x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport RETROSPECTIVĂ/Anul sportiv 2008, în date şi în cifre

RETROSPECTIVĂ/Anul sportiv 2008, în date şi în cifre

29 Dec 2008   •   00:00
RETROSPECTIVĂ/Anul sportiv 2008, în date şi în cifre

Anul care se încheie a fost dominat de două competiţii de amploare: turneul final al Campionatului European de fotbal şi a 29-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară.



Echipa naţională de fotbal s-a întors de la EURO după faza grupelor şi a debutat modest în preliminariile Cupei Mondiale, şansele de calificare la turneul final din 2010 fiind diminuate. La Olimpiada de la Beijing, deşi România a ocupat locul 17 în clasamentul pe naţiuni, au fost obţinute cele mai puţine medalii din ultimii 56 de ani. În total, la marile competiţii internaţionale au fost cucerite peste 500 de medalii, la toate categoriile de vârstă. Mai puţin de 100 dintre acestea au fost câştigate în probe olimpice.

IANUARIE
6. Finlandezul Janne Ahonen a terminat învingător pentru a cincea oară (record) în Turneul celor patru trambuline la sărituri cu schiurile.
17-27. Campionatul European masculin de handbal, desfăşurat în Norvegia, a revenit Danemarcei, care a câştigat finala, scor 24-20, cu Croaţia. Medalia de bronz a fost adjudecată de Franţa.
27. Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului, a fost câştigat de Novak Djokovic (Serbia), la masculin, şi de Maria Şarapova (Rusia), la feminin.

FEBRUARIE
6. Naţionala de fotbal a României a pierdut, 0-1, cu Israel, în primul meci amical al anului, disputat la Tel-Aviv.
8-10. La Sibiu, în primul tur al Grupei Mondiale a Cupei Davis, România a fost învinsă de Franţa cu scorul de 5-0. Acesta a fost ultimul meci al lui Andrei Pavel în această competiţie.
10. Egipt a câştigat Cupa Africii pe naţiuni, competiţie care a avut loc în Ghana. În finală, Egipt a învins Camerun cu 1-0.
11. Scrimerele clubului Steaua au câştigat Cupa Europei la spadă feminin, competiţie care a avut loc la Napoli (Italia).
29. Boxerul Lucian Bute şi-a apărat, la Montreal, titlul mondial la categoria supermijlocie, versiunea IBF, în urma victoriei la puncte obţinute în faţa americanului William Joppy.

MARTIE
2-9. Naţionala de polo a României a ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Beijing, după ce a ocupat doar locul 5 în turneul preolimpic de la Oradea. Antrenorul Vlad Hagiu a demisionat.
4-9. Sabrerul Mathyas Szabo a cucerit medalia de argint la Campionatele Europene de scrimă cadeţi de la Rovigo (Italia).
7-9. Performanţe modeste pentru atleţii noştri la Campionatele Mondiale în sală de la Valencia. Cele mai bune rezultate au fost obţinute de Angela Moroşanu şi de ştafeta feminină de 4x400 m, care au ocupat locul 5.
15. Turneul celor şase naţiuni la rugby a fost câştigat de echipa Ţării Galilor, care a terminat competiţia neînvinsă, realizând Marele Şlem. Pe locurile următoare s-au clasat Anglia şi Franţa.
13-24. Înotătorii români au cucerit cinci medalii la Campionatele Europene de la Eindhoven (Olanda). Camelia Potec a câştigat o medalie de argint (200 m liber) şi două de bronz (400 m liber şi 800 m liber), Răzvan Florea, bronz la 200 m spate, aceeaşi performanţă fiind realizată şi de Dragoş Coman la 800 m liber.
26. Echipa de fotbal a României a învins cu scorul de 3-0 Rusia, într-un meci de pregătire disputat pe Stadionul Steaua. Golurile au fost marcate de Marica, Daniel Niculae şi Marius Niculae.

