x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi După Sărbători, potopul

După Sărbători, potopul

de Sorin Anghel    |    12 Ian 2008   •   00:00
După Sărbători, potopul

Pârtiile de schi din ţara noastră au fost "sufocate" în perioada Sărbătorilor de iarnă. Lumea s-a distrat, s-a bucurat de zăpadă! Numai că pistele nu au rezistat numărului mare de schiori şi acum arată destul de rău.



Pârtiile de schi din ţara noastră au fost "sufocate" în perioada Sărbătorilor de iarnă. Lumea s-a distrat, s-a bucurat de zăpadă! Numai că pistele nu au rezistat numărului mare de schiori şi acum arată destul de rău.


Trebuie să recunoaştem că de Sărbători a fost zăpadă destulă şi aproape că nu a fost staţiune montană unde să nu se schieze. Chiar dacă românii se vaită că preţurile la transportul pe cablu şi cele la cazare în ţara noastră sunt mai ridicate decât în Alpi, lumea s-a înghesuit să meargă la munte. Nici o masă liberă la restaurant, coadă la telescaun, aglomeraţie peste tot. Groaznic!!! Evident că din cauza numărului mare de schiori zăpada s-a cam tocat, mai ales că cea naturală nu rezistă prea bine la acţiunile mecanice. Nu a trecut mult timp şi pietrele au început să "rânjească", provocând disperare printre turişti.


VAI DE MAMA NOASTRÅ! Ca de fiecare dată, cele mai aglomerate staţiuni au fost cele de pe Valea Prahovei plus Poiana Braşov. În Masivul Postăvaru se poate schia în condiţii bune numai în partea superioară a domeniului schiabil. Mai jos de Platoul Ruia, pe Sulinar şi Icpat, e dezastru. Gheaţă şi pietre care distrug fără milă schiuri şi plăci de snowboard. După o coborâre completă, echipamentul arată ca un grătar. Paradoxal, mai bine se schiază pe pârtia Bradul. La Predeal nu mai e chiar o plăcere să schiezi pe Clăbucet. De altfel, rar se întâmplă ca această pârtie să arate bine. Acum se coboară printre pietre şi porţiuni de gheaţă, zăpada fiind destul de rar întâlnită. În schimb, condiţiile de pe Subteleferic sunt de vis. De altfel, aici va avea loc săptămâna viitoare un concurs de schi alpin dotat cu puncte FIS. Evenimentul nu va fi unul de mare amploare, mai cu seamă că la el nu vor lua parte nici măcar cei mai buni schiori români, care au preferat să meargă la pregătire în străinătate. Pentru ca starea pârtiilor să se schimbe ar fi nevoie de o ninsoare serioasă. Aceasta este aşteptată în jurul datei de 17 ianuarie. Precipitaţiile, care nu vor fi însoţite şi de vânt, vor dura câteva zile.


Paltonarii mătură zăpada

Sinaia, cu telegondolă nouă şi inutilă, are totuşi de ce să se considere Perla staţiunilor de schi. Pârtiile arată foarte bine, excepţie făcând bucata din Carp, ce coboară de la Cota 1.500 până la staţia telecabinei. Zăpada de pe această bucată a fost "tocată" de paltonarii care trăiesc senzaţii tari cu punga. Astfel de turişti nu fac altceva decât să îşi pună viaţa în pericol. La Piatra-Neamţ accidentele se ţin lanţ. După ce la sfârşitul anului o turistă a suferit o fractură de bază de craniu, murind în cele din urmă, marţi seară s-a mai produs un incident grav. O adolescentă a alunecat pe pârtie, suferind un traumatism cranio-cerebral cu plagă frontală şi tasarea vertebrelor din zona gâtului.
 
 

×
Subiecte în articol: ski express