x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Cavendish, victorie prin obstrucţie

Cavendish, victorie prin obstrucţie

de Sorin Anghel    |    15 Iul 2010   •   00:00
Cavendish, victorie prin obstrucţie
Sursa foto: /Reuters

Corespondenţă din Bourg-les-Valence - Franţa



Britanicul Mark Cavendish şi-a trecut în palmares a treia victorie în Le Tour 2010. Rutierul de la HTC Columbia a fost ajutat la sprintul final de coechipierul său, Mark Reinshaw. Australianul i-a obstrucţionat pe ceilalţi rutieri care acceleraseră spre linia de sosire.

Scăpaţi de chinuitoarele căţărări din Alpi, rutierii din Turul Franţei se luptă de două zile cu vremea aridă din partea sudică a Hexagonului. Este momentul în care numărul sprinturilor este mai mare decât cel al ascensiunilor, astfel că viteziştii sunt cei care fac legea în această perioadă a Marii Bucle.

Bourg-les-Valence este un orăşel fierbinte, cu 20.000 de locuitori, situat la o oră de Lyon şi la două de Marsilia. Aici au trebuit să ajungă şi rutierii din Le Tour în această după-amiază. Cursa a fost una lipsită de spectaculozitate. Plutonul favoriţilor a stat tot timpul cuminte. Plictisit, Alexandre Vinokourov, de la Astana, a făcut glume cu motocicliştii din caravană, iar Schleck şi Contador, primii doi clasaţi la "general", au stat la taclale. Cavendish, un vitezist, a pedalat lângă legendarul Lance Armstrong. Atmosfera nu putea fi decât una destinsă. Multe zâmbete şi prea puţin spectacol.

Explicabil dacă ne gândim că la nivelul solului au fost 60°C. Mâine va fi şi mai rău. Meteorologii au emis avertizare cod portocaliu de caniculă în jumătatea de sud a Hexagonului. A fost plictisor însă pentru spectatorii de pe traseu, care i-au văzut pe rutieri trecând în pluton compact. A fost imposibil să-şi dea seama care-i Christophe Moreau, Fabian Cancellara, Sylvian Chavanel, Levi Leipheimer, Carlos Sastre sau Alessandro Petachi. Astfel de etape sunt chiar dezămăgitoare. Aştepţi şase ore pe marginea drumului ca să vezi trecând prin faţa ta un cârd de băieţi îndopaţi cu chimicale ca puii de Crevedia.

În ultimii 20 de kilometri s-a intrat la grămadă, astfel că fiecare echipă a încercat să rupă ritmul şi să evadeze spre victoria de etapă. Viteza a crescut, Cancellara s-a mutat o vreme împreună cu Saxo Bank în fruntea plutonului, de unde nu a lipsit nici Lance Armstrong. Contador s-a ţinut aproape, avându-l pe Alexandre Vinokourov pe post de "locomotivă". Zâmbetele au fost înlocuite de figuri chinuite, tensionate şi preocupate. Până la urmă a câştigat Cavendish, care a ajuns la a treia victorie în actuala ediţie a Marii Bucle. El trebuie să-i mulţumească pentru succesul din această după-amiază australianului Mark Reinshaw. Coechipierul său de la HTC Columbia i-a aplicat câteva lovituri cu capul lui Tyler Farrar exact în momentul în care acesta accelerase spre linia de sosire. Oficialii cursei nu au luat încă o decizie privind comportamentul rutierului din Australia deoarece nici sportivul de la Garmin nu a fost "uşă de biserică". Imaginile filmate din elicopter arată cum ciclistul din SUA încearcă să-l obstrucţioneze cu cotul pe Reinshaw.

În lupta pentru tricoul galben au rămas numai Andy Schleck, de la Saxo Bank, şi Alberto Contador, câştigătorul de anul trecut. Deşi este pe locul al treilea, Samuel Sanchez, de la Euskaltel, a recunoscut că obiectivul său acum este păstrarea locului de pe podium. Spaniolul, campion olimpic în 2008, şi-a pierdut speranţele pe Col de la Medeleine, atunci când, deşi evadase, a fost prins din urmă de Schleck şi Contador. "Nu am putut să mă ţin după ei. Am avut crampe mari şi am preferat să merg în ritmul meu, în speranţa că îi voi prinde după vârf, la coborâre. Din păcate, am fost înghesuit în pluton şi nu am mai reuşit acest lucru", a explicat rutierul care consideră că efortul pe care l-a depus în Alpi a fost mai mare decât se aştepta. Conştient de valoarea primilor doi clasaţi în clasamentul general, a anunţat că nu îşi doreşte altceva decât să rămână pe podium. Are un handicap şi în faptul că echipa sa este una destul de slabă la această ediţie a Turul Franţei.

×
Subiecte în articol: turul frantei