x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Borsec „bolboroseşte” din nou!

Borsec „bolboroseşte” din nou!

de Sorin Anghel    |    02 Feb 2011   •   20:05
Borsec „bolboroseşte” din nou!

149649-768w5861.jpgPentru români, Borsec înseamnă în primul rând apă minerală. De altfel, Borsec a fost ales cel mai puternic brand românesc. Staţiunea din ju­de­ţul Harghita, situată la 900 de metri al­titudine şi având o populaţie de nici 3.000 de locuitori, a suferit după Re­vo­luţie o cumplită degradare. O spun chiar localnicii, care se gândesc cu nos­talgie la perioada în care turiştii aveau nevoie de pile pentru a prin­de un loc la tratament în sta­ţi­u­nea înconjurată de Munţii Bistriţei, Că­li­mani, Gurghiu şi Masivul Ceahlău.

Din această iarnă a început să se dis­cute din nou despre Borsec în tu­ris­mul românesc. Iar acest lucru este po­sibil datorită pârtiilor care au fost ame­najate în staţiunea harghiteană. Investiţia a fost realizată din fonduri gu­vernamentale şi s-a concretizat într-un moment în care nici măcar au­­to­ri­tăţile locale nu sperau că vor avea parte de sprijin. Asta şi pentru că cei care conduc destinele orăşelului îşi doreau un centru balneo­cli­ma­teric. Elena Udrea l-a întrebat pe primarul Mik Jozsef dacă există vreun studiu pentru baza de tratament, edilul i-a spus că nu, astfel că mi­nistrul i-a cerut să discute despre un pro­iect asupra căruia există şi un stu­diu de fezabilitate. Cum la acea vre­me aşa ceva exista doar pentru o pis­tă de schi, Mik Jozsef i-a pus în bra­ţe Elenei Udrea proiectul legat de Pâr­­tia Speranţa, iar acesta a fost aprobat.

Diferenţa dintre staţiune şi zona domeniul schiabil este una contrastantă. O problemă care este în­tâl­nită cam peste tot în România. Dacă ai ghinionul să pleci la munte şi să nu poţi schia din cauza con­di­ţi­i­lor meteorologice, alte posibilităţi de distracţie nu sunt. Încă nu există uni­tăţi de cazare care să se ridice la ni­velul pârtiei. Despre un cinema, o pis­cină sau centru de recreere nici nu poate fi vorba. Parcare generoasă, ză­padă artificială, trei variante de co­bo­râre, teleschi monopost, nocturnă, lac de acumulare pentru zăpadă arti­fi­cială şi un restaurant foarte elegant, acestea sunt „ingredientele” care au transformat oraşul Borsec în cea mai im­portantă staţiune de schi din estul Transilvaniei. Turiştii vin, în general, de la Tg. Mureş şi Gheorgheni şi fac par­te dintre cei care până acum pre­ferau să meargă la Topliţa.

În această perioadă, stratul de ză­pa­dă de pe Pârtia Speranţa depăşeşte un metru grosime, iar acest lucru se da­torează instalaţiei de zăpadă artificială. Aceasta a funcţionat fără în­ce­ta­re în zilele geroase şi a remontat din handicapul cauzat de faptul că nin­sorile au ocolit Staţiunea Borsec în această iarnă. Zona pârtiei de schi pare decupată din Alpi.

Pentru localinici, spor­turile de iarnă se fac din inimă. Când pe pârtie mai apare câte un nebun care schiază inconştient, te gândeşti că este doar un tip necalculat, care acţionează exact ca iubirea.

×
Subiecte în articol: sporturi