x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Alexandru Barbu, bolşoi schior!

Alexandru Barbu, bolşoi schior!

de Sorin Anghel    |    20 Feb 2014   •   14:31
Alexandru Barbu, bolşoi schior!
Sibianul a făcut un rezultat care îi confirmă statutul de lider incontestabil al schiului alpin românesc.

Nici o surpriză. Ted Ligety a câştigat medalia de aur la Slalom Uriaş la Jocurile Olimpice la Soci. Americanul a început sezonul în forţă, urcând pe prima treaptă a podiumului la Soelden la startul Cupei Mondiale. Atunci, în cursă s-a mai aflat şI românul Alexandru Barbu, acesta înregistrând atunci o întârziere de 10 secunde faţă de schiorul de peste Ocean.

De la sfârşitul lui octombrie şI până acum, sportivul din ţara noastră a făcut progrese evidente. Nici Ligety, de trei ori campion mondial anul trecut, nu a stat degeaba de atunci. A mai câştigat încă două slalomuri uriaşe din cadrul Cupei Mondiale, la Beaver Creak şI la St. Moritz. De la Alexandru Barbu nu ne putem aştepta deocamdată la rezultate spectaculoase pentru opinia publică din România. Însă trebuie să remarcăm că are strălucire atunci când schiază. În manşa întâI de ieri a avut o întârziere de 8 secunde şI 39 de sutimi faţă de Ligety. Mult pentru valoarea sa, dar adevărul trebuie spus până la capăt. Schiorul de la Dinamo a făcut o greşeală mare pe ultima bucată a traseului, dar tot s-a văzut o îmbunătăţire faţă de parcursul său - în comparaţie cu cel a americanului care domină toate cursele de la Slalom Uriaş din Cupa Mondială - de la Soelden.

În manşa a doua l-am văzut pe adevăratul Alexandru Barbu. A schiat la potenţial maxim, a trecut bărbăteşte printr-un traseu în care zăpada s-a spart în lupta cu canturile ascuţite ale marilor staruri şI a trecut linia de sosire cu doar 6 secunde şI 58 de sutimi mai târziu decât medaliatul cu aur. Românul a fost clasat pe locul 48 – poziţie mai bună decât cea a lui Ioan Nan la Vancouver – şI promite că sâmbătă, la Slalom, acolo unde este mult mai bun, va obţine o poziţie peste cea de ieri.

Calificarea lui Alexandru Barbu la Jocurile Olimpice nu s-a petrecut peste noapte, ci are în spate ani mulţI de muncă. Sibianul nu a ars etapele, ci a preferat să meargă spre Soci cu paşI mărunţi. Acesta este meritul schiorilor care concurează în probele tehnice. Ei nu se pot îmbrăca în hainele lotului olimpic după doar o cursă sau două. La Slalom, progresele se fac mult mai greu. Alexandru Barbu are o nobleţe extraordinară în felul cum schiază, glumeşte cu adversarii săI şI are apariţii în presă doar atât cât trebuie. Nu l-a ţinut nimeni în braţe până acum, deşI ar fi meritat din moment ce atunci când era un adolescent a fost cel mai bun din lume la Supercombinata desfăşurată la “mondialul” de juniori din 2004, de la Maribor. Alexandru Barbu trăieşte pentru a reuşI, fie şI într-un târziu, pentru a-şI regăsi rostul în viaţă.

Renault, alături de sportivii români

Alexandru Barbu este doar unul dintre sportivii care trăiesc conduși de valorile olimpice și ne reprezintă cu mândrie la Soci. Anii de antrenament și spiritul pe care ți-l induce practicarea unui sport de performanță în fiecare zi sunt valori pe care Renault România, sponsor principal al COSR, crede că ar trebui să le apreciem cel mai mult. Multă baftă sâmbătă, Alexandru!



×