x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport ROMANIA - CEHIA 2-0 / Ce mult ne-ai lipsit, Mutule!

ROMANIA - CEHIA 2-0 / Ce mult ne-ai lipsit, Mutule!

de Mihai Igirosanu    |    Dragos Stoica    |    05 Sep 2005   •   00:00
ROMANIA  -  CEHIA 2-0 / Ce mult ne-ai lipsit, Mutule!

La capatul unei evolutii entuziasmante, tricolorii s-au impus sambata la Constanta, in fata Cehiei, exact cu scorul de care aveau nevoie pentru a mai putea spera la calificarea la Campionatul Mondial. Victor Piturca a riscat cu o formula de echipa inedita din care s-a detasat Adrian Mutu, autorul celor doua goluri. Pe perioada suspendarii sale, Romania nu a putut invinge in Armenia (1-1) si a pierdut meciul de la Bucuresti cu Olanda (0-2).

Lui Piturca i-a intrat cartea castigatoare


Corespondenta din Constanta
In pofida succesului repurtat contra Cehiei, sansele de calificare la CM 2006 raman teoretice. Cu toate acestea, prestatia avuta la Constanta de echipa aliniata de Piturca ne da dreptul sa privim viitorul ceva mai optimisti. Echipa nationala a Romaniei si-a spalat din pacate sambata seara, cand, la Constanta, a ingenuncheat selectionata similara a Cehiei, venita pe Litoral in postura de mare favorita. Elevii lui Victor Piturca si-au invins adversarii cu 2-0, exact diferenta care ne avantajeaza in statistica meciurilor directe din actulalele preliminarii, dar o eventuala calificare la turneul final este in continuare doar de domeniul calculelor.

TACTICA. Piturca a socat inca din momentul iesirii echipelor de la cabine. Daca numele lui Cocis mai fusese vehiculat printre posibilii titulari, Mazilu a reprezentat surpriza perfecta. "Am stat mult si m-am gandit pana am ajuns la concluzia ca Mazilu reprezenta cea mai buna solutie pentru rolul de varf impins. La ora jocului era cel mai in forma atacant de care dispuneam", a explicat selectionerul dupa meci. In spatele lui Mazilu, tehnicianul i-a asezat pe Cocis si pe Mutu, aici stand practic cheia victoriei. Aflat in postura care ii place si i se potriveste cel mai mult, Mutu a "vamuit" toate baloanele care ajungeau in jumatatea adversa de teren, generand panica la fiecare incursiune in careul lui Cech, fostul sau coleg de la Chelsea. In ceea ce-l priveste pe Cocis, acesta a fost poate cea mai inspirata alegere a lui Piturca, ardeleanul aratand un calm si o clarviziune de-a dreptul impresionante pentru varsta sa.

ADVERSARI. Decimata de accidentarile "capitanului" Galasek si ale mijlocasului Rosicky si cu Jankulovski aproape infirm pe gazon, Cehia a parut departe de echipa care a dominat autoritar Olanda la Rotterdam. Cu destule inovatii, mai ales in defensiva, oaspetii au reactionat greu sambata. In fata, Koller a fost excelent anihilat de Chivu, iar Milan Baros s-a vazut mai mereu nevoit sa intoarca mingea spre centrul terenului. Din pacate, in afara meciului de la Helsinki, cu Finlanda, calificarea nu o vom juca doar noi, ci vom sta la mana celorlalti.

SURPRINDERE


"Il felicit pe Piturca pentru jocul frumos. N-am reusit sa reactionam atat de repede cat ar fi trebuit. Romania e mai stabila si mai compacta decat anul trecut. Pe Cocis il mai vazusem, dar pe Mazilu nu-l stiam"
Karel Bruckner

CALENDAR


"Nu avem sanse mai mari de calificare. Pe viitor, probabil ca vom mai disputa meciuri ale echipei nationale la Constanta, se pare ca acest loc ne poarta noroc. Eu vreau sa jucam si la Timisoara"
Victor Piturca

ASA DA


"Se poate, daca stai bine in teren, daca stai organizat, atat in faza ofensiva, cat si in cea defensiva. Nu sunt altii chiar atat de buni, ii facem noi. O sa va convingeti de valoarea lui Mutu. Romania are nevoie de el"
Gheorghe Hagi

DARUIRE


"Eram pregatiti sa cadem din picioare pentru a invinge Cehia si chiar imi pare rau ca nu am profitat de spatiile pe care le-au lasat ei libere pentru a mai inscrie si golul trei. Oricum, a meritat efortul"
Cristi Chivu

O MINUNE


"Acum avem dreptul sa speram in miracole. Am jucat unul pentru toti si toti pentru unul si asa am reusit sa obtinem aceasta victorie. Scorul e conform cu realitatea din teren. Numai rezultatele ne pot duce in lumea buna a fotbalului"
Dorinel Munteanu

NOMINALIZARI


"M-a incantat Mazilu. Lupta pe care Chivu a avut-o cu Koller a fost extraordinara. Mutu a avut executii pe care isi poate depune autograful. Lobont a aparat foarte bine. Trebuie sa avem rabdare, pentru ca se formeaza o echipa"
Mircea Sandu

PESIMISM


"Linia de fund a mers de nota 8, mijlocul de 8, iar Mutu a jucat de nota 9. La un asemenea succes trebuie sa te bucuri. Calificarea e compromisa, de cand l-am schimbat pe Iordanescu. Nu va luati dupa povesti matematice la fotbal"
Dumitru Dragomir


Mutu, omul decisiv al tricolorilor


MANDRIE. Victor Piturca asista fericit la bucuria elevilor sai
Adrian Mutu a devenit sambata seara cel mai iubit roman. Aclamat inca din start, atacantul lui Juventus a confirmat asteptarile, fiind omul decisiv pentru echipa nationala. Sustinut de evolutiile colegilor sai, Mutu a avut o prestatie senzationala. A marcat doua goluri si a amenintat permanent poarta lui Cech. A demonstrat ca se afla in mare revenire de forma dupa perioada critica pe care a traversat-o.

DRAGOSTE. Selectionerul i-a oferit posibilitatea de a fi ovationat de cei peste 18.000 de spectatori, schimbandu-l pe final, iar dupa meci Mutu a parasit cu greu stadionul. Asteptat la vestiare de prietenul sau, Alin Crang, Mutu a fost asaltat de sute de suporteri, care i-au permis cu greu sa se urce in automobil. El a plecat direct la Pitesti, unde era asteptat de familie, dar se pare ca si de logodnica sa, dominicana Consuelo Matos Gomes. Cei doi au ajuns ieri la Bucuresti, tot ieri plecand si spre Torino, unde Mutu si-a reluat azi antrenamentele cu Juventus.

REACTIE. "Imi pare foarte rau ca ne-am trezit atat de tarziu. Am dat tot ce am putut pentru a confirma asteptarile publicului si ale celor care ne mai iubesc. Sunt fericit ca am invins o echipa mare a Europei si cred ca am facut-o clar. Acum trebuie sa si confirmam", a declarat Adrian Mutu. "Mutu este Mutu, foarte bun in faza de finalizare", a fost scurta caracterizare pe care i-a facut-o Bruckner.

RAZVAN COCIS A FOST "BOMBA" LUI PITURCA
Extrem de emotionat la finele partidei, Razvan Cocis (foto, nr. 11) si-a gasit cu greu cuvintele in fata camerelor de luat vederi si a microfoanelor. "A fost cel mai important meci din viata mea, pentru ca am evoluat impotriva unei mari forte a fotbalului european. N-am avut emotii. Acum imi doresc sa ma mentin pe aceeasi linie si sa raman in prim-plan. Nu cred ca am iesit prea mult in evidenta si imi doresc sa reusesc acest lucru la meciurile urmatoare. Mai am de muncit. Victoria o dedic familiei mele, selectionerului, care mi-a acordat incredere, si suporterilor, care au fost fantastici", a spus jucatorul lui Serif Tiraspol, care a fost revelatia partidei. De remarcat ca el nu a jucat niciodata in Divizia A, in Romania. "Am contat pe jucatori tineri, iar acum pot spune ca Mazilu, Cocis si Ovidiu Petre sunt niste castiguri pentru echipa nationala", a spus Victor Piturca dupa meci.

DEZAMAGIRE LA TINERET
Echipa antrenata de Florin Marin nu avea decat o singura varianta, sa invinga Cehia, pentru a fi sigura ca prinde barajul de calificare la Campionatul European din 2006. A fost insa doar 0-0, la capatul unui meci in care tricolorii mici nu au excelat decat la capitolul ratari, campion fiind Zicu, indepartandu-se de obiectivul propus, mai ales dupa victoria Olandei in Armenia cu 3-1. "Dupa aspectul jocului, rezultatul este nedrept. Am jucat bine, dar am avut ghinion. Am controlat jocul, am avut situatii clare de gol, insa nu am reusit sa finalizam. Nu sunt suparat pe Zicu, i se intampla ori-cui sa rateze. Sansele de calificare au scazut, acum cele mai mari sanse le au cehii si olandezii, care vor avea si meci direct", a declarat Florin Marin. "Nu stiu daca portarul ceh a fost cel mai bun de pe teren. Pur si simplu am dat in el. Am mai avut ocazii si in alte meciuri, iar in ultimele luni am ratat foarte mult", a admis Zicu.

CLASAMENT, GRUPA I
S-au jucat sambata:
  • Andorra - Finlanda 0-0
  • Armenia - Olanda 0-1

  • Van Nistelrooy (’64)
  • Romania - Cehia 2-0
    Mutu (’27, ’58)

  • 1. Olanda 9 8 1 0 21-3 25 (+13)
  • 2. Romania 11 7 1 3 19-10 22 (+4)
  • 3. Cehia 9 7 0 2 28-9 21 (+9)
  • 4. Finlanda 9 4 1 4 16-14 13 (+4)
  • 5. Macedonia 10 2 2 6 10-19 8 (-10)
  • 6. Andorra 10 1 2 7 4-27 5 (-10)
  • 7. Armenia 10 1 1 8 5-21 4 (-14)

    Mai sunt de jucat:
    7 septembrie: Cehia - Armenia, Finlanda - Macedonia, Olanda - Andorra
    8 octombrie: Finlanda - Romania, Cehia - Olanda 12 octombrie: Olanda - Macedonia, Andorra - Armenia, Finlanda - Cehia
  • PRELIMINARII CM 2006
    Grupa 2
  • Georgia - Ucraina 1-1
    (Gakhokidze ’89 / Rotan ’44)
  • Albania - Kazahstan 2-1
    (Myrtaj ’54, Bogdani ’56 / Nizotzev ’63)
  • Turcia - Danemarca 2-2
    (Okan ’48, Metin ’81 / Jensen ’41, Larsen ’90)
    Clasament: 1. Ucraina 24p, 2. Turcia 17, 3. Grecia 15, 4. Danemarca 14, 5. Albania 12, 6. Georgia 9, 7. Kazahstan 0

    Grupa 3
  • Estonia - Letonia 2-1
    (Oper ’11, Smimovs ’71 / Laizans ’90)
  • Rusia - Liechtenstein 2-0
    (Kerjakov ’27 si ’65)
  • Portugalia - Luxemburg 6-0
    (Andrade ’22, Ricardo ’30, Pauleta ’36 si ’56, Simao ’78 si ’85)
    Clasament: 1. Portugalia 23p, 2. Slovacia 18, 3. Rusia 18, 4. Letonia 14, 5. Estonia 14, 6. Liechtenstein 5, 7. Luxemburg 0

    Grupa 4
  • Elvetia - Israel 1-1
    (Frei ’5 / Keise ’20)
  • Franta - Insulele Feroe 3-0
    (D. Cisse ’13 si ’75, Olsen ’18 - autogol)
    Clasament: 1. Elvetia 13p, 2. Irlanda 13, 3. Franta 13, 4. Israel 12, 5. Cipru 4, 6. Insulele Feroe 1

    Grupa 5
  • Moldova - Belarus 2-0
    (Rogaciov ’15 si ’50)
  • Scotia - Italia 1-1
    (K. Miller ’13 / Grosso ’76) Slovenia - Norvegia 2-3
    (Cimirotic ’4, Zlogar ’83 / Carew ’3, Lundekvam ’24, Pedersen ’90)
    Clasament: 1. Italia 14p, 2. Norvegia 12, 3. Slovenia 9, 4. Belarus 7, 5. Scotia 7, 6. Moldova 5

    Grupa 6
  • Irlanda - Azerbaidjan 2-0
    (Elliot ’60, Feeney ’85 - penalty)
  • Tara Galilor - Anglia 0-1
    (Joe Cole ’54) Polonia - Austria 3-2
    (Smolarek ’13, Kosowski ’23 si ’68 / Linz ’61 si ’80)
    Clasament: 1. Polonia 21p, 2. Anglia 19, 3. Austria 11, 4. Irlanda de Nord 6, 5. Tara Galilor 2, 6. Azerbaidjan 2

    Grupa 7
  • Bosnia - Belgia 1-0
    (Barbarez ’62)
  • Serbia - Lituania 2-0
    (Kezman ’18, Ilic ’75)
    Clasament:1. Serbia-Muntenegru 15p, 2. Spania 13, 3. Bosnia-Hertegovina 10, 4. Lituania 9, 5. Belgia 8, 6. San Marino 0

    Grupa 8
  • Suedia - Bulgaria 3-0
    (Ljungberg ’60, Mellberg ’76, Ibrahimovici ’90)
  • Islanda - Croatia 1-3
    (Gudjohnsen ’24 / Balaban ’56 si ’61, Srna ’82 - penalty)
  • Ungaria - Malta 4-0
    (Torgnelle ’35, Said ’55 - autogol, Takacs ’65, Rajczi ’85)
    Clasament: 1. Croatia 19p, 2. Suedia 18, 3. Ungaria 11, 4. Bulgaria 8, 5. Islanda 4, 6. Malta 2
  • ×