x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Rigoare nemţească sau fantezie iberică?

Rigoare nemţească sau fantezie iberică?

de Mihai Igirosanu    |    Florin Gongu    |    29 Iun 2008   •   00:00
Rigoare nemţească sau fantezie iberică?

GERMANIA – SPANIA  ●  Punctul final pentru cea de-a 13-a ediţie a Campionatului European
Euro 2008 se încheie în această seară cu un meci de gală, Germania şi Spania fiind cele două echipe care îşi dispută trofeul continental.



GERMANIA – SPANIA  ●  Punctul final pentru cea de-a 13-a ediţie a Campionatului European
Euro 2008 se încheie în această seară cu un meci de gală, Germania şi Spania fiind cele două echipe care îşi dispută trofeul continental.

Va fi a şasea finală europeană pentru germani, tripli cîştigători ai trofeului, şi a treia pentru spanioli, care s-au mai impus o singură dată, în urmă cu 44 de ani.

Selecţionerul Germaniei, Joachim Low, a urmărit la televizor semifinala Spania – Rusia şi a apreciat jocul bun al ibericilor. "Spaniolii au avut o prestaţie impresionantă la meciul cu Rusia din semifinale. De la începutul turneului, ei evoluează la un nivel foarte ridicat şi sînt foarte buni din punct de vedere tehnic. Este o echipă care îşi variază jocul mai mult ca Portugalia, mijlocaşii îşi schimbă constant poziţia şi evoluează foarte aproape de atacanţii lor. Este cu adevărat o echipă imprevizibilă", a declarat selecţionerul german. De partea cealaltă, Luis Aragones, aflat la ultimul meci pe banca naţionalei Spaniei, spune că elevii săi merită să cîştige titlul european. "Mai avem un hop de trecut, Germania, dar merităm să fim campioni. Lineker a spus că fotbalul e un sport în care cîştigă tot timpul Germania. Îl ştiu pe Lineker, pentru că l-am avut ca jucător la Barcelona, e un tip pe cinste. Poate Germania e favorită, că e mai obişnuită să joace în finale, dar nu mă interesează cine e favorit", a spus Aragones, care se teme mai mult de ziua în plus de odihnă pe care au avut-o adversarii din finală: "Germania a jucat cu o zi mai devreme, dar important e cum te recuperezi. Sperăm să ne recuperăm la fel de repede pe cît ne aşteptăm".

PALMARES. Statistica întîlnirilor directe le este favorabilă germanilor, care au obţinut pînă acum opt victorii, faţă de cele cinci ale spaniolilor, alte şase partide terminîndu-se la egalitate. De asemenea, panzerele au şi golaveraj superior, 27-21. Ultimul meci dintre cele două echipe a avut loc în anul 2003, un amical disputat la Palma de Mallorca, în care ibericii s-au impus cu 3-1.

BALON. La finala de azi va fi utilizată o minge specială, numită "Europass Gloria". Cele 30 de baloane ce vor fi folosite în timpul partidei vor avea un aspect argintiu şi vor avea înscrise numele celor două finaliste, data şi locul de disputare. La primele 30 de meciuri de la Euro 2008 s-a jucat cu mingi în culorile alb şi negru.

TROFEU. Cupa Henri-Delaunay, care va fi oferită cîştigătoarei Campionatului European, este mai înaltă cu 18 centimetri şi mai grea cu două kilograme faţă de trofeul cîştigat în urmă cu patru ani de Grecia. Baza de argint a trofeului a fost mărită pentru a asigura o mai mare stabilitate, iar numele echipelor cîştigătoare au fost gravate pe spatele cupei şi nu pe soclu, ca pînă acum.

ÎNCHIDERE. Cu aproximativ un sfert de oră înaintea partidei va avea loc o scurtă ceremonie de închidere a turneului, în care vor fi celebrate cele 16 naţionale participante. În timpul spectacolului, echipele vor fi reprezentate de păpuşi înalte de 2,5 m, escortate de suporteri. Ceremonia, regizată de francezul Martin Arnaud, va fi închisă de imnul oficial al turneului, "Can you hear me?", interpretat de spaniolul Enrique Iglesias.


MARCATORI - Bătălia golgeterilor

Doi dintre finalişti, spaniolul David Villa (foto) şi germanul Lukas Podolski, îşi dispută şi titlul de golgeter al turneului final. Ibericul conduce în clasamentul celor mai buni marcatori, cu patru goluri, însă el probabil nu va evolua în partida din această seară. Villa a suferit o accidentare în semifinala cu Rusia şi aproape sigur va rata ultimul act. "Ar fi o prostie să forţez. Eu aş juca şi într-un picior, dar sîntem o echipă", spune atacantul spaniol. Absenţa lui David Villa l-ar putea favoriza pe Lukas Podolski. Germanul a marcat pînă în prezent de trei ori şi, dacă ar înscrie şi în această seară, l-ar putea egala pe spaniol, ba chiar ar putea să-i sufle titlul de golgeter. În cărţi ar putea intra şi Schweinsteiger, Ballack, Klose sau Guiza, care au în cont cîte două goluri.

STADION - Bijuterie pentru finală

Inaugurat în 1931, "Ernst Happel" sau fostul celebru "Prater" din Viena este cel mai impunător stadion de la Euro 2008. Arena are o capacitate de 50.000 de locuri, este complet acoperită şi se află în vecinătatea Parcului Prater, lîngă o uriaşă roată pe care tronează o copie a portarului Cehiei, Petr Cech. Pentru acest turneu final, capacitatea a fost mărită cu circa 10.000 de locuri, ajungînd la standardele UEFA pentru a putea găzdui finala CE. Pe acest stadion evoluează doar naţionala Austriei, cluburile neputîndu-l folosi nici în cupele europene. Stadionul este structurat pe trei niveluri, are numeroase restaurante, mini-hoteluri şi ultimul eveniment important pe care l-a găzduit a fost finala Ligii Campionilor din 1995, Ajax – Milan (1-0), arbitrată de Ion Crăciunescu.

METEO - Vreme ideală la Viena

Vremea va fi perfectă pentru fotbal la finala din această seară. Meteorologii austrieci spun că "nu vor fi nici nori, nici prea cald, ci doar puţin vînt", iar temperatura se va situa în jurul a 25 de grade Celsius. Totodată, UEFA a dat asigurări că gazonul stadionului "Ernst Happel" din Viena va fi într-o stare "excelentă", în ciuda ploilor puternice care s-au abătut în ultimele zile asupra capitalei austriece.


SUSŢINERE - Suporteri la nivel înalt

Reprezentativele Spaniei şi Germaniei vor fi încurajate de cei mai importanţi oameni de stat din cele două ţări. Regele Juan Carlos, însoţit de Regina Sofia, premierul spaniol Jose Luis Zapatero, dar şi cancelarul german, Angela Merkel, sînt aşteptaţi în această seară la Viena. La finală ar urma să asiste şi preşedintele german Horst Kohler alături de mai mulţi miniştri, care au primit invitaţii de la omologii lor austrieci.

×
Subiecte în articol: sport