x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport POLONIA - Ameninţaţi cu excluderea

POLONIA - Ameninţaţi cu excluderea

de Vlad Ionescu    |    03 Oct 2008   •   00:00
POLONIA - Ameninţaţi cu excluderea

FIFA a luat poziţie faţă de destituirea conducerii Federaţiei Poloneze de Fotbal, avertizând că naţionala acestei ţări poate fi exclusă din preliminariile Cupei Mondiale.



FIFA a luat poziţie faţă de destituirea conducerii Federaţiei Poloneze de Fotbal, avertizând că naţionala acestei ţări poate fi exclusă din preliminariile Cupei Mondiale.

Forul fotbalistic mondial nu a rămas fără reacţie, după ce, luni, Tribunalul de Arbitraj Sportiv de pe lângă Comitetul Olimpic Polonez a anunţat destituirea conducerii federaţiei (PZPN), pentru  "numeroase încălcări ale legii din partea responsabililor acestui for", şi înlocuirea preşedintelui Michal Listkiewicz cu un administrator legal, juristul Robert Zawlocki. FIFA a trimis un ultimatum autorităţilor de la Varşovia, avertizând că dacă până la 6 octombrie vechea conducere nu va fi repusă în drepturi, naţionala Poloniei riscă să fie exclusă din preliminariile CM 2010. "FIFA a remis o scrisoare Federaţiei Poloneze de Fotbal şi preşedintelui Michal Listkiewicz ca să certifice faptul că autorităţile recunoscute ale PZPN trebuie să revină în cartierul general al federaţiei, pentru a putea organiza cele două meciuri din preliminariile Cupei Mondiale, cu Cehia şi cu Slovacia, din 11 şi 15 octombrie. Această scrisoare dă ca termen data de 6 octombrie pentru ca autorităţile recunoscute de FIFA şi UEFA să preia controlul la federaţia poloneză şi să se anuleze decizia de numire a administratorului legal", se arată într-un comunicat al FIFA.

Vin alegerile

Deşi se află în stare de suspendare, conducerea Federaţiei Poloneze de Fotbal a anunţat că alegerile pentru desemnarea unui nou preşedinte vor avea loc la data de 30 octombrie. Pe lista candidaţilor se află patru nume, printre care şi foştii internaţionali Zbigniew Boniek şi Grzegorz Lato. În ceea ce-l priveşte pe Michal Listkiewicz, acesta şi-a menţinut decizia de a nu mai candida pentru un nou mandat. Pe de altă parte, administratorul legal al PZPN, Robert Zawlocki, a declarat că scrutinul este suspendat.

Reclamaţi la CIO

FIFA şi UEFA au anunţat CIO în legătură cu neregulile care s-au petrecut la nivelul Comitetului Olimpic Polonez, pe care îl acuză de încălcarea principiilor olimpismului şi ale mişcării sportive. Pentru cele două organisme, vechea conducere a PZPN este singura care poate reprezenta Polonia pe plan internaţional, în consecinţă orice document care nu este semnat sub autoritatea lui Michal Listkiewicz va fi ignorat. Acest scandal vine într-un moment cât se poate de prost, Polonia fiind, împreună cu Ucraina, organizatoare a turneului final al Campionatului European din 2012. În ambele ţări, dar mai ales în Polonia, lucrările de infrastructură sunt mult rămase în urmă, ceea ce stârneşte îngrijorare la UEFA.

×
Subiecte în articol: sport