • Cat de mult te-a afectat scandalul cu asa-zisul caz de dopaj in care ai fost implicata inainte de plecarea la Atena?

    Am fost foarte dezamagita de ceea ce s-a intamplat. In schimb, eram linistita, pentru ca stiam ca nu avea cum sa fie adevarat asa ceva, din moment ce nu luasem substante interzise. Si aici la Atena am facut niste analize, dar rezultatele nu au venit. Daca eram pozitiva, s-ar fi anuntat pana acum.

  • Cui dedici acest succes?

    Domnului Tiriac, care a avut incredere in noi si care ne-a incurajat in permanenta. In plus, vreau sa le multumesc tuturor celor care ne-au sustinut. Ii iubesc pe toti!

  • Ce urmeaza pentru tine?

    A fost ultima mea cursa in aceasta proba. Cred ca o sa ma retrag din sport.

    DORINTA

    Castigatoare a doua titluri olimpice la Atena, la doua rame si 8+1, Georgeta Andrunache Damian se gandeste sa renunte pentru moment la sport. "Am avut emotii foarte mari, dar a iesit mai bine decat ne asteptam. Pana la urma, experienta si-a spus cuvantul. De acum, programul meu necesita o pauza. Trebuie sa ma odihnesc, mai ales dupa problemele medicale avute anul trecut. Nu stiu daca o sa ma reapuc de sport", a spus canotoarea. In varsta de 29 de ani, ea si sotul sau, Valeriu Andrunache, si el fost canotor, ar dori un copil. Ea ar putea reveni insa, in 2006, la Beijing. Intr-o situatie similara s-a aflat Angela Alupei, care dupa Olimpiada de la Sydney a devenit mama. Ea s-a reapucat de canotaj in urma cu 11 luni, iar acum a devenit campioana olimpica, la dublu vasle, alaturi de Constanta Burcica.

    ELISABETA LIPA A EGALAT-O PE NADIA COMANECI

    La 40 de ani, Elisabeta Lipa poarta la gat cea de-a 5-a medalie olimpica de aur, egaland-o astfel pe Nadia Comaneci.

    "Da, am sase olimpiade, cinci medalii de aur, doua de argint si una de bronz. Imi inchei cariera cu o medalie de aur, pe care nu vreau sa o impart cu nimeni. Se incheie o cariera de 24 de ani. Eu nu ma pot compara cu nimeni de la alt sport. Eu sunt canotoare. Sunt cea mai fericita, deci nu am cuvinte sa ma exprim. Eu nu stiu, eu nu ma gandesc nici ca am egalat recordul Nadiei Comaneci, nici ca am batut-o pe regretata Lia Manoliu, nici ca sunt la egalitate cu Patzaichin. Ma gandesc numai si numai la mine, ca eu pentru mine m-am reapucat. Ma bucur din suflet ca am reusit sa castig medalia asta, simt ca nu pot s-o impart cu absolut nimeni, este numai si numai a mea. A fost o cursa groaznica, pentru ca acum, dupa cum ati si vazut, am fost 6 echipe aproape acolo una langa alta", au fost cuvintele Elisabeta Lipa.

    Multipla campioana olimpica si mondiala a anuntat cu aceasta ocazie ca se va retrage din activitate, urmand sa se dedice antrenoratului.

    Suntem pe locul 9!

    Gimnastica a adus aseara trei medalii, una de aur si doua de argint, in prima zi a finalelor pe aparate. Monica Rosu a devenit campioana olimpica la sarituri, iar Marian Dragulescu si Marius Urzica au ocupat locul doi la sol, respectiv cal cu manere. Romania ocupa astfel locul 9 pe natiuni, in clasamentul pe medalii.

    In prima zi a finalelor pe aparate s-au desfasurat doua intreceri feminine (sarituri si paralele) si trei masculine (sol, cal cu manere si inele). Romania i-a avut ca reprezentanti pe Marian Dragulescu (sol), Monica Rosu (sarituri), Marius Urzica (cal cu manere) si Dana Sofronie (paralele). Primii trei au terminat concursul pe podium. Gimnastica romaneasca mai cucerise la Atena un aur in concursul feminin pe echipe si un bronz in intrecerea masculina.