APRILIE
1-6. La Clermont-Ferrand (Franţa) a avut loc Campionatul European de gimnastică pentru senioare şi junioare, la care România a obţinut opt medalii. Echipa de senioare a câştigat titlul continental pentru a 5-a oară, iar în finalele pe aparate Sandra Izbaşa a cucerit aurul la sol şi argintul la bârnă. Steliana Nistor a devenit vicecampioană europeană la paralele, iar Anamaria Tămârjan a fost a treia la sol. Junioarele au obţinut câte o medalie din fiecare metal, aurul revenind Anei Porgras la sol.
1-6. Rareş Chintoan a câştigat medalia de bronz la Campionatele Europene de lupte libere de la Tampere (Finlanda).
6-14. Simona Deac a cucerit medalia de argint în proba de spadă din cadrul Campionatului Mondial de scrimă pentru cadeţi de la Acireale (Italia).
9-13. La Campionatul Mondial de înot în bazin scurt, care a avut loc la Manchester (Anglia), Camelia Potec a cucerit medalia de bronz în proba de 400 m liber.
11-13. La Campionatele Europene de judo seniori de la Lisabona (Portugalia), Alina Dumitru a devenit pentru a cincea oară consecutiv campioană continentală la categoria 48 kg. La 52 kg, Ioana Dinea-Aluaş a obţinut medalia de bronz.
11-21. Roxana Cocoş a câştigat o medalie de argint şi una de bronz la Campionatele Europene de haltere de la Lignano Sabiadoro (Italia). Mărioara Munteanu a cucerit bronzul.
19. Pugilistul român Adrian Diaconu a devenit, la Bucureşti, campion mondial interimar la categoria semigrea, versiunea WBC, după ce l-a învins la puncte pe americanul Chris Henry.
25-27. La Campionatele Mondiale de gimnastică aerobică de la Ulm (Germania), România a cucerit două medalii de aur, două de argint şi una de bronz. Aur s-a obţinut la echipe masculin şi la trio masculin.

MAI
5. Englezul Ronnie O’Sullivan a devenit pentru a treia oară campion mondial la snooker. În finală el l-a învins pe Ali Carter.
7. CFR Cluj a câştigat titlul naţional la fotbal pentru prima oară în istoria de 101 ani a clubului. Pe locul doi s-a clasat Steaua.
8. Rafael Nadal (Spania) a câştigat pentru a patra oară consecutiv turneul de tenis de la Roland Garros (Franţa), după ce l-a învins în finală pe eternul său rival, Roger Federer (Elveţia). La feminin s-a impus Ana Ivanovic (Serbia).
8-11. Gimnaştii noştri au câştigat o medalie de argint şi două de bronz la Campionatul European de la Lausanne (Elveţia). România a ocupat locul trei în concursul pe echipe, Răzvan Şelariu a fost al doilea la sol, iar Daniel Popescu, al treilea la sărituri.
9-11. La Campionatul European de scrimă pentru tineret de la Monza (Italia), Simona Alexandru a câştigat medalia de aur la spadă, iar Mihaela Bulica a obţinut medalia de bronz la sabie.
10. CFR Cluj a realizat eventul, reuşind să-şi adjudece şi Cupa României. În finala disputată la Piatra-Neamţ, fotbaliştii clujeni au dispus cu 2-1 de Unirea Urziceni.
10. Echipa de rugby a României a ocupat locul al treilea în ediţia 2006-2008 a Cupei Europene a Naţiunilor. Competiţia a fost câştigată de Georgia, urmată de Rusia.
11. Echipa masculină de handbal UCM Reşiţa a câştigat pentru a doua oară consecutiv Cupa Challenge. În cel de-al doilea meci al finalei, bănăţenii au învins cu 26-18 pe Alpla Hard (Austria), după ce pierduseră primul joc cu 29-28.
13. După 15 ani de pauză, Rusia a câştigat un nou titlu mondial la hochei pe gheaţă, reuşind să învingă cu 5-4 în finala disputată la Quebec (Canada) reprezentativa ţării gazdă. Medalia de bronz a revenit Finlandei, care a dispus de Suedia cu 3-0.
14. La Manchester, Zenit St. Petersburg a cucerit Cupa UEFA la fotbal. În finală, ruşii au trecut cu 2-0 de Glasgow Rangers.
15-18. La Campionatele Europene de kaiac-canoe seniori, de la Milano, ţara noastră a cucerit patru medalii: una de aur, una de argint şi două de bronz. Titlul continental a fost obţinut de Ciprian Popa, Nicolae Flocea, Silviu Simiocencu şi Cătălin Costache, în proba de canoe 4-500 m.
19. Vlad Pihureac a cucerit medalia de bronz la Campionatele Europene de culturism de la Playa de Aro (Spania).
21. Manchester United a câştigat pentru a treia oară Liga Campionilor la fotbal. În finala de la Moscova, campioana Angliei a învins cu 6-5, după penalty-uri, pe Chelsea.
24. Formaţia feminină de handbal Rulmentul Braşov pierde Cupa Cupelor după 21-25 şi 19-25 în faţa echipei Larvik (Norvegia), în finală.
26. Costin Bucura s-a clasat pe locul al treilea la Europenele de fitness de la Skopje (Macedonia). 
31. Reprezentativa de fotbal a ţării noastre şi-a încheiat pregătirile în vederea turneului final al EURO 2008, printr-un meci amical cu Muntenegru, disputat pe Stadionul Steaua. Tricolorii au câştigat cu scorul de 4-0 (Dică – două, Mutu şi Ghionea).

