x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Şi-a construit propriul domeniu de activitate: Kempo MMA

Şi-a construit propriul domeniu de activitate: Kempo MMA

de Diana Scarlat    |    08 Feb 2013   •   13:49
Şi-a construit propriul domeniu de activitate: Kempo MMA

Amatto Zaharia este astăzi preşedintele Federaţiei Române de Kempo, însă cei 35 de ani de carieră au pornit de la o altă luptă: cea cu sistemul, pentru a-şi construi chiar domeniul de activitate, un domeniu aproape inexistent şi la limita legalitatii în perioada comunistă.

Amatto nu este doar pionierul galelor profesioniste şi al artelor marţiale mixte (MMA) în România, ci şi un adevarat inovator în domeniu, încă de pe vremea când în ţara noastră erau trecute sub tăcere tehnicile de luptă foarte complexe. Pasiunea sa pentru artele marţiale şi dorinţa de a aduce noutate în acest domeniu l-a determinat pe Amatto Zaharia să lupte pe toate planurile şi cu toate mijloacele, pentru a pune bazele acestui sport în România. Si a reuşit. “În urmă cu exact 35 de ani, în 1978, am intrat pentru prima oară în contact cu această lume extraordinară a sportului de luptă, practicând boxul la CS Steaua, avându-l ca antrenor pe Gheorghe Fiat, apoi judo, la CS Dinamo, sub îndrumarea lui Viorel Mihăilă, dar şi karate, la Clubul T4, cu instructorul Nelu Jumuga şi la Universal Club, cu instructorul Radu Lucian. Am practicat toate aceste sporturi simultan, timp de vreo patru ani, după care, ataşat fiind mai mult de disciplina şi de respectul din sporturile marţiale, m-am axat doar pe karate. Un “karate” pe care, însă, l-am transformat şi modernizat, combinând intuitiv tehnicile de lovire cu picioarele din karate cu loviturile de pumn din box, dar şi cu proiectările şi lupta la sol, specifice judo-ului”, spune preşedintele federaţiei. La vremea respectivă, la limita legalităţii, se practicau în România destul de puţine forme de arte marţiale, iar informaţiile despre acest domeniu atât de vast erau ca şi inexistente. “Cei din domeniu eram, însă, extrem de pasionaţi, învăţam, practic, după cărţi xerosate, după casete video neclare şi câteodată mai aveam şansa să avem printre noi câte un invitat din alte ţări, de la care încercam să “furăm” meserie”, explică Amatto Zaharia.

În anul 1984 a obţinut, la Budapesta, centura neagră 1 Dan Free-Style Karate, apoi a deschis primele cursuri, în cadrul unei unităţi militare. Începând cu 1986 a deschis mai multe săli în şcoli generale sau licee, începand totodata să organizeze şi competiţii clandestine, în care regulile de luptă concepute de el aveau un caracter Full-Contact ( MMA-ul de astăzi), ceea ce, la vremea respectivă era considerat o adevarată “blasfemie”, pentru că cei mai mulţi instructori de atunci se axau mai mult pe latura semi-contact a luptei sau pe cea în care se lovea doar trunchiul, iar aruncările şi lupta la sol erau total interzise.
“La vremea respectivă am dat numele şcolii mele Full-Contact Karate, în curricula noastră fiind incluse toate tehnicile de luptă, loviturile cu pumnii şi picioarele, cu coatele şi genunchii, aruncări şi proiectări, continuarea luptei la sol cu lovituri sau imobilizări, torsionări sau strangulări. Câţiva ani mai târziu, după decembrie 1989, am început să particip constant la diverse competiţii sau stagii de pregătire internaţionale şi am constat că ceea ce eu predam intuitiv de atâţia ani avea şi un nume: Kempo sau MMA. Aşa că am început să promovez Kempo MMA în România”, mai spune preşedintele federaţiei.
În legătură cu înfiinţarea oficială a Federaţiei Române de Kempo în ţara noastră, Amatto Zaharia spune că cel mai important aport l-a avut Octavian Bellu, preşedinte ANST la acea vreme: “Un om extrem de bine educat şi citit, un adevarat gentlemen al sportului românesc. Domnia sa a apreciat cu adevarat munca şi performanţa noastră, precum şi valorile sportiv-educative pe care le promovăm,  înţelegând totodată cât de important este să ai o identitate clară şi bine definită atunci când vrei să promovezi un sport atât de complex cum este Kempo, la cel mai înalt nivel”, mai spune preşedintele FR Kempo.


×
Subiecte în articol: domeniu kempo federatia romana presedinte