x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Spade poleite cu aur

Spade poleite cu aur

de Vlad Ionescu    |    20 Iul 2009   •   00:00
Spade poleite cu aur
Sursa foto: /AFP/MEDIAFAX

Echipa feminină de spadă a ţării noastre a câştigat medalia de aur la Campionatele Europene de la Plovdiv, reeditând rezultatul realizat cu un an în urmă, la Kiev.



Performanţa obţinută de Ana Maria Brânză, Iuliana Măceşeanu, Anca Măroiu şi Simona Alexandru, toate legitimate la Clubul Steaua, este cu atât mai notabilă, cu cât este vorba despre prima medalie de aur obţinută de sportul românesc în acest an într-o disciplină olimpică. La startul concursului s-au aflat 12 echipe, România fiind calificată direct în sferturile de finală. În primul meci, elevele antrenorului Cornel Milan au întâlnit Rusia, pe care au învins-o cu 45-31, pentru ca în semifinale să treacă de Germania, cu 43-38. În ultimul act, cu Polonia, fetele au câştigat cu 36-34, după un meci echilibrat, în care totuşi româncele s-au aflat în avataj de la prima şi până la ultima tuşă.

CA LA FOTBAL
Înaintea probei, Cornel Milan a trebuit să lucreze la psihicul sportivelor, încercând să le facă să uite ratările de la individual, unde nici una nu a prins măcar sferturile de finală.

"Am stat mult de vorbă cu ele, le-am spus care este valoarea lor reală şi iată că am câştigat. Dacă facem o comparaţie cu fotbalul, în finală am aplicat un fel de «catenaccio», adică ne-am propus să conducem de la început şi apoi să ne apărăm avantajul. Cel mai mult m-am temut de echipa Rusiei, pe care am mai întâlnit-o anul acesta de două ori, iar victoriile au fost împărţite, în timp ce pe poloneze sau pe nemţoaice le-am bătut de fiecare dată. Acum plecăm trei săptămâni în vacanţă, iar apoi ne întoarcem în sală, pentru că ne aşteaptă Campionatul Mondial din luna octombrie", a declarat Cornel Milan.

Proba feminină de spadă pe echipe nu a figurat în programul JO de la Beijing, dar are şanse mari să reapară la Londra, în 2012. O decizie în acest sens ar putea fi luată în luna noiembrie, la Congresul Federaţiei Internaţionale de la Palermo.


Argint la sabie
În ordine cronologică, primul trofeu pentru delegaţia României la Plovdiv a fost obţinut de echipa masculină de sabie, care a cucerit medalia de argint. După eşecul din proba individuală, în care doar Alexandru Sireţeanu şi Cosmin Hănceanu au reuşit să ajungă în optimile de finală, în timp ce Rareş Dumitrescu, cel mai bine clasat dintre tricolori în ierarhia mondială, a fost eliminat în turul secund, băieţii noştri s-au întrecut pe sine şi au urcat din nou pe podium după o pauză de trei ani. Alături de Florin Zalomir, cei trei au eliminat în primul tur Turcia (45-22), iar în sferturile de finală au trecut de Belarus (45-40).

În semifinale, România a învins la scor Franţa (45-25), pentru ca în ultimul act să se încline în faţa Italiei (39-45). Un succes remarcabil pentru scrimerii noştri, dar şi pentru fostul campion olimpic Mihai Covaliu, retras din activitate după JO de la Beijing, care-l confirmă, iată, şi ca antrenor al lotului naţional.

×
Subiecte în articol: sport