    CAMPIOANA. La sarituri, singura romanca in concurs a fost "specialista" aparatului, Monica Rosu. Gimnasta si-a confirmat statutul de favorita si a obtinut pentru cele doua sarituri note de 9,575 si 9,737. Media de 9,656 i-a permis Monei sa cucereasca titlul olimpic la mare distanta de urmatoarele clasate, americanca Annia Hatch (9,481) si rusoaica Anna Pavlova. "Eram sigura ca o sa gastig medalia de aur! Asteptam acest succes si mi-am indeplinit un vis", a spus Mona. La randul sau, antrenorul Octavian Belu a declarat: "Monica merita pe deplin medalia de aur. Ea a avut cele mai grele si mai bune sarituri. Pe viitor trebuie sa se perfectioneze pentru a domina acest aparat pe plan mondial. Din fericire, a obtinut o medalie intr-o proba la care la Sydney am esuat. Am reusit sa spargem gheata".

    DOAR PE 6. Cealalta reprezentanta a Romaniei in finalele feminine de ieri, Dana Sofronie, nu a reusit sa urce pe podium. Clasata pe locul 5 la individual compus, Dana a terminat concursul de la paralele pe locul 6, fiind notata cu 9,462. Titlul olimpic a fost castigat de frantuzoaica Emilie Lepennec (9,687), urmata de americancele Terin Humphrey (9,662) si Countrey Kupets (9,637).

    In finalele pe aparate de astazi Romania ii va avea ca reprezentanti pe Marian Dragulescu (sarituri), Alexandra Eremia (barna), Catalina Ponor (barna si sol) si Oana Ban (sol).

    MEDALII

    Desi a avut cea mai mare nota din finala de la sol - 9,787 - Marian Dragulescu a cucerit doar medalia de argint. Gimnastul roman s-a aflat la egalitate cu sportivul canadian Kyle Shewfelt, insa acesta din urma a fost desemnat castigator in urma criteriilor de departajare ale Federatiei Internationale de Gimnastica. "N-am avut o evolutie stralucita care sa-mi asigure medalia de aur. La ultima diagonala am facut un pas care m-a costat. Cand canadianul si-a terminat exercitiul, stiam ca voi fi pe locul 2", a spus Marocanul la finalul concursului.

    La cal cu manere, campionul olimpic en-titre, Marius Urzica, era marele favorit. El a intrat in concurs al treilea si a primit 9,825, o nota suficient de mare pentru a spera la aurul olimpic. De altfel, romanul a ocupat primul loc pana aproape de final.

    Ultimul concurent, chinezul Teng Haibin, notat cu 9,837, i-a "suflat" insa titlul. "Am fost dezavantajat de faptul ca am concurat al treilea, in vreme ce chinezul a fost ultimul", a spus Urzica, vadit nemultumit de decizia arbitrilor, desi nu a dorit sa comenteze acest lucru.

    OPREA, ARGINT LA TRIPLU SALT

    Romanul Marian Oprea a castigat medalia de argint in cadrul finalei probei de triplusalt din cadrul concursului de atletism de la Jocurile Olimpice de la Atena. Oprea a inregistrat 17,55 m, din prima saritura, aceasta fiind cea mai buna performanta a sportivului roman in acest sezon. "Ma asteptam la o medalie, dar inca nu realizez ce performanta am reusit. Am renuntat la cea de-a 5-a saritura pentru ca dupa cea de-a 4-a ma simteam foarte obosit. Am simtit de la prima saritura ca o sa iau o medalie, dar nu stiam ce fel va fi. Suedezul nu e de nebatut, dar acum a fost mai bun ca mine", a declarat Oprea. Titlul olimpic a fost castigat de suedezul Christin Olsson, cu o saritura de 17,79 m, in timp ce medalia de bronz a revenit rusului Danila Burkenya, cu 17,48 m. Ionela Tarlea s-a calificat in finala probei de 400 metri garduri.

