x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe O "văduvă neagră" - vânată de trupele de securitate ruseşti, la Soci. Alte trei ar putea fi în apropierea zonei olimpice

O "văduvă neagră" - vânată de trupele de securitate ruseşti, la Soci. Alte trei ar putea fi în apropierea zonei olimpice

27 Ian 2014   •   17:51
O "văduvă neagră" - vânată de trupele de securitate ruseşti, la Soci. Alte trei ar putea fi în apropierea zonei olimpice

Cu câteva zile înaintea deschiderii Olimpiadei de Iarnă de la Soci, oficiali britanici avertizează că atacurile teroriste sunt "foarte probabile" în Rusia, în perioada care a rămas până la începerea jocurilor și în timpul desfășurării acestora.

O evaluate ajunsă în posesia BBC arată că principala amenințare pare să se numească Imarar Kavkaz (IK) sau Emiratul Caucazian - o organizație care s-a autoproclamat ca stat și este aliată cu al-Qaeda. Liderul acesteia, emirul Doku Umarov, le-a cerut oamenilor săi să facă tot ce pot pentru a lovi Olimpiada organizată de ruși.

Citeşte şi Rusia va intercepta comunicaţiile TUTUROR VIZITATORILOR prezenţi la Jocurile Olimpice de la Soci

Întrebarea este acum dacă gruparea poate comite atentate chiar la Soci, ținând cont că perioada rămasă este scurtă iar zona este puternic apărată. Evaluarea britanicilor arată că Soci este cu mult mai greu de atacat decât a fost Volgograd, oraș lovit recent de teroriști. Moscova a înconjurat Soci cu un "inel de fier", trimițând suplimentar la fața locului 37.000 de poliţişti și trupe de securitate. Imaginea gărzilor în uniforme negre este deja familiară, în apropierea Parcului Olimpic, spun ziariștii de la BBC.

În prezent, autoritățile ruse vânează o posibilă teroristă sinucigașă - Ruzana Ibragimova, văduvă a unui militant - care ar putea fi deja la Soci. Există temeri că, pe lângă ea, alte trei așa-numite "văduve negre" (femei gata să comită atentate sinucigașe după ce soții lor au fost uciși) s-ar afla în zonă.

Totuși, analiștii britanici arată că gruparea Imarat Kavkaz nu a atacat până acum decât ținte rusești, lupta ei fiind mai degrabă împotriva Rusiei decât a Vestului.

Un alt pericol avut în vedere de experți o reprezintă jihadiștii ruși întorși din Siria, dar un atac din partea lor este considerat puțin probabil.

Jocurile Olimpice de la Soci se vor desfăşura în perioada 7 - 23 februarie.

×