x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Prima sa Olimpiada

Prima sa Olimpiada

06 Mai 2004   •   00:00

Spre deosebire de JO din 2000, cand nu mai putin de zece pugilisti romani au facut parte din delegatia pentru Sydney, anul acesta, la Atena nu vor merge decat trei boxeri. Alaturi de fratii Marian si Viorel Simion se va afla si revelatia boxului romanesc, Ionut Gheorghe.

COSMIN SMOCHINA
Copilul care in urma cu cativa ani se plimba fara orizonturi pe strazile orasului Agigea a reusit sa-si vada visul implinit. La numai 20 de ani, Ionut Gheorghe va completa „tandemul" Simion, urmand sa participe la cel mai important examen al vietii sale: Jocurile Olimpice.

SACRIFICIU. Modestia, rabdarea si zecile de ore de antrenament asiduu l-au transformat pe Ionut Gheorghe intr-un olimpic. „Am visat mereu asta. Ma vedeam cu tricolorul pe umeri, intonand "Desteapta-te romane!"", descrie Gheorghe in cateva cuvinte idealurile copilariei. Iar visul i s-a implinit. Durerea nascuta din miile de pumni incasati si noptile petrecute langa sacul de box l-au intarit pe micutul boxer. Mai tot timpul pe drumuri, cuvantul „acasa" are o insemnatate deosebita pentru el. Chiar daca practica un sport al „durilor", Ionut se loveste intotdeauna de acelasi zid: dorul de casa. „Am vazut Londra si Parisul, dar acasa, alaturi de parinti, este Paradisul", afirma pugilistul de 64 de kilograme. Pentru el, familia reprezinta totul. N-a trait niciodata pe „picior mare", dar dragostea parinteasca l-a facut cel mai fericit.

DRAGOSTE. Familia Gheorghe s-a mutat de o luna in Constanta, intr-un bloc cochet din apropierea statiunii Mamaia. Mariana, mama boxerului, este cea care ii pregateste zilnic lui Ionut geanta pentru antrenament. „El este noul «copil minune» pentru mine. Sunt cea mai fericita mama din lume cand imi vad fiul ca rade. Mi se rupe sufletul cand pleaca de acasa, insa, de fiecare data cand iese pe usa, imi stapanesc lacrimile. Nu i-am dat voie niciodata sa plece fara sa-l sarut si acest lucru cred ca i-a purtat noroc. Stiu ca la intoarcere imi aduce o mare bucurie. Iar calificarea la Olimpiada este cea mai mare realizare a sa", se destainuie Mariana Gheorghe, care va fi cel mai puternic sustinator al lui Ionut la Atena.

„Credeam ca va fi mai greu"

  • Jurnalul National: Ce inseamna pentru tine calificarea la Olimpiada?

    Ionut Gheorghe: A fost visul meu sa ajung aici. Numai eu stiu cat am muncit si cat am transpirat ca sa-mi indeplinesc acest vis. Este prima mea Olimpiada si unul dintre cele mai frumoase lucruri care mi s-au intamplat.

  • A fost greu?

    Nu asa cum ma asteptam. Am pierdut initial calificarea pentru Atena. Si asta datorita faptului ca nu am fost atent. Cand ma urc in ring vreau sa termin cat mai repede, sa-mi pun adversarul jos, insa acest lucru iti poate dauna uneori. Si asa s-a intamplat. Dar am castigat turneul de la Baku si am obtinut biletele pentru Atena.

  • Ce obiectiv ti-ai propus ?

    Vreau sa iau o medalie. Sincer nu conteaza ce culoare are, dar vreau sa pun mana pe una.

  • Ti-e teama de vreun adversar anume?

    Nu, nu-mi este frica de nimeni, altfel nu mai alegeam acest drum. Cum te simti la lotul national? Este extraordinar, mai ales acum de cand este antrenor Francisc Vastag. Spre deosebire de ceilalti, el ne intelege cel mai bine. Si asta datorita faptului ca este mai apropiat ca varsta de noi, de cei de la lot. Dar tot ceea ce am realizat pana acum se datoreaza in primul rand domnului Mircea Iacob, presedintele clubului Iacob Mira, antrenorului Aurel Simionescu si nu in ultimul rand familiei.

    Se serbeaza o data la 4 ani

    Ionut Gheorghe isi serbeaza ziua de nastere o data la 4 ani, pentru ca s-a nascut in an bisect. „Pentru mine nu este un lucru asa deosebit, dar cred ca sunt insemnat. Imi serbez ziua de nastere si pe 28 februarie, atunci cand nu exista a 29-a zi a lunii", spune pugilistul din Agigea. Presedintele clubului unde este legitimat il cunoaste cel mai bine. „Pentru mine, el este un copil supradotat. Si a ajuns aici datorita faptului ca este muncitor si ascultator. Daca va merge in ritmul acesta, foarte curand va ajunge foarte departe. Va avea apoi timp suficient sa se distreze pentru a recupera zilele de nastere nesarbatorite", ne-a spus Mircea Iacob.

    Sustinut de fratele mai mare

    Indrumat de fratele sau mai mare, Constantin, care a fost si el de nenumarate ori campion si vicempion national la box, Ionut Gheorghe s-a apucat de acest sport in 1994. „L-am dus la box pe la 10 ani si jumatate, la Midia Navodari, insa au spus ca este prea mic si sa vina peste un an. A fost ambitios si a venit la club. Insa dupa ceva timp i-am spus ca mai bine se lasa, dat fiind faptul ca era un sport prea dureros, iar Ionut un tip subtirel. Nu m-a ascultat si uite unde a ajuns. E olimpic!", spune cu zambetul pe buze Constantin Gheorghe.

    CV

    Ionut Gheorghe

  • Data nasterii: 29 februarie 1994, Constanta

  • A trecut la seniori in 2002

  • Boxeaza la categoria 64 kg

  • Legitimat la Box Club Iacob Mira Agigea

    Palmares

    1998 Campion National copii

    1999 Campion National cadeti Medaliat cu bronz la CE cadeti

    2000 Campion National cadeti Campion European cadeti

    2001 Campion National juniori

    2002 Campion National juniori Campion National seniori Medaliat cu bronz la CM juniori

    2003 Campion National seniori Centura de Aur seniori
  • ×