    CLASAMENT

  • 1. China 22 14 10 46
  • 2. SUA 21 20 15 56
  • 3. Japonia 13 6 7 26
  • 4. Australia 12 8 12 32
  • 5. Germania 10 9 12 31
  • 6. Franta 8 8 7 23
  • 7. Rusia 7 13 16 36
  • 8. Italia 7 6 7 20
  • 9. ROMANIA 6 3 2 11
  • 10. Ucraina 6 2 5 13 Ierarhia este alcatuita in functie de medaliile de aur.

    Medaliile Romaniei la Atena

    Aur
  • Gimnastica- Echipa feminina, Monica Rosu
  • Inot - Camelia Potec
  • Canotaj - Doua rame (Susanu/ Andrunache)
  • Canotaj - Dublu vasle (Burcica/Alupei)
  • Canotaj- Echipajul feminin de 8 + 1

    Argint
  • Gimnastica - Marian Dragulescu, Marius Urzica
  • Atletism - Marian Oprea

    Bronz
  • Gimnastica - Echipa masculina
  • Inot -Razvan Florea

    Box - Marian Simion, eliminat

    Marian Simion a fost eliminat inca de la primul sau meci in cadrul categoriei 75 kg, dupa o decizie controversata a arbitrilor. Desi nu a avut de infruntat un adversar cu nume, pugilistul roman a capotat din turul 2, in conditiile in care in primul a avut liber. Asistat din colt de tatal sau si de Francisc Vastag, Marian nu a boxat la capacitatea lui maxima impotriva egipteanului Ramadan Yasser, lucru recunoscut si de el. Intreaga delegatie impreuna cu marea majoritate a spectatorilor si a oamenilor de box a considerat ca boxeurul egiptean a fost avantajat de arbitri. "Am crezut ca va fi un meci de incalzire. Am fost furat de arbitri. Asta e ultima mea Olimpiada, cred ca ma voi retrage acum", a spus Simion. Desi era sceptic in privinta unei solutionari favorabile, managerul general al FRB, Rudel Obreja, a inaintat o contestatie.

    ROMANI IN CONCURS

    ATLETISM
  • 9:00 Daniela Carlan, Norica Campean, Ana Maria Groza - 20 km mars
  • 11:00 Ionela Manolache - 200 m (calificari)
  • 18:45 Adelina Gavrila - triplu salt (finala)
  • 20:55 Maria Cioncan - 800 m (finala)

    CAIAC-CANOE
  • 8:30 Mitica Pricop - C1 1.000 m (calificari)
  • 10:10 Florin Popescu, Silviu Simiocencu - C2 1.000 m (calificari)
  • 10:40 Marian Baban, Bogdan Ceausu, Vasile Curuzan, Stefan Vasile - K4 1.000m (calificari)

    BOX
  • 21:00 Viorel Simion - 57 kg (sferturi de finala)

    GIMNASTICA
  • 20:00 Marian Dragulescu - sarituri (finala)
  • 20:35 Alexandra Eremia, Catalina Ponor - barna (finala)
  • 21:45 Catalina Ponor, Oana Ban - sol (finala)

    PROGRAM

    ASTAZI
  • 11:00-12:00 JO - rezumatul zilei
  • 19:30-22:40 Atletism, Gimnastica, Box
  • 23:55-0:10 Buletin olimpic

    TVR2
  • 8:00-9:00 Rezumatul zilei precedente
  • 9:00-16:30 Baschet (M) Spania - Noua Zeelanda, Caiac-canoe, Baschet masculin: Lituania - Australia, Tenis de masa (M)

    EUROSPORT
  • 08:30 Caiac-canoe
  • 10:00 Atletism
  • 13:00 Stiri olimpice
  • 13:15 Tenis de masa
  • 15:00 Sarituri in apa
  • 16:30 Ciclism
  • 18:15 Stiri olimpice
  • 18:30 Atletism
  • 22:15 Haltere