IUNIE
1. Spaniolul Alberto Contador câştigă Turul Italiei.
7. În Austria şi Elveţia a început turneul final al EURO 2008 la fotbal. În primul meci, la Basel, Cehia a dispus cu 1-0 de Elveţia.
9. La Zürich, în primul meci din grupa C a Campionatului European de fotbal, România a terminat la egalitate, scor 0-0, cu Franţa, vicecampioana mondială din 2006.
12-21. La Campionatele Mondiale de haltere juniori de la Cali, Roxana Cocoş a câştigat două medalii de argint şi una de bronz.
13. În al doilea joc de la EURO 2008, România a înregistrat 1-1 în meciul cu Italia, campioana lumii, disputat la Zürich. Mutu a deschis scorul în minutul 55, egalarea survenind un minut mai târziu, prin Panucci. În minutul 83, Mutu a ratat un penalty.
17. La Berna, România a fost învinsă cu 2-0 de Olanda, în ultimul meci la EURO. Selecţionata pregătită de Victor Piţurcă a terminat pe locul trei în grupa C, cu 2 puncte, după Olanda şi Italia, dar înaintea Franţei, fiind eliminată din competiţie.
19. Cu 31 de goluri înscrise în Premier League, portughezul Cristiano Ronaldo (Manchester United) a câştigat "Gheata de aur". Pe locurile următoare s-au clasat spaniolul Daniel Guiza (Real Mallorca) şi olandezul Jan Huntelaar (Ajax Amsterdam).
29. Spania câştigă EURO 2008. În finala de la Viena a învins Germania cu 1-0, prin golul marcat de Torres.

IULIE
4-13. Campionatul European de polo, desfăşurat la Malaga (Spania), a fost câştigat de Muntenegru, care a învins în finală Serbia. Echipa României a ocupat locul 9.
5-10. Echipa feminină de spadă a ţării noastre a cucerit medalia de aur la Campionatele Europene de scrimă seniori de la Kiev. Ana Maria Brânză a devenit vicecampioană continentală la spadă individual, iar Mihai Covaliu a obţinut bronz la sabie.
6. Rafael Nadal (Spania) l-a învins pe Roger Federer (Elveţia) în finala turneului de tenis de la Wimbledon. La feminin, Venus Williams (SUA) a dispus în finală de sora sa, Serena.
8-13. La Campionatul Mondial de atletism pentru juniori de la Bydgoszcz (Polonia), România a câştigat două medalii de aur, prin Bianca Perie, la aruncarea ciocanului, şi Mirela Lavric, la 800 m.
11-20. O medalie de aur, trei de argint şi două de bronz este bilanţul delegaţiei ţării noastre la Campionatele Europene de tenis de masă pentru cadeţi şi juniori de la Terni (Italia). Titlul continental a fost obţinut în proba de cadete pe echipe.
15-20. Robert Papp a cucerit medalia de aur la categoria 84 kg, stilul greco-romane, la Campionatele Europene de juniori de la Kosice (Slovacia). România a mai obţinut două medalii de bronz.
17-20. La Campionatele Europene de kaiac-canoe pentru juniori şi tineret de la Szeged (Ungaria), România a câştigat o medalie de aur, trei de argint şi una de bronz.
17-20. Echipajele feminine de dublu rame şi patru vâsle au câştigat medalii de aur la Campionatele Mondiale de canotaj pentru tineret de la Brandenburg (Germania).
21-27. Elena Bogdan a cucerit medalia de aur în proba de simplu la Campionatul European de tenis juniori din Austria.
22-27. La Campionatele Mondiale de canotaj juniori de la Linz (Austria), ţara noastră a obţinut trei medalii de argint.
26. FC Vaslui s-a calificat în Cupa UEFA la fotbal, după ce a trecut, cu 2-0, pe Neftci Baku (Azerbaidjan) în manşa secundă din turul trei al Cupei Intertoto. În primul joc, Neftci câştigase 2-1.
27. Ciclistul spaniol Carlos Sastre a terminat câştigător Turul Franţei. Pe locul al doilea, la 58 de secunde în urma învingătorului, s-a clasat australianul Cadel Evans.

AUGUST
3. Bronz la Campionatul European de înot pentru juniori de la Belgrad pentru Vlad Caciuc, în proba de 50 m liber.
3. Robert Papp şi Cezar Faghian, ambii la stilul greco-romane, au cucerit medalii de bronz la Campionatul Mondial de lupte juniori de la Istanbul.
8. La Beijing a început cea de-a 29-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, la care au participat peste 10.500 de sportivi din 204 ţări. România a fost reprezentată de 102 sportivi, la 15 discipline.
9. Judoka Alina Dumitru a adus României prima medalie de aur la JO de la Beijing. În finala categoriei 48 kg, sportiva pregătită de antrenorul Florin Bercean a învins-o pe Yanet Bermoy (Cuba), după ce în semifinale trecuse de principala favorită, Ryoko Tani (Japonia).
12. Scrimerul Mihai Covaliu a cucerit medalia olimpică de bronz în proba de sabie individual. A fost ultimul lui concurs.
13. Ana Maria Brânză a câştigat medalia de argint în proba de spadă individual. Echipa feminină de gimnastică, alcătuită din Sandra Izbaşa, Steliana Nistor, Gabriela Drăgoi, Ana Maria Tămârjan, Andreea Grigore şi Andreea Acatrinei a luat bronz. 
16. Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu au cucerit titlul olimpic în proba de dublu rame, repetând performanţa obţinută cu patru ani înainte, la Atena.
17. Cea mai prolifică zi pentru delegaţia României la Beijing. Constantina Diţă-Tomescu a câştigat medalia de aur la maraton, devenind, la 38 de ani, cea mai în vârstă campioană olimpică a probei. Sandra Izbaşa a salvat onoarea gimnasticii, urcând pe prima treaptă a podiumului în proba de sol. Echipajul feminin de 8+1 al României, alcătuit din Constanţa Burcică, Viorica Susanu, Rodica Şerban, Eniko Barabaş, Simona Muşat, Ioana Papuc, Georgeta Andrunache, Doina Ignat şi Elena Georgescu, a obţinut medalia de bronz în cadrul concursului de canotaj.
20. Naţionala de fotbal a dispus cu 1-0 de Letonia, într-un meci amical disputat la Urziceni, unicul gol fiind marcat de Dică.
24. S-a încheiat a 29-a ediţie a JO de vară. În clasamentul pe naţiuni primul loc a fost ocupat de China (51 de medalii de aur, 21 de argint, 28 de bronz), urmată de SUA (36, 38, 36) şi de Rusia (23, 21, 28). România s-a clasat pe locul 17, cu patru medalii de aur, una de argint şi trei de bronz, cel mai slab bilanţ din ultimii 56 de ani. Eroii Olimpiadei au fost înotătorul Michael Phelps (SUA), care a câştigat 8 medalii de aur, şi atletul Usain Bolt (Jamaica), cu 3 medalii de aur.
27. Steaua a învins cu 1-0 (2-2 în prima manşă) pe Galatasaray Istanbul, în ultimul tur preliminar al Ligii Campionilor, calificându-se pentru a treia oară consecutiv în grupele competiţiei.
29. Ioan Andone este demis de pe banca tehnică a CFR Cluj după 0-0 pe teren propriu cu Poli Iaşi, în etapa a 6-a a Ligii 1. În locul său a fost numit secundul Maurizio Trombetta.
29. Zenit Sankt Petersburg şi-a adjudecat Supercupa Europei, prin victoria cu 2-1 obţinută în faţa lui Manchester United.

SEPTEMBRIE
6. Fără Chivu şi Mutu, România a debutat cu stângul în grupa a 7-a a preliminariilor Cupei Mondiale la fotbal, care va avea loc în 2010. Tricolorii au pierdut cu scorul de 3-0 meciul cu Lituania, disputat la Cluj.
6-17. Ciclistul român Carol Eduard Novak a cucerit medalia de argint în proba de fond pe şosea din cadrul Jocurilor Paralimpice de la Beijing.
8. Învingător în faţa lui Andy Murray (Marea Britanie), Roger Federer (Elveţia) a câştigat pentru a cincea oară la rând US Open. În turneul feminin s-a impus Serena Williams (SUA).
9. Reprezentativa de fotbal tineret (U 21) a ţării noastre a pierdut cu 3-0 meciul cu Ţara Galilor, disputat la Iaşi, ultimul din grupa a 10-a calificărilor pentru turneul final al Campionatului European 2009. România a încheiat grupa pe locul 3, după Ţara Galilor şi Franţa, şi a ratat calificarea în play-off.
10. Naţionala de fotbal a obţinut primele puncte în campania de calificare la Cupa Mondială, după ce a învins Insulele Feroe, în deplasare, cu 1-0, printr-un gol înscris de Cociş.  
12-14. Violeta Dumitru a obţinut medalia de bronz (44 kg) la Campionatele Europene de judo juniori de la Varşovia (Polonia).
14-21. Roxana Cocoş şi Răzvan Martin au obţinut câte două medalii de argint la Campionatul European de haltere juniori de la Durres (Albania). Gabriel Olaru a câştigat o medalie de bronz.
14-25. Şahiştii români s-au numărat din nou printre protagoniştii Campionatului European de juniori şi cadeţi de la Herceg Novi (Muntenegru), la care au reuşit să câştige trei medalii de aur, două de argint şi una de bronz.
19-21. Georgeta Andrunache şi Viorica Susanu au devenit campioane europene la canotaj în proba de dublu rame. Cele două sportive, împreună cu Constanţa Burciă, Ana Maria Apachiţei, Rodica Şerban, Eniko Barabaş, Camelia Lupaşcu, Ioana Papuc, Simona Muşat, Doina Ignat şi Teodora Stoica au câştigat medalia de aur şi la 8+1.
19-21. La Bucureşti, echipa de tenis a României a învins India cu 4-1, păstrându-şi locul în Grupa Mondială a Cupei Davis.
21. După ce a terminat învingător în Turul Italiei, Alberto Contador a câştigat şi Turul Spaniei.

OCTOMBRIE
2. Zi neagră pentru fotbalul românesc la nivelul echipelor de club. Rapid, Dinamo, FC Timişoara, Unirea Urziceni şi FC Vaslui au fost eliminate în primul tur al Cupei UEFA, astfel că ţara noastră nu va avea nici o reprezentantă în faza grupelor.
4-7. Echipa feminină de tenis de masă a României s-a clasat pe locul trei la Campionatele Europene de la Sankt-Petersburg. La masculin, România a fost eliminată în sferturile de finală.
11. La Constanţa, într-un meci contând pentru Cupa Mondială 2010, echipele de fotbal ale României şi Franţei au terminat 2-2. Golurile noastre au fost marcate de Fl. Petre şi Dorin Goian. 
20-25. Nicolare Lupu a câştigat medalia de aur în proba de individual clasic din cadrul Campionatului Mondial de popice de la Banja Luka (Bosnia). Virgil Dorin şi Doina Baciu au obţinut medalii de bronz, iar România a ocupat locul patru pe naţiuni.
22. La o zi după ce Steaua a fost învinsă acasă de Lyon, scor 3-5, în grupa F a Ligii Campionilor, antrenorul Marius Lăcătuş şi-a prezentat demisia. În locul său a fost numit Dorinel Munteanu.
24. Pugilistul Lucian Bute şi-a păstrat centura de campion al lumii la categoria supermijlocie, versiunea IBF. El l-a învins la puncte, la Montreal, pe mexicanul Librado Andrade. Bute este neînvins în carieră, el având 23 de victorii, dintre care 18 prin KO.
26. Motociclistul italian Valentino Rossi a devenit pentru a şasea oară campion mondial la clasa Moto GP. Marco Simoncelli (Italia) şi Mike di Meglio (Franţa) au cucerit titlurile la clasale 250 cmc şi 125 cmc.

NOIEMBRIE
1. La Campionatul Mondial de box pentru tineret de la Guadalajara (Mexic), ţara noastră a obţinut o medalie de argint, prin Răzvan Andreiana (54 kg), şi două de bronz, prin Dragoş Marin (57 kg) şi Aurel Manole (91 kg).
2. La 23 de ani, 9 luni şi 7 zile, britanicul Lewis Hamilton (McLaren-Mercedes) a devenit cel mai tânăr campion mondial din istoria Formulei 1, el fiind şi singurul pilot de culoare care a reuşit până acum să câştige titlul. În clasamentul final el i-a devansat pe Felipe Massa (Brazilia) şi pe Kimi Raikkonen (Finlanda). La constructori, pe primul loc s-a clasat Ferrari.
7-15. La Campionatele Europene de box pentru seniori de la Liverpool, România a obţinut o singură medalie de bronz, prin Petrişor Gănănău, la categoria 91 kg. Sportivul a ajuns la această competiţie pe banii sponsorilor. 
13-25. Cea de-a 38-a ediţie a Olimpiadei de şah de la Dresda a fost câştigată de Armenia, la masculin, şi de Georgia, la feminin. Băieţii noştri au ocupat locul 17, iar fetele s-au clasat pe locul 11.
15-23. Steluţa Duţă (46 kg) şi Adriana Hosu (86 kg) au cucerit medalii de argint la Campionatul Mondial feminin de box de la Ningbo (China).
19. Naţionala de fotbal şi-a încheiat seria meciurilor din 2008 cu un amical disputat pe Stadionul Dinamo din Bucureşti, în compania Georgiei. Tricolorii au câştigat cu 2-1, graţie golurilor marcate de Marica şi Dorin Goian. 
21-23. Dan Fâşie (66 kg) şi Daniel Matei (100 kg) s-au clasat pe locul trei la Campionatul European de judo tineret de la Zagreb.
21-23. Spania a câştigat pentru a treia oară în istorie Cupa Davis la tenis. În finala disputată la Mar del Plata, ibericii, fără Rafael Nadal, au învins Argentina cu scorul de 3-1.
27. Octavian Morariu, candidat unic, a fost reales cu unanimitate de voturi în fruntea Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, pentru un mandat de patru ani. Cele trei posturi de vicepreşedinte au fost ocupate de Ana Pascu, Nicu Vlad şi Marcel Popescu.

DECEMBRIE
1. Dinamo a devenit campioană de toamnă la fotbal, încheind turul ediţiei 2008-2009 a Ligii 1 pe primul loc, cu 35 de puncte. Unirea Urziceni s-a clasat pe locul secund, cu 34 de puncte, iar FC Timişoara pe locul trei, cu 29 de puncte. Dacă nu ar fi fost penalizată de TAS cu 6 puncte, FC Timişoara ar fi fost prima, datorită golaverajului mai bun decât cel al lui Dinamo.
1. Cristiano Ronaldo (Manchester United) a câştigat "Balonul de aur", trofeu instituit de revista France Football şi care răsplăteşte cel mai bun jucător din Europa. Pe locurile următoare s-au clasat argentinianul Lionel Messi (FC Barcelona) şi Fernando Torres (FC Liverpool).
2-14. Echipa feminină de handbal a României a ocupat locul 5 la Campionatul European din Macedonia, după ce a învins în ultimul meci Croaţia, cu 36-33. Titlul continental a revenit Norvegiei, 34-21 în finală cu Spania. Medalia de bronz a fost câştigată de Rusia. Valentina Elisei a fost desemnată cea mai bună extremă stânga a turneului.
3-6. La cea de-a 30-a ediţie a Campuionatului Mondial de skandenberg de la Kelowna (Canada), românul Ion Oncescu a câştigat două medalii la categoria 100 kg, atât la braţul drept, cât şi la braţul stâng.
7. Francezul Sebastien Loeb (Citroën) a devenit pentru a 5-a oară consecutiv campion mondial la raliuri.
9-14. România a cucerit două medalii de argint şi patru de bronz la Campionatele Europene de box pentru tineret şi junioare de la Iambol (Bulgaria). Medaliile de argint au fost obţinute de Anca Vlad (cat. 75 kg) şi de Raluca Chiş (80 kg).
9. CFR Cluj s-a clasat pe ultimul loc în grupa C a Ligii Campionilor la fotbal şi a ratat calificarea în primăvara europeană. Campioana României a înregistrat următoarele rezultate: 2-1 şi 1-3 cu AS Roma, 0-0 şi 1-2 cu Chelsea, 0-1 şi 1-2 cu Bordeaux.
10. Nici Steaua nu a reuşit să treacă cu bine de grupele Ligii Campionilor, "militarii" situându-se pe ultimul loc în grupa F, după următoarele rezultate: 0-1 şi 0-3 cu Bayer München, 0-0 şi 0-1 cu Fiorentina, 3-5 şi 0-2 cu Lyon. Astfel, deşi a avut şapte echipe la start (record), România a rămas fără nici o reprezentantă în cupele europene. În clasamentul coeficienţilor pe sezonul în curs, România ocupă doar locul 21, iar în ierarhia pe ultimii cinci ani se află pe locul 7.
16. Dorinel Munteanu este demis de la Steaua. În locul lui este anunţat, din nou, Marius Lăcătuş.
18. Gigi Becali a fost deferit justiţiei în dosarul "Valiza", fiind acuzat de dare de mită şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată. Alături de el au mai fost trimise în judecată încă cinci persoane, printre care selecţionerul Victor Piţurcă şi Teia Sponte.
20. Ion Oncescu câştigă în Italia titlul de supercampion la skandenberg.
21. Manchester United a câştigat Campionatul Mondial al Cluburilor la fotbal. În finala disputată la Yokohama, campioana Europei a învins cu scorul de 1-0 pe Liga de Quito (Ecuador).

×