x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Decoraţi de preşedinte

Decoraţi de preşedinte

de Vlad Ionescu    |    28 Aug 2008   •   00:00
Decoraţi de preşedinte

ONORURI ● Olimpicii români au fost primiŢi la Palatul Cotroceni
Sportivii, tehnicienii şi oficialii care au reprezentat România la JO de la Beijing s-au întîlnit ieri, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu, care le-a acordat ordine şi medalii.



ONORURI ● Olimpicii români au fost primiŢi la Palatul Cotroceni
Sportivii, tehnicienii şi oficialii care au reprezentat România la JO de la Beijing s-au întîlnit ieri, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu, care le-a acordat ordine şi medalii.

Şeful statului i-a decorat pe sportivii  care au cucerit medalii la cea de-a XXIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice de vară, cea mai înaltă distincţie, Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Cavaler, fiind primită de canotoarea Georgeta Andrunache. Aceasta a cîştigat la Beijing a cincea medalie de aur din carieră, egalîndu-le pe Nadia Comăneci şi pe Elisabeta Lipă în fruntea celor mai titraţi olimpici români. Colegei sale din ambarcaţiunea de dublu rame, Viorica Susanu, precum şi antrenorului lotului de canotaj, Mircea Roman, le-a fost acordat Ordinul Naţional "Serviciu Credincios" în grad de Cavaler. Celelalte campioane olimpice ale României, Alina Dumitru (judo), Sandra Izbaşa (gimnastică) şi Constantina Diţă-Tomescu (atletism), au primit Ordinul "Meritul Sportiv" clasa I, iar vicecampioana olimpică la scrimă, Ana Maria Brânză, a fost distinsă cu Ordinul "Meritul Sportiv" clasa a II-a cu o baretă. Medaliaţii cu bronz de la canotaj, gimnastică şi scrimă au fost decoraţi cu Ordinul "Meritul Sportiv" clasa a III-a cu două barete.

Şeful statului a declarat că a trăit cu aceeaşi emoţie atît clipele de glorie ale sportivilor noştri, cît şi momentele în care aceştia au ratat:
"N-am să uit niciodată prima săritură a lui Drăgulescu şi nici ratarea de după doar un minut. De fapt, campionul olimpic moral la sărituri a fost Drăgulescu", a spus Traian Băsescu. Acesta a adăugat că pe sportivii care nu au cîştigat medalii acum îi va aştepta după JO de la Londra, pentru a le oferi onoruri ale statului român.

Propunere

Cu prilejul festivităţii de ieri, Traian Băsescu a susţinut necesitatea reînfiinţării Ministerului Tineretului şi Sportului. "Ar fi bine să vorbim acum la cald, după Olimpiadă, despre reînfiinţarea acestui minister. Sportul trebuie să fie reprezentat la masa Guvernului, şi nu întrebat din cînd în cînd cei mai trebuie şi mai ales întrebat cu două-trei săptămîni înainte de marile evenimente ce performanţe o să facă", a spus Băsescu.

Premii duble

Premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a felicitat ieri, la Palatul Victoria, pe olimpicii români, prilej cu care a anunţat că premiile acordate celor care s-au clasat pe locurile 1-6 vor fi dublate. Astfel, titlul olimpic va fi răsplătit cu 70.000 de euro, medalia de argint, cu 56.000 de euro, iar cea de bronz, cu 42.000 de euro. Ocupanţii locurilor 4, 5 şi 6 vor primi 28.000 de euro, 21.000 de euro şi 14.000 de euro. Suma totală care va fi acordată sportivilor şi tehnicienilor depăşeşte cinci milioane de euro.

×
Subiecte în articol: jo 2008