    JOCURILE OLIMPICE - ATENA 2004 - INFO

    ATLETISM. Sportiva romanca Nicoleta Grasu a ocupat locul 6 in finala probei de aruncarea discului, disputata, sambata seara, pe Stadionul Olimpic din Atena. Grasu a reusit la ultima incercare din acest concurs o aruncare de 64,92 metri, care reprezinta cea mai buna performanta a sa din acest sezon. Medalia de aur a fost castigata de rusoaica Natalia Sadova, cu 67,02 metri, urmata pe podium de Anastasia Kelesidou (Grecia - 66,68 m) si Irina Yatchenko (Belarus - 66,17 m).

    HALTERE. Valeriu Calancea era ultima speranta la medalie pentru halterele romanesti. Dupa accidentarea suferita in luna decembrie, el a revenit abia sambata in concursul olimpic de la Nikaia. Din pacate, Calancea a abandonat repede, imediat ce smulsese 160 de kilograme. "Am simtit din nou durere la mana care a fost accidentata. Nu avea rost sa risc", a explicat sportivul motivul abandonului. De precizat ca el a fost primul concurent din concurs, motiv pentru care si-a irosit sansa la prima incercare, dupa ce i-a expirat minutul alocat. "Nu m-am simtit incalzit, asa ca am renuntat". Calancea a fost descalificat, cu 160 kg la stilul smuls, la "aruncat" retragandu-se din competitie, si a urmarit restul concursului din tribuna. "Imi pare rau cand vad cu ce greutati se merge. Daca eram in forma, sigur castigam", ne-a spus sportivul.

    NATATIE. Inotatorul roman Dragos Coman s-a clasat, sambata, pe locul 7 in finala probei la 1.500 metri liber din cadrul concursului de natatie de la JO. Sportivul legitimat la clubul Steaua a terminat cursa cu timpul de 15 minute, 10 secunde si 21 de sutimi. In aceasta proba, medalia de aur a fost castigata de australianul Grant Hackett (14:43.40), urmat de americanul Larsen Jensen (14:45.29) si de britanicul David Davies (14:45.95). Sambata a fost ultima zi a competitiei de inot din cadrul Jocurilor Olimpice, sportivii nostri obtinand doua medalii, aur prin Camelia Potec la 200 m liber si bronz prin Razvan Florea la 200 m spate.

    TRIPLU SALT. Atleta Adelina Gavrila a obtinut sambata calificarea in finala la triplu salt. Gavrila a sarit din prima incercare 14,56 m, cu 11 cm peste baremul de calificare, clasandu-se in final pe locul 6 in grupa B. Cealalta reprezentanta a noastra in aceasta proba, Mariana Solomon, a ratat prezenta in ultimul act, desi a realizat la Atena cea mai buna performanta din cariera. Solomon a ocupat locul 10 in grupa A de calificari, cu o saritura ce a masurat 14,42 m. Finala acestei probe se va desfasura in aceasta seara.

    PE SCURT.©Componentii lotului olimpic de natatie vor sosi in tara in aceasta dimineata, la ora 8:45, urmand sa fie primiti la salonul oficial al Aeroportului International "Henri Coanda" din Bucuresti © Iulian Raicea a ocupat locul cinci in proba de 25 m pistol viteza din cadrul concursului de tir de la JO © Echipa nationala de baschet masculin a SUA, detinatoare a titlului olimpic, a suferit a doua infrangere la JO de Atena, 90-94 cu Lituania. Dream Team-ul american, care mai pierduse si meciul cu Porto Rico, are nevoie de victorie in ultima partida din grupa, cu Angola, pentru a se califica in sferturile de finala © Halterofilul grec Leonidas Sampanis, medaliat cu bronz la 16 august la categoria 62 kg, a fost descalificat, ieri, pentru dopaj.

    INVINGATOARE LA ATENA - CANOTAJ, GIMNASTICA(galerie foto)

  • ×