x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Clasare istorică la șah: 25 de medalii la CE

Clasare istorică la șah: 25 de medalii la CE

de Theodora Şutiu    |    06 Aug 2018   •   13:30
Clasare istorică la șah: 25 de medalii la CE

Delegaţia României a câştigat, la Campionatele Europene de juniori de la Oradea, 25 de medalii, dintre care opt de aur, şase de argint şi 11 de bronz, dintre care patru au ajuns la un tânăr de 18 ani din Alba Iulia.

"Este cel mai important rezultat din istoria Federaţiei Române de Şah. Felicit jucătorii, antrenorii, părinţii copiilor şi toţi cei care au făcut ca această performanţă unică să se realizeze aici", spune preşedintele Federaţiei Române de Şah, Sorin Iacoban.

Şahistul din Alba Iulia, Mihnea Costachi, a reuşit un nou parcurs de excepţie la Campionatele Europene de juniori de la Oradea. Tânărul, în vârstă de 18 ani, a obţinut titlul de campion în proba de blitz, dar și alte trei medalii, două de argint la șah rapid individual și pe echipe și una de bronz în proba de dezlegări.

Costachi nu se află la prima performanţă de acest gest. El a reuşit să obțină medalii în toate cele patru probe ale competiției europene și în urmă cu doi ani, la Novi Sad. Cariera șahistă nu l-a împiedicat să aibă și rezultate școlare foarte bune. El a obținut media 9,45 la examenul de Bacalaureat, fiind admis la Academia de Studii Economice din București, la secția Administrarea Afacerilor, cu studiul în limba engleză.

La fete, aur a câştigat şi Miruna Daria Lehaci, la 14 ani, iar Alessia Mihaela Ciolacu a câştigat bronzul. La categoria 10 ani, Lia-Alexandra Maria a luat medalia de bronz.

 

"Am arătat Europei întregi că şahul juvenil românesc are cei mai buni jucători la momentul actual",  Sorin Iacoban, preşedintele Federaţiei de Şah

 

Tânărul din Alba Iulia s-a apucat de şah la cinci ani. Bunicul şi tatăl său au fost cei care i-au deschis calea spre "sportul minţii"

×