x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Radu Voina: "Nu ştiu dacă suntem favoriţi"

Radu Voina: "Nu ştiu dacă suntem favoriţi"

de Vlad Ionescu    |    20 Noi 2009   •   00:00
Radu Voina: "Nu ştiu dacă suntem favoriţi"
Sursa foto: /Gazeta Sporturilor/Intact Images

La începutul lunii decembrie, în China va avea loc Campionatul Mondial de handbal feminin, la care echipa României se numără printre pretendentele la medalii. Cu mai puţin de trei săptămâni înaintea startului competiţiei, site-ul Federaţiei Internaţionale de Handbal a publicat un interviu cu antrenorul Radu Voina, pe care îl reproducem pentru cititorii Jurnalului Naţional.



Sala sporturilor din oraşul natal, Sighişoara, îi poartă numele. Ca jucător, Radu Voina (59 de ani) a câştigat o medalie de argint, în 1976, şi două de bronz, în 1972 şi 1980, la Jocurile Olimpice, şi a fost campion mondial cu naţionala României în 1974. După ce a pregătit mai multe formaţii masculine în România, inclusiv echipa naţională, a devenit antrenor al reprezentativei feminine imediat după Jocurile Olimpice de la Beijing, când l-a înlocuit pe Gheorghe Tadici. Cu el pe bancă, România s-a clasat pe locul 5 la EURO 2008, în Macedonia, iar acum este cotată drept una dintre favoritele la medalia de aur la Campionatul Mondial din China. În 2005, România a cucerit medalia de argint la Mondialele de la Sankt Petersburg, după ce a fost învinsă în finală de Rusia. Astăzi, speranţele ca acest succes să se repete sunt foarte mari.

Cei mai mulţi specialişti cred că România este una dintre favorite la Mondialul din China. Împărtăşiţi această opinie?

Radu Voina: Avem aproape aceeaşi echipă ca la ultimele turnee importante, dar nu ştiu dacă acest lucru este îndeajuns ca să spun că suntem favoriţi. Vrem să jucăm bine, dar nu ştiu dacă acest lucru va fi suficient ca să ajungem în semifinale sau să câştigăm o medalie. Va trebui să aşteptăm să vedem cum vom debuta în China şi abia apoi putem vorbi despre medalie.

Ce lucruri credeţi că trebuie îmbunătăţite în jocul echipei dumneavoastră până la Campionatul Mondial?

Într-o zi suntem la nivelul cel mai înalt, iar a doua zi se întâmplă să jucăm foarte prost. Va trebui să schimbăm acest lucru, să arătăm mai multă constanţă.

Norvegia are prima şansă

Cine va câştiga medalia de aur la Campionatul Mondial?

Norvegia este întotdeauna favorită, chiar dacă echipa s-a schimbat. Toate echipele, înclusiv România, au un mare respect pentru Norvegia. Surprize pot furniza Germania, Rusia, inclusiv echipa mea.

Ce rol va interpreta China, gazda competiţiei?

Chiar dacă joacă acasă, nu ştiu dacă acest lucru reprezintă un avantaj. Nu cred că această echipă poate surprinde pe cineva. Celelalte formaţii au jucătoare mai bune şi un potenţial mai mare.

Ce credeţi că vă deosebeşte de predecesorul dumneavoastră, Gheorghe Tadici?

Nu vreau să vorbesc despre acest lucru. Am un mare respect pentru munca sa şi pentru succesele pe care le-a avut.

Antrenaţi echipa naţională şi pe Oltchim Râmnicu-Vâlcea în acelaşi timp. Este acest lucru un avantaj sau un dezavantaj?

Este greu de spus. Poate că este un avantaj, pentru că 12 jucătoare din echipa naţională sunt de la Oltchim. Dar poate că este şi un dezavantaj, pentru că aceste fete mă văd în fiecare zi. Rezultatul din China va demonstra care este adevărul.

Altă echipă la Olimpiadă

Intenţionaţi să jucaţi cu această echipă şi la Jocurile Olimpice de la Londra în 2012?

Nu, echipa se va schimba până la Olimpiadă. Mai multe jucătoare experimentate îşi vor încheia cariera internaţională imediat după Campionatul Mondial, de aceea ambiţiile lor sunt atât de mari acum. În 2012 vom avea o cu totul altă echipă, dar numai timpul poate spune cine va juca atunci.

România este binecunoscută pentru succesele obţinute la tineret şi la junioare. Reprezintă acest izvor de talente secretul succesului muncii dumneavoastră?

Din păcate, nu. Viitorul nu arată atât de bine. La ultimul Campionat European de junioare, România a ocupat locul 14, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă. O mulţime de lucruri s-au schimbat în programele noastre pentru tineret, iar acum nu mai suntem la fel de puternici ca altădată.

O mulţime de jucătoare de clasă din România au evoluat în afara ţării, dar în ultimul timp s-au întors acasă. Reprezintă acest lucru un avantaj?

După câştigarea medaliei de argint la Campionatul Mondial din 2005, cele mai multe ju-cătoare s-au întors în ţară cu o mentalitate schimbată. Acum lucrurile stau altfel, din cauza crizei financiare. Rulmentul Braşov, cel mai mare adversar al Oltchimului, a rămas fără jucătoare de top, din lipsă de bani. Această situaţie dăunează campionatului intern, pentru că Oltchim nu mai are concurenţă. Iar un campionat slab nu este bun pentru echipa naţională.

La 21 de ani, Cristina Neagu este unul dintre cele mai mari talente din lume. Poate ea ajunge la cel mai înalt nivel în handbalul feminin?

Dacă va progresa în ritmul în care o făcut-o până acum, va fi una dintre cele mai mari jucătoare. Este încă tânără şi de la o zi la alta mai bună. Sigur va ajunge liderul echipei în viitor.

Va câştiga Oltchim Liga Campionilor în acest an?

Obiectivul nostru este să ne calificăm în finală. Iar când ajungi acolo, în mod evident îţi doreşti să câştigi. Oricum, nu este aşa de uşor cum pare. Va trebui să jucăm mai constant decât până acum.

×
Subiecte în articol: sport