x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Spania, noua putere

Spania, noua putere

de Sorin Anghel    |    31 Iul 2007   •   00:00
Spania, noua putere
Sursa foto: Marin Raica/

Marea Buclă a fost căştigată de junele Alberto Contador. Pe lăngă rutierul de la Discovery Chanel, echipă pentru care a pedalat şi marele Lance Amstrong, Spania a mai avut incă cinci rutieri pe primele 10 poziţii ale clasamentului general.

Marea Buclă a fost căştigată de junele Alberto Contador. Pe lăngă rutierul de la Discovery Chanel, echipă pentru care a pedalat şi marele Lance Amstrong, Spania a mai avut incă cinci rutieri pe primele 10 poziţii ale clasamentului general.

Cea de-a 94-a ediţie a Le Tour s-a incheiat cu victoria spaniolului Alberto Contador, de la Discovery Chanel. Ciclistul, in vărstă de 24 de ani, a profitat la maximum de excluderea lui Michael Rasmussen, devenind astfel cel mai bun rutier din lume. Contador şi-a adjudecat tricoul galben graţie avansului de 23 de secunde avut in faţa australianului Cadel Evans. La Paris, invingătorul a sărbătorit alături de logodnica sa, Macarena, şi de mama sa, Paqui Velasco.

SCANDALURI. La Paris, lumea s-a bucurat cam pe jumătate. Asta pentru că rutierii din Hexagon s-au comportat lamentabil, iar Le Tour a fost zguduit din nou de scandalurile de dopaj. Primul prins a fost germanul Patrik Sinkevitz, de la T-mobile. Nimic important, doar că televiziunile germane şi-au intrerupt transmisiile. A urmat apoi marea lovitură. Considerat drept marele favorit inaintea startului de la 7 iulie, de la Londra, Alexandre Vinokourov a fost exclus pentru dopaj intr-un moment in care ii mergea căt se poate de bine. Cazacul a căştigat contratimpul de la Albi, din etapa a 13-a, dar analizele efectuate la finalul cursei au arătat că este dopat. Decizia a primit-o abia după victoria din etapa a 15-a. Chiar dacă "Vino" era doar pe locul 23 la "general", vestea a şocat. Imediat, echipa Astana a decis să se retragă din competiţie, chiar dacă germanul Andreas Kloden era pe locul 5, foarte aproape de tricoul galben. Următorul pe listă a fost italianul Cristian Moreni, rutier fără nici un fel de pretenţii. In corpul său a fost depistată o cantitate foarte mare de testosteron, iar echipa Cofidis a decis şi ea să abandoneze. Le Tour s-a zguduit ca la un cutremur in momentul in care Michael Rasmussen a fost exclus din competiţie de echipa sa, Rabobank, rutierul fiind suspectat de dopaj. Un adevărat şoc pentru toată lumea, mai ales pentru că danezul era deţinătorul tricoului galben şi tocmai căştigase ultima etapă de căţărare, disputată intre Orthez şi Gourette. A fost momentul in care toată lumea a inceput să se intrebe dacă Marea Buclă inseamnă ciclism sau dopaj. Directorul Christian Prudhomme a lămurit lucrurile. "Le Tour inseamnă Franţa, inseamnă o competiţie sportivă, in care nu sunt acceptaţi trişorii."

NECLAR. Chiar şi după finalul intrecerii, lumea incă mai are o intrebare. Ar mai fi căştigat Contador dacă Vinokourov şi Rasmussen nu erau excluşi? Nimeni nu poate şti, dar din moment ce spaniolul incă nu a fost prins trişănd şi a imbrăcat tricoul galben la festivitatea de pe Champs-Elysees inseamnă că el este cel mai bun rutier din lume in clipa de faţă. In plus, ciclistul de la Discovery Chanel provine dintr-o ţară care şi-a mai adjudecat incă cinci locuri in primele 10 ale clasamentului general. Pănă să ajungă la Contador, tricoul galben a mai fost purtat de elveţianul Fabian Cancellara, in primele şase etape, apoi de germanul Linus Gendermann, vreme de o zi, iar apoi de Rasmussen, din etapa a 8-a pănă in momentul in care a fost exclus.

Tricouri

In clasamentul sprinterilor, belgianul Tom Boonen, de la Quickstep, s-a impus in faţa sud-africanului Robert Hunter, de la Barloworld, şi a primit tricoul verde. Alberto Contador (dreapta) nu doar că a căştigat lupta din clasamentul general, dar el a fost şi in fruntea celor de la "tineret". In această situaţie s-a aflat in urmă cu 10 ani germanul Jan Ullrich. Următorul in această ierarhie era columbianul Mauricio Soler, dar el nu a primit tricoul alb pentru că l-a obţinut pe cel cu buline roşii, destinat celui mai bun căţărător. In aceste condiţii, Amets Txurruka, de la Euskaltel, a primit "maulliet blanc". La echipe, cea mai bună a fost Discovery Chanel. Americanii le datorează succesul lui Contador, lui Leipheimer, locul 3 la "general", şi lui Popovych, clasat pe locul 8.

Sărbătoare cu familia

In ultima zi a Turului Franţei, in Spania, la Pinto, oraşul natal al invingătorului, a fost o adevărată sărbătoare. Localnicii au putut urmări evoluţia lui Alberto pe un ecran uriaş montat intr-o sală de sport. Alicia, sora invingătorului, a fost şi ea acolo, lăsănd-o in Franţa pe mama sa. "Este meritul lui Alberto pentru această victorie. Nu ne aşteptam la inceput să reuşească, dar după victoria de la Plateau de Beille mi-am dat seama că o să căştige. Eu cred că el ar fi invins chiar şi in cazul in care Rasmussen nu ar fi fost exclus. S-a văzut la Plateau de Beille că Alberto este mai bun decăt ciclistul danez", a declarat Alicia Contador, in vărstă de 26 de ani.

Sorin Anghel,Paris

×
Subiecte în articol: sport contador