x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Era să fie ziua nemţilor!

Era să fie ziua nemţilor!

de Sorin Anghel    |    03 Iul 2010   •   00:00
 Era să fie ziua nemţilor!
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

După victoria de la fotbal, nemţii au visat la glorie şi în Turul Franţei. Doar zece secunde i-au lipsit lui Tony Martin, de la HTC Columbia, să câştige Prologul de la Rotterdam. Tricoul galben este îmbrăcat acum în mod aproape firesc de elveţianul Fabian Cancellara. Lance Armostrong a venit pe 4, iar Alberto Contador pe 6. Francezii stau ca la priveghi. Nu au nici un rutier în primii 30.

După ce au eliminat Brazilia de la "mondialul" de fotbal din Africa de Sud, olandezii nu mai vorbesc despre altceva decât despre titlul mondial. Autogolul brazilienilor parcă le-a luat minţile. Pentru ai, Bănel Nicoliţă ar fi o comoară.
ÎÎn mod absolut firesc, Prologul Turului Franţei a căzut în plan secund. Lumea s-a îmbulzit în magazine ca să cumpere tricouri cu numele lui Sneijder sau Kuyt, astfel că organizatorii Marii Bucle s-au panicat la gândul că vor avea vânzări slabe la buticurile mobile, care, pentru 20 de euro, îţi dau un tricou, patru magneţi, un breloc şi două brăţări. Salvarea a venit însă de sus.

A plouat azi în Rotterdam, astfel că publicul, venit pe traseu încă de dimineaţă, când era cald, a fost nevoit să cumpere cu 10 euro pelerine galbene, branduite cu sigla Le Tour, pentru a scăpa de picăturile mai dese ca spiţele de la bicicletă.

Meciul dintre Germania şi Argentina, scor 4-0, a fost un adevărat spectacol la Ahoy Center, acolo unde a fost amenajată sala pentru presă. Toate monitoarele au fost pe fotbal, astfel că doar cei ce au mers în zona startului au putut vedea prima jumătate a Prologului. S-a chiuit de bucurie în partea germană a ziariştilor al fiecare gol. Când te uitai însă la mulţimea de cronicari veniţi din Hexagon vedeai numai figuri duşmănoase, mâniate de faptul că rivalii lor din nord-est au ajuns în semifinalele competiţiei de pe continental african.  

Şi era să fie chiar ziua Germaniei până la capăt. Tony Martin, de la HTC Columbia, a fost multă vreme pe primul loc în clasamentul intermediar. A pierdut tricoul galben abia atunci când elveţianul Fabian Cancellara, plecat penultimul, a trecut linia de sosire. Rutierul de la Saxo Bank a fost ca salamul într-un sandviş în care Lance Armstrong şi Alberto Contador au jucat rolul bucăţilor de pâine.

În momentul în care americanul a plecat din start, spectatorii s-au ridicat pe vârfuri şi au început să strige isterici. Cancellara a trecut neobservat. Şi-a văzut liniştit de treabă, chiar dacă în spatele său pedala Alberto Contador, câştigătorul Le Tour în 2007 şi 2010. Spaniolul a pornit cu stângul în duelul său cu Armstrong. Evident, cele cinci secunde care îi despart pe cei doi contează cât o boabă de porumb într-un porumbar plin cu ştiuleţi. Numai că Lance pare mai determinat ca niciodată, semn că înfrângerea de anul trecut nu i-a picat deloc bine. A pedalat nervos, ridicându-se de multe ori din şa. În plus, s-a confirmat că are o echipă mai bună faţă de Contador. RadioShack e cu doi oameni în Top 10. De la Astana, după Contador, următorul om în clasament este Alexandre Vinokourov, care s-a clasat pe 19, la 38 de secunde în urma lui Cancellara.

Etapa de mâine pleacă de la Rotterdam spre Bruxelles. Traseul este unul plat, numai bun pentru ca Fabian Cancellara să-şi păstreze tricoul galben câştigat astăzi. Pentru francezi, debutul Marii Bucle poate fi considerat unul cel puţin nefast. Hexagonul nu are nici un rutier în primii 30 de clasaţi după Prologul de la Rotterdam. Cel mai bine se situează Damien Monier, de la Cofidis, care a venit pe 38, la 47 de secunde în urma lui Cancellara.

  Clasament

  1. Fabian Cancellara - Elveţia - Saxo Bank - 10:00
  2. Tony Martin - Germania - HTC Columbia - 10:10
  3. David Millar - Marea Britanie - Garmin - 10:20
  4. Lance Armstrong - USA - RadioShack - 10:22
  5. Geraint Thomas - Marea Britanie - Sky Pro - 10:23
  6. Alberto Contador - Spania - Astana - 10:27
  7. Tyler Farrar - USA - Garmin - 10:28
  8. Levi Leipheimer - USA - RadioShack - 10:28
  9. Edvald Boassor Hagen - Norvegia - Sky Pro - 10:32
10. Linus Gerdemann - Germania - Milram - 10:35

×
Subiecte în articol: turul frantei