x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Revine Victor Piturca!

Revine Victor Piturca!

19 Noi 2004   •   00:00

Tehnicianul care a calificat Romania la ultimul turneu final, cel al CE din 2000, s-a inteles cu presedintele federatiei asupra unui contract valabil pana in anul 2008.

MIHAI IGIROSANU, DANIEL STAN

Desi s-au vehiculat mai multe nume, printre care Ladislau Bölöni, Gica Hagi, Mircea Lucescu, Cornel Dinu, Cosmin Olaroiu sau Mircea Rednic, punandu-se chiar problema aducerii unui antrenor din strainatate, noul tehnician al primei reprezentative va fi Victor Piturca. In fapt, acesta ar reveni la conducerea nationalei dupa patru ani.

SECRETOMANIE. Imediat dupa intoarcerea de la Erevan, Mircea Sandu a pregatit in secret debarcarea lui Anghel Iordanescu, desi, oficial, a declarat ca abia maine, la sedinta Comitetului Executiv, se va lua o decizie in acest sens. Numai ca, in timp ce presa avansa mai multe nume de posibili inlocuitori pentru "General", presedintele FRF a discutat cu o singura persoana: Victor Piturca. Surse oficiale din cadrul federatiei sustin ca "Nasu’" s-a intalnit cu Piturca in doua randuri, joi seara si vineri dimineata, fostul tehnician al Stelei dandu-si acordul pentru un contract valabil pana in 2008.

CONDITIE. Singura doleanta a lui Piturca ar fi fost pastrarea aceluiasi salariu care l-a avut si Iordanescu, anume 350.000 de dolari, lucru aprobat de Mircea Sandu. In plus, Piturca nu va avea clauza in noul contract calificarea la CM din 2006, lucru destul de greu realizabil dupa egalul din Armenia, ci formarea unei echipe competitive pentru urmatorul turneu final al CE, din 2008.

PERFORMANTE. De numele lui Victor Piturca se leaga ultimele calificari ale echipelor nationale de tineret si seniori la un turneu final. Astfel, in 1998, "Piti" a terminat neinvins campania de calificare pentru CE de tineret, organizat chiar de tara noastra.

Imediat dupa turneul final a fost numit selectionerul echipei reprezentative, inlocuindu-l chiar pe Iordanescu. Au urmat preliminariile pentru CE din 2000, terminate tot fara infrangere. Atunci insa, inaintea turneului final din Belgia si Olanda, dupa o cearta a selectionerului cu Gica Popescu si cu Hagi si sub influenta impresarului Ioan Becali, presedintele Mircea Sandu l-a demis pe Piturca, la turneul final echipa fiind pregatita de Emeric Ienei. Aceleasi surse sustin ca "Nasu’" regreta si acum decizia pe care a fost fortat sa o ia in vara anului 2000. Iar ca Piturca doreste foarte mult sa-si ia revansa in fata celor care nu au crezut in el atunci.

INTELEPCIUNE

"Am discutat doar pe marginea meciului cu Armenia. Am vorbit si ne-am sfatuit, dar hotararea o va lua singur. Are experienta destula pentru a lua decizia cea mai inteleapta" - Marius Lacatus antrenor secund

MULTUMIRI

"Daca federatia se desparte de Iordanescu, trebuie sa-i multumim lui Iordanescu pentru tot ceea ce a facut pentru Romania. Nu cred insa ca este momentul sa fie dat afara" - Mircea Lucescu antrenor Sahtior Donetk

REGRETE

"Nu este treaba mea sa ma amestec, dar cred ca este o pierdere uriasa a fotbalului romanesc si nu cred ca este o zi fericita ca un antrenor ca Iordanescu pleaca de la carma echipei nationale" - Gica Popescu, fost international

SINCER

"Cine spune ca nu vrea la echipa nationala cred ca este un om ipocrit. Echipa nationala intereseaza pe toata lumea. Nu m-a cautat nimeni de la FRF sa-mi propuna acest lucru" - Victor Piturca, antrenor

SUSTINERE

"Daca Iordanescu pleaca, eu cred ca varianta cea mai buna o reprezinta aducerea lui Victor Piturca" - Dumitru Dragomir, vicepresedinte FRF

SUGESTIE

"Dupa mine, cel mai nimerit sa il inlocuiasca pe Iordanescu este Victor Piturca. Cred ca ar fi si o reparatie morala fata de el, dupa ce i s-a intamplat cand a plecat, plus ca are o carte de vizita impresionanta" - Sorin Cartu, antrenor Otelul

Gica Popescu: "Nu avea de unde sa aduca alti jucatori!"

Impresarul Gica Popescu a fost unul dintre oamenii cu care Mircea Sandu s-a sfatuit in privinta renuntarii lui Iordanescu si alegerii noului selectioner.
NEUTRU. Gica Popescu a incercat sa fie impartial

Jurnalul National: Domnule Popescu, pe cine ati vedea la nationala?
Gica Popescu: Nu sunt eu in masura sa-mi dau cu parerea in privinta acestei probleme, desi pe lista care se vehiculeaza sunt numai antrenori valorosi.

Dar "generatia de aur" ar trebuie sa aiba un cuvant de spus.
Chiar am discutat de mai multe ori cu presedintele Mircea Sandu pe aceasta tema, lucru pe care l-am facut si astazi. Dansul mi-a spus ca intentioneaza sa pastreze o legatura stransa cu cativa dintre jucatorii generatiei noastre, pentru ca in viitorul apropiat noi sa preluam fraiele fotbalului romanesc.

Credeti ca jucatorii au procedat bine cu intrarea in silenzio stampa?
Categoric, nu! Ei trebuiau sa vorbeasca cu presa. Pe de alta parte, si dumneavoastra ati gresit cand i-ati numit echipa second-hand inainte de meci. Dupa partida, atitudinea presei a fost aproape normala.

Dar invitatia lui Mutu in Armenia a fost o decizie inteleapta?
A fost un gest de incurajare a lui Adrian, dar eu, daca as fi fost in locul lui, as fi refuzat invitatia. I s-a acordat prea multa atentie lui Mutu, si acest lucru a fost resimtit in mod negativ de ceilalti jucatori.

A convocat Iordanescu cei mai buni jucatori?
Poate ar mai fi fost cativa care ar fi putut fi chemati, si ma gandesc la Plesan, la Mitea sau la Vali Nastase, dar, per total, nu cred ca avea de unde sa aduca altii.

Mai avem sanse de calificare?
Eu spun ca da, insa in situatia noastra actuala cred ca ne mai putem permite doar un egal. Cel mai de preferat in Olanda, insa asta ar fi foarte greu.

DIVIZIA A E CU GENERALUL
Lumea fotbalului din Divizia A a comentat ieri pe marginea despartirii lui Anghel Iordanescu de echipa nationala. "In meciurile amicale trebuia sa oferim o sansa si altor jucatori, iar atunci am fi avut in spate o anumita siguranta. In continuare exista sanse de calificare. Lasati-l pe selectioner sa-si duca treaba pana la capat, pentru ca accidente sunt si la echipe mai mari", a explicat Razvan Lucescu, antrenorul echipei Rapid. In sprijinul selectionerului Iordanescu a sarit si tehnicianul dinamovist Ioan Andone: "Rezultatul de 1-1 cu Armenia este ca o infrangere. Nu consider ca Iordanescu este principalul vinovat. Nu cred ca schimbarea selectionerului ne-ar mari sansele de calificare, care, in acest moment, sunt mici". Intrebat pe cine vede antrenor la echipa nationala, Mihai Stoica (foto), presedinte executiv la Steaua, a spus ca nu stie, oficial, de vreo demisie a lui Anghel Iordanescu, dar ca ar fi bun orice antrenor care renunta la turneul din Cipru. "Acum se vede cat de mult a contat turneul din Cipru din acest an. Nu stiu unde sunt jucatorii care s-au evidentiat in Cipru. Unii dintre ei nici nu stiu daca mai joaca". Oficialul stelist a refuzat apoi sa mai vorbeasca despre echipa nationala. "Atunci cand mi-am exprimat o parere, am fost chemat in instanta, si putini au fost aceia care mi s-au alaturat."
×