x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Andrei Nechita a câştigat a 48-a ediţie a Turului Ciclist al României.

Andrei Nechita a câştigat a 48-a ediţie a Turului Ciclist al României.

11 Iun 2011   •   15:08
Andrei Nechita a câştigat a 48-a ediţie a Turului Ciclist al României.

Andrei Nechita a castigat cea de-a 48-a editie a Turului ciclist al Romaniei, devenind primul rutier din tara noastra care triumfa in "Mica Bucla" in ultimii patru ani. Precedentul succes tricolor in aceasta intrecere fusese obtinut de Dan Anghelache, in 2007.

Nechita a purtat tricoul galben al liderului clasamentului general inca din etapa a 2-a, de la Vaslui, si pana sambata, la Bucuresti. Ciclistul roman a incheiat competitia cu un avans de 15 secunde in fata grecului Ioannis Tamuridis (Tableware) si 2:42 in fata italianului Angelo Ciccone (GS San Marco Concrete).

Ultima etapa, a 8-a in linie si a 9-a in total, Brasov-Cheia-Valeni de Munte-Ploiesti-Bucuresti (168,6 km), s-a incheiat cu victoria italianului Fabio Masotti (GSS), cronometrat in 3h 21'13", o medie orara excelenta, de peste 46 km/h.

Pe locurile urmatoare la sosirea din apropierea Arcului de Triumf au sosit ungurul Krisztian Lovassy (OHT) si Tamuridis, in acelasi timp cu plutonul sosind, pe locul 9, noul castigator al Turului Romaniei.

Andrei Nechita a trait periculos aceasta ultima etapa, cu o desfasurare extrem de agitata, in pofida cutumei conform careia in cea din urma zi se ruleaza "de voie". La Sacele, la startul tehnic de la ora 10:30, ceata venea in valuri si asa a tinut-o pana la coborarea de la Maneciu, astfel ca in prima faza o evadare a principalului adversar, grecul Ioannis Tamuridis, insotit de nedespartitul sau colaborator in aceasta editie, bulgarul Vladimir Koev, a trecut aproape neobservata.

De altfel, cei doi, despartiti de multe, dar uniti in ultimele trei etape mai ales, in interesul de a culege cat mai multe premii, au trecut in aceasta ordine primii la catararea de categoria A de la Babarunca, la cea de categoria C, de la Maneciu, la sprinturile de la Cheia, Valeni de Munte si Boldesti-Scaeni, amenintand tot timpul ierarhiile. Actiunea, in parte, a si reusit, Vladimir Koev adjudecandu-si, pentru un singur punct, tricoul verde al cataratorilor, profitand de lipsa de reactie a germanului Christophe Springer, plecat in ultima etapa cu 11 puncte avans. Nici Tamuridis nu a ramas cu mana goala dupa aceasta cavalcada, preluand tricoul rosu al sprinterilor, un alt obiectiv atins dupa aceasta etapa, in dauna moldoveanului Victor Mironov, lider pana in ultima zi.

La un moment dat, fugarii, intre care s-a aflat mult timp si ocupantul locului 3 la general, italianul Angelo Ciccone, au avut aproape doua minute avans, dar la intrarea pe DN1 plutonul s-a pus pe fuga, iar largimea soselei a ajutat schimbarea la trena, astfel ca la kilometrul 120 se face jonctiunea. Urmata, ca de obicei, de obisnuitele harjoneli, la care imbia si vremea inchisa, cu temperatura buna pentru pedalat, soseaua larga si apropierea de finalul unei curse de peste 1.300 km, cu mult munte, calduri sufocante si coborari bruste de temperatura, o proba dificila, trecuta in cele din urma de 46 de rutieri din cei 67 care au luat startul sambata trecuta, la Mamaia.

Clasamentul general final individual:
1. Andrei Nechita (Romania)
2. Ioannis Tamuridis (Grecia-Tableware) la 15 sec
3. Angelo Ciccone (Italia-GS San Marco Concrete) la 2'42"
4. Ghiorghi Ghiorghiev (Bulgaria-Tusnad CT) la 5'28"
5. Henrich Berger (Germania-Mazicon Bucuresti) la 5'50"
6. Mark O'Brien (Australia-Tableware) la 6'09"
7. Krisztian Lovassy (Ungaria-Ora Hotels Carrera) la 7'26"
8. Daniel Petrov (Bulgaria-Konya-Vivelo) la 8'01"
9. Peter Simon (Ungaria-OHT) la 9'08"
10. Andrea Margin (Italia-CT Friulli) la 9'14"

×