x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi "Fabrica de medalii" ne-a redat bucuria de a fi români! Mulţumim!

"Fabrica de medalii" ne-a redat bucuria de a fi români! Mulţumim!

de Sorin Anghel    |    14 Mai 2012   •   18:02
"Fabrica de medalii" ne-a redat bucuria de a fi români! Mulţumim!

Lotul national de gimnastica s-a intors de la "Europenele" de la Bruxelles cu un brat de medalii. Fetele lui Bellu si Bitang au fost primite la Salonul Oficial al Aeroportului Otopeni. Cei doi tehnicieni fac apel la moderatie. La Jocurile Olimpice de la Londra va fi mult mai greu. Si mai frumos!

Dupa triumful de la Campionatele Europene de Gimnastica desfasurate la Bruxelles, romanii au inceput din nou sa viseze frumos. Iubitorii sportului au facut imediat legatura cu "europenele" de la Amsterdam, din 2004, care au reprezentat "incalzirea" pentru "ploaia de medalii" de la Jocurile Olimpice de la Atena. Acum, antrenorii Octavian Bellu si Mariana Bitang fac apel la moderatie. "Sunt doua momente diferite. Noi speram intr-o comportare onorabila la Londra", a spus celebra antrenoare ieri dupa-amiaza, atunci cand s-a intors din Belgia alaturi de fetele care ne-au redat mandria de a fi romani.

Catalina Ponor – la barna, Sandra Izbasa – la sarituri si Larisa Iordache – la sol au castigat aurul european la capatul unei intreceri in care ne-au revenit in minte imaginile cu Nadia Comaneci, Daniela Silivas sau Andreea Raducanu. Romania, care a castigat sambata concursul pe echipei, a revenit in fruntea Europei dupa o pauza de patru ani si va incerca sa reediteze succesul si la Jocurile Olimpice de la Londra. De asemenea, Ponor a luat argintul la sol, iar Iordache a primit tot argint la barna. Intoarse ieri in tara de la Bruxelles, gimnastele au fost primite cu flori la Salonul Oficial al Aeroportului Henri Coanda. Lucru absolut firesc din moment ce delegatia tarii noastre s-a intors din Belgia cu 12 medalii continentale: 4 de aur, 5 de argint si 3 de bronz. Merita mentionate si performantele junioarelor Alina Stanila ­ argint la sarituri, Andreea Munteanu – argint la barna si bronz la individual compus si sol, Silvia Zarzu ­ argint la sol. De asemenea, echipa de junioare a obtinut bronzul in concursul pe echipe.

Antrenorii Octavian Bellu si Mariana Bitang si-au dus elevele direct in cantonamentul de la Izvorani pentru a continua programul de pregatire in vederea participarii la Jocurile Olimpice de la Londra. Cei doi tehnicieni au declarat ca sportivele se vor antrena, cu maxima seriozitate, pentru a obtine bune performante si la apropiatele Jocuri Olimpice de vara. La randul lor, Catalina Ponor, Sandra Izbasa si Larisa Iordache au spus ca se vor pregati exemplar, pentru a avea o primire similara si dupa Olimpiada londoneza.

Premierul Victor Ponta a anuntat, ieri, ca Guvernul va dubla, in sedinta de maine, toate primele pe care le va primi echipa feminina de gimnastica a Romaniei, pentru a da un semnal atat in ceea ce priveste recompensarea performantei, cat si in perspectiva Jocurilor Olimpice. "I-am felicitat pe membrii delegatiei si, mai mult decat felicