x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Crescut în România, vedetă în SUA

Crescut în România, vedetă în SUA

de Carmen Plesa    |    12 Ian 2011   •   20:52
Crescut în România, vedetă în SUA

146296-oveanu.jpg„Un star american crescut în România”, a scris ieri Washington Post despre Vlad Moldoveanu (22 de ani), baschetbalist în campionatul universitar american (NCAA), după ce ro­mânul a obţinut încă un titlu de „ju­cătorul săptămânii” în Patriot Lea­gue. Este pentru a patra oară în acest sezon când românul primeşte acest ti­tlu şi a şaptea oară de când joacă în Ligă. Mai are nevoie de o singură no­minalizare pentru a atinge recordul stabilit în Patriot League. Mol­do­veanu a fost declarat de Asociaţia reporterilor sportivi jucătorul na­ţi­o­nal al săptămânii şi cel mai bun jucător al Conferinţei de pe Coasta de Est. În meciul de sâmbătă împotriva campioanei Leigh College, Mol­do­veanu a reuşit să înscrie nu mai puţin de 39 de puncte, ceea ce l-a făcut pe an­trenorul adversarilor să declare că nu crede că mai există în Ligă un jucător atât de talentat precum românul.

Meciul împotriva celor de la Leigh a fost unul special pentru ro­mân, pentru că a fost urmărit din tri­bune chiar de mama sa, Carmen To­cală, preşedinta Federaţiei Române de Baschet. Jurnaliştii americani au scris despre mama jucătorului, „fostă stea a baschetului”, că a parcurs 5.000 de mile, din România, pentru a-şi ve­dea băiatul, într-una dintre rarele vizi­te pe care le face la Washington. Ală­turi de Carmen Tocală a fost şi Ghiţă Mureşan, singurul român care a jucat în NBA şi care este un apro­piat al familiei.

Vlad Moldoveanu a fost mereu pa­sionat de sport şi a ales baschetul în detrimentul fotbalului. Când era mic, baschetbalistul obişnuia să parti­cipe la antrenamentele echipei Spor­tul Studenţesc, condusă de mama sa.

Petre Brănişteanu, tatăl vitreg al jucătorului, a jucat baschet la profesionişti şi a reprezentat România în 1987, ultima dată când echipa s-a ca­lificat în Campionatul European. Mă­tuşa lui Vlad a jucat, de asemenea, baschet de performanţă, au precizat jur­naliştii de la Washingotn Post.

După ce a jucat în România şi la o echipă germană, Vlad Moldoveanu, cu ajutorul lui Andrei Kapusan, alt ju­cător de origine român, s-a mutat la Washington, unde a început să joa­ce pentru St. John's High School.

Noua stea a baschetului american le-a mărturisit jurnaliştilor că ini­ţial mama sa nu a fost de acord cu mutarea în SUA. „Nu vreau să-mi spui, atunci când o să ai 40 de ani, că din cauza mea ţi-ai ratat visul”, a spus până la urmă fosta baschetba­listă, împăcându-se cu plecarea peste Ocean a fiului.


×
Subiecte în articol: sporturi