x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Rămâne pe gazon: Mutu mai are şase luni pentru a rezolva diferendul finaciar cu Chelsea

Rămâne pe gazon: Mutu mai are şase luni pentru a rezolva diferendul finaciar cu Chelsea

de Ovidiu Ciutescu    |    29 Aug 2009   •   00:00
Rămâne pe gazon: Mutu mai are şase luni pentru a rezolva diferendul finaciar cu Chelsea

"Românii pot sta liniştiţi. Starul lor nu este momentan în pericol. Suspendarea lui Adrian Mutu nu mai este de actualitate" a informat Radio Blu Toscana care susţine că citează surse din cadrul grupării Fiorentina. În această după amiază cotidianul La Nazione a lansase o ipoteză şocantă: "Jucătorul Fiorentinei riscă de luni să fie suspendat de FIFA. Chelsea vrea 17 milioane de euro cash. Nicio amânare, posibilitate zero de găsire a unui compromis. Şi dacă jucătorul nu plăteşte, va fi obligat să nu mai joace fotbal". Din acel moment s-a dat alarma în fotbalul românesc: Cel mai bun produs al fotbalului nostru nu va evolua în meciul crucial, cotra Franţei!



INVITAŢIE LA CALM. "Nu ştiu dacă să cred ce au scris italienii. Eu stau liniştit, nu o să se lase Mutu de fotbal. Oricum, asta nu are nici o legătură cu meciul cu Franţa. Sunt sigur că Răzvan va pregăti foarte bine jocul şi va face un meci frumos. Vrem să batem Franţa şi presiunea este pe ei, nu pe noi. Dinamo ne-a arătat şi acum şi în trecut, că se pot întâmpla surprize", a spus Mircea Sandu sâmbătă seara, preşedintele FRF pozând o indiferenţă care nu era firească.  La Nazione arăta inclusiv faptul că atacantul român este incapabil să evolueze într-un meci oficial "pentru că este cu moralul la pământ. Vestea l-a bulversat, a slăbit 5 kilograme"! După o tăcere mormântală, timp în care Mutu nu a încercat să lămurească problema iscată, Radio Blu a încercat să liniştească apele: "Această ipoteză nu este atât de iminentă astfel încât jucătorul român să fie nevoit să plătească până săptămâna viitoare suma de 17,17 milioane de euro sau să îşi încheie cariera de fotbalist, după cum a informat sâmbătă cotidianul toscan La Nazione". Totuşi, radioul a aruncat în eter avertismentul: "O eventuală solicitare din partea clubului Chelsea ca FIFA să îl suspende pe jucătorul român pentru neplata sumei respective rămâne de luat în calcul pentru următoarea perioadă, adică viitoarea jumătate de an".

DEMERS CIUDAT. Ideea ca Chelsea să apeleze la FIFA pentru suspendarea lui Mutu pentru neplata sumei stabilite de către TAS sună destul de ciudat chiar şi pentru...TAS! Mino Auletta, nimeni altul decât preşedintele respectivului for, a subliniat într-o declaraţie dată postului de radio toscan că "versiunea din La Nazione este extrem de ciudată". Auletta a justificat spusele prin faptul că Mutu mai dispune încă de posibilitatea recursului la tribunalul federal elveţian, instanţa superioară TAS: "Chelsea poate să iniţieze toate acţiunile practice pe care le consideră oportune, dar mi se pare foarte ciudat ca englezii să apeleze acum la FIFA pentru a impune suspendarea lui Mutu. Această ipoteză mi se pare că nu are nicio legătură cu realitatea. Chiar şi dacă admitem că se va ajunge la astfel de situaţii extreme, mai întâi trebuie finalizate toate căile legale" . Deocamdată, nici Mutu, nici avocaţii săi, nu au informat dacă vor iniţia recursul la tribunalul federal elveţian.

PROBLEMĂ DE STAT. Pe fondul atâtor speculaţii nici Adrian Mutu, dar nici Fiorentina nu au comentat  ipoteza vehiculată de ziarul La Nazione privind iminenta încheiere a carierei jucătorului român săptămâna viitoare. Conform La Nazione," pe 31 iulie, după decizia TAS defavorabilă lui Mutu, clubul londonez i-ar fi trimis acasă jucătorului român o recomandată cu copia hotărârii tribunalului sportiv şi cu datele contului în care aşteaptă să îi fie vărsaţi banii până pe 31 august. Jucătorul român nu ar fi făcut cunoscută această mişcare a grupării londoneze în speranţa găsirii unor soluţii alternative ori a unei căi de înţelegere cu Chelsea, dar englezii nu ar oferi decât două variante: banii toţi deodată sau suspendarea". Chiar dacă Mutu încă tace şi chiar dacă ipoteza emisă de La Nazione pare puţin veridică, în Italia "Cazul Mutu" este luat foarte serios în discuţie de Senat. Astfel, senatorul PdL Achille Totaro intenţionează să adreseze o interpelare parlamentară pe acest subiect ministrului muncii din Italia, Maurizio Sacconi. "Jucătorii sunt şi ei nişte angajaţi, iar problema Mutu e foarte complexă şi cred că ar trebui examinată de oficialii guvernului de la Roma. Printre alţii, chiar purtătorul de cuvânt al premierului Silvio Berlusconi, Paolo Bonaiuti, este florentin: ar fi bine să fie interesat şi el", a declarat senatorul italian. 

REMEMBER. În octombrie 2004, Chelsea i-a reziliat unilateral contractul lui Mutu, după ce internaţionalul român a fost depistat pozitiv la cocaină, în urma unui control antidoping. La finalul suspendării de 7 luni, dictată de Federaţia engleză de fotbal, Mutu a semnat pentru Juventus Torino, în calitate de jucător liber. Chelsea a solicitat ulterior compensaţii financiare din partea fostului lor jucător, pentru care au plătit aproximativ 25 milioane euro atunci când l-au transferat de la gruparea italiană Parma, în anul 2003. Clubul de pe Stamford Bridge a avut câştig de cauză la FIFA, care a stabilit anul trecut, în luna mai, ca Mutu să achite clubului Chelsea 17.173.990 euro, însă fotbalistul român a contestat decizia la TAS.


"Este disponibil şi vrea să descătuşeze toată această tensiune pe teren. Nu am decis încă dacă va juca titular cu Palermo, voi stabili după ce voi vedea cum se simte fizic după partida de miercuri cu Sporting Lisabona. Din punct de vedere al moralului, stă foarte bine" Cesare Prandelli, antrenor Fiorentina.

"Adrian este în România un jucător care reprezintă un punct de referinţă pentru toţi. Doar el ştie exact ce i se întâmplă, dar din fericire are alături persoane care ţin la el şi care îl vor ajuta", Walter Zenga, antrenor Palermo.

"E ridicol! Tot ceea ce a scris La Nazione sunt nişte bazaconii, care nu au nici o bază. Nu riscă deloc o suspendare câtă vreme mai există o cale de atac. În cel mult două săptămâni, facem apel la Curtea Supremă Elveţiană. Pregătim un dosar bine fundamentat şi avem destule argumente care ar trebui să fie luate în calcul. Suntem optimişti că o să avem câştig de cauză" - Paolo Monteneri, avocat Mutu.

×