x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Alina Dumitru campioană olimpică la judo

Alina Dumitru campioană olimpică la judo

09 Aug 2008   •   00:00

Judoka Alina Dumitru a câştigat titlul olimpic la categoria 48 kg din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing, aducând prima medalie de aur pentru delegaţia României la competiţia din China.



Judoka Alina Dumitru a câştigat titlul olimpic la categoria 48 kg din cadrul Jocurilor Olimpice de la Beijing, aducând prima medalie de aur pentru delegaţia României la competiţia din China.

Alina Dumitru a învins-o în finală pe cubaneza Yanet Bermoy.

Sportiva română, care va împlini 26 de ani în 30 august, este de cinci ori campioană europeană, însă nu avea în palmares nicio medalie olimpică, după ce la Atena, în 2004, a ratat podiumul terminând pe locul cinci. Pe lângă titlurile europene, Alina Dumitru mai are în palmares două medalii de bronz la Campionatele Mondiale, în 2005 şi în 2007.

Medaliile de bronz la JO-2008 au fost cucerite de japoneza Tani Ryoko şi de argentinianca Paula Belen Pareto.

Medalia de aur obţinută de Alina Dumitru este prima pentru România în istoria acestei discipline. Palmaresul românesc la JO mai cuprinde trei medalii la judo, toate de bronz, câştigate de Mircea Frăţică şi Mihai Cioc la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984 şi de Simona Richter, la JO-2000, de la Sydney.
  • Mediafax
Florin Bercean (coordonatorul lotului olimpic român de judo): "Pentru mine această performanţă nu e o surpriză avînd în vedere performanţele Alinei. Este cea mai mare satisfacţie din viaţa unui antrenor. Ryoko a fost problema noastră, pe cubaneză o ştiam pe de rost. Acum Alina este la testul dopping. Înainte de meci am avut multe emoţii şi încă nu au trecut. Este cea mai frumoasă zi din viaţa mea. Vreau să ajung cît mai repede acasă".

Simona Richter: Alina Dumitru este cea mai bună şi a dovedit-o

Simona Richter, prima medaliată din istoria judo-ului feminin românesc, care este antrenor secund al lotului olimpic, alături de Florin Bercean, a declarat, sâmbătă, pentru MEDIAFAX, că Alina Dumitru este cea mai bună din lume la categoria ei de câţiva ani, iar la Beijing şi-a dovedit valoarea

"Mă bucur enorm pentru ea, pentru că ştiu cât a muncit pentru acest aur olimpic. Regret că nu pot fi alături de ea şi de Florin Bercean, să ne bucurăm împreună, dar îi aştept la Cluj, să sărbătorim împreună. Este o mare bucurie pentru România, nu doar pentru că e prima medalie de aur a delegaţiei, ci şi pentru că este prima de acest fel a judo-ului feminin românesc. Eu am reuşit doar medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Sydney, şi atunci fiind prima medalie a istoriei judo-ului feminin din România", a declarat Simona Richter, care a concurat la ediţia din 2000 a Jocurilor Olimpice, fiind antrenată tot de actualul antrenor, Florin Bercean.

Richter, care se află la Cluj, şi a avut emoţii în faţa televizorului pentru Alina Dumitru, este de părere că meciul din semifinale, cu japoneza Ryoko Tani, a fost cheia performanţei obţinută de eleva sa. "Pe celelalte le ştia bine, tot ce şi-a propus de acasă ca strategie de meciuri a ieşit, dar în cel cu japoneza era cheia. A reuşit un meci extraordinar, care a eliberat-o şi a luptat ca o mare campioană şi în finală. Bravo ei! A dovedit că e cea mai bună din lumea la categoria ei, îi lipsea medalia olimpică de aur", a spus Simona Richter, despre "Piţi", cum îi spun apropiaţii Alinei Dumitru. "Când s-a apucat de judo era micuţă şi slăbuţă, toată lumea o bătea. I s-a spus de atunci Piţigoi, de acolo îi vine porecla. S-a dovedit însă că piţigoiul mic de atunci, este mare campioană de astăzi", a explicat fosta judoka.
 
Antrenorul second al lotului olimpic feminin a mai precizat că la finalul acestei luni, Alina va avea parte de o sărbătoare oficială, la Sibiu, cu ocazia ceremoniilor organizate cu prilejul împlinirii a 40 de ani de existenţă ai Federaţiei Române de Judo. "Antrenorul Florin Bercean a promis oricum că va da o petrecere la Cluj, la întoarcere, dacă Alina ia medalie, aşa că vom avea o sărbătorire mai specială şi aici", a încheiat Simona Richter.

×
Subiecte în articol: dumitru alin richter jo 2008 simona richter