x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi TURUL FRANŢEI. Contador: “Froome este mai bun ca oricine”

TURUL FRANŢEI. Contador: “Froome este mai bun ca oricine”

de Sorin Anghel    |    15 Iul 2013   •   12:09
TURUL FRANŢEI. Contador: “Froome este mai bun ca oricine”
Spaniolul recunoaşte superioritatea britanicului, dar spune că până la Paris se mai pot întâmpla multe.

Duminică după-amiază, pe pantele aride de pe Mont Ventoux, Alberto Contador a ajuns faţă în faţă cu Christopher Froome, britanicul demonstrând că este cel mai puternic om prezent la ediţia cu numărul 100 a Marii Bucle. În prima săptămână, rutierul de la Sky a câştigat etapa încheiată la Ax 3 Domaines. Apoi, a venit contratimpul individual de la Mont-Saint-Michel, unde Froome şi-a măritat avansul în faţă lui Contador, numai că spaniolul a recăpătat speranţe vineri, când s-a apropiat din nou de posesorul tricoului galben.

Speranţele rutierului de la Saxo Tinkoff au fost spulberate duminică, când Froome, care arată ca un rutier de pe altă lume, s-a comportat pe pantele de pe Mont Ventoux ca un veritabil sprinter într-o etapă de câmpie. Picioarele britanicului au accelerat nebuneşte, în timp ce Contador a rămas blocat pe pauză. “Froome este mai bun ca oricine în etapele montane. El a demonstrat acest lucru atât pe Mont Ventoux, cât şi în Pirinei. Eu am făcut tot ce am putut în încercarea mea de a impune ritmul pe care mi l-am dorit, dar Froome a fost mai bun şi s-a distanţat în clasamentul general. A arătat o formă excelentă duminică. Cred că poate fi bătut doar dacă prinde o zi proastă. În ultima săptămână sunt foarte multe căţărări şI s-ar putea ca echipa lui să obosească. Vom vedea pe traseu ce pot face”, a declarat Alberto Contador.

Duminică, Mont Ventoux a arătat ca un amfiteatru natural, ideal pentru un duel între cei doi rivali. Numai că britanicul a fost sfidător de rapid şi a ajuns la linia de sosire cu un minut şi 40 de secunde înaintea ibericului. “Ritmul lui Froome este imposibil. Eu am încercat să stau după el, am mers constant, dar nu am putut accelera atunci când el a făcut-o. Diferenţa existentă acum în clasamentul general este foarte, foarte mare, dar vom vedea ce se poate face până la Paris. Turul Franţei nu este încheiat”, a explicat Contador.

Pe lângă Froome, pe Mont Ventoux a impresionat şi columbianul Nairo Quintana. Rutierul de la Movistar a venit al doilea, la 29 de secunde în spatele tricoului galben, şi a preluat tricoul alb de la polonezul Michal Kwiatkowski. “Nu mi-am imaginat că pot câştiga pe Mont Ventoux. Această etapă este una istorică din moment ce vorbim despre ediţia cu numărul 100 a Marii Bucle. Obiectivul meu a fost să nu fiu ajuns de Contador. Eu am crezut că etapa va fi câştigată de Quintana. El este un căţărător foarte puternic. Nu mă aşteptam să-l prind din urmă”, a spus Froome.
Considerat revelaţia Turului Franţei, columbianul este pe locul şase în clasamentul general, la cinci minute şi 47 de secunde în spatele tricoului galben. Provenit dintr-o familie săracă, rutierul de la Movistar a prins dragoste faţă de ciclism în primii ani de şcoală, atunci când trebuia să meargă zilnic 40 de kilometri cu bicicleta pe un drum de munte pentru a ajunge la ore. “Pentru mine, Mont Ventoux este câmpie. În Columbia avem căţărări mult mai dificile. Am crezut că voi câştiga, dar pe ultimii kilometri n-am mai avut suficientă energie”, a explicat Quintana.

Mâine va avea loc etapa a 16-a, de la Vaison-la-Romaine până la Gap, pe o distanţă de 168 de kilometri. Traseul cuprinde o căţărare de gradul al treilea, pe Cote de la Montagne de Bluye, două căţărări de gradul al doilea – Col de Macuegne şi Col de Manse, dar şi nelipsitul sprint intermediar, programat la Veynes. Oraşul este situat la poalele Mont Ventoux şi are doar 6.500 de locuitori. Teatrul antic şi podul roman sunt cele mai importante obiective turistice, însă mai merită vizitate şi Catedrala Fecioarei din Nazaret şi Castelor Conţilor de Toulouse.

×
Subiecte în articol: contador froome turul frantei 2013