x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Punct şi de la capăt! - corespondenţă din Osijek

Punct şi de la capăt! - corespondenţă din Osijek

de Florin Gongu    |    23 Ian 2009   •   00:00
Punct şi de la capăt! - corespondenţă din Osijek

Naţionala masculină de handbal a ratat aseară o şansă istorică de a reveni în elita mondială, fiind învinsă în meciul decisiv de către Slovacia, 23-28 (12-13).



Un singur meci era cu adevărat important pentru tricolori, la acest Campionat Mondial, competiţie la care nu mai participase de 14 ani. Şi anume cel cu Slovacia, de aseară. O victorie ne-ar fi trimis în grupa principală de la Zagreb, unde am fi avut parte de o companie cu adevărat selectă, iar la final am fi jucat pentru o clasare în primele 12 echipe ale lumii. Din păcate, acest deziderat nu a fost împlinit. Vechea meteahnă românească s-a manifestat şi aseară. Am dovedit că nu putem avea o prestaţie unitară, că nu putem gestiona perioadele bune care ne duc în avantaj.

Faţă de meciul cu Ungaria, cu Slovacia căderea psihică a intervenit încă din prima repriză. Am condus cu 10-6 în mintul 18, 13-10 în minutul 28, după care a intervenit blocajul. "Sunt mai mulţi factori care au dus la acest eşec. România a arătat că nu poate ţine un ritm infernal cu cinci meciuri în şase zile. Este clar că mai avem de muncit. E bine că am ajuns aici, am văzut despre ce e vorba şi ştim ce avem de făcut pe viitor. Pregătirea şi concentrarea trebuie să fie alta. Apoi, nu se compară jucătorii din campionatul românesc cu cei din campionatele foarte tari. Slovacia are în lot 14 jucători care joacă în străinătate şi doar doi din campionatul intern, în timp ce noi avem patru jucători afară, care nu joacă mereu, iar restul de la noi", a fost o primă analiză, la cald, făcută de selecţionerul Aihan Omer. El a continuat într-o notă optimistă: "N-am nimic de reproşat băieţilor, s-au dăruit. Din păcate, mai mult nu s-a putut. Ne apucăm din nou de treabă şi ne propunem să ne calificăm la Olimpiada de la Londra. Experienţa căpătată aici ne va folosi". România a avut prestaţii oscilante cu Ungaria şi cu Slovacia, iar reuşitele s-au datorat doar inspiraţiei a câtorva jucători: Rudi Stănescu, Eremia Pîrîianu, Rareş Jurcă şi, parţial Adrian Petrea. Ceilalţi au dezamăgit, în special căpitanul Sandu Iacob. Generaţiile se vor schimba, dar cu un efort sporit pe viitor putem spera şi la mari satisfacţii.

NU S-A PUTUT
Echipa României pleacă în această dimineaţă spre Pula, unde va disputa meciurile pentru locurile 13-24, fază în care au ajuns şi două mari forţe, Spania şi Rusia. Petre Paleu anunţa acum câteva zile că-şi dă demisia dacă România nu va juca pentru locurile 1-12. "Am dat tot ce am putut. Suntem mulţumiţi de rezultate, mai ales că n-am fost cotaţi printre favoriţi", a declarat Sandu Iacob. "Nu credeam că o să pierdem. E o performanţă că am ajuns aici, ne doream şi mai mult. Nu e nici o tragedie că nu s-a putut. Acum, sperăm să obţinem măcar locul 13", a spus şi Laurenţiu Toma. Una dintre revelaţiile echipei, Rareş Jurcă, a sintetizat: "Ajungem în poziţii incofortabile, facem greşeli, nu ne putem concentra. Păcat".

GAŢU S-A ÎNTORS ÎN ŢARĂ
Aseară, după meciul cu Slovacia, preşedintele FRH, Cristian Gaţu, a plecat spre Bucureşti, pentru a fi prezent astăzi la înmormântarea fostului mare antrenor Eugen Trofin, care a încetat din viaţă marţi, la vârsta de 78 de ani. "A fost ca un tată pentru mine. El a contribuit exponenţial la stilul meu de joc. Am pierdut o piesă de mare valoare în handbalul masculin, pentru că el a fost artizanul a trei generaţii de aur. Prin mâinile lui au trecut zeci de jucători. Eugen Trofin m-a condus spre cele mai bune rezultate ale mele, iar acum tot ceea ce pot face este să-l conduc pe ultimul drum", a declarat vizibil afectat Cristian Gaţu, care nu se va mai întoarce în Croaţia pentru celelalte meciuri ale echipei naţionale.

×
Subiecte în articol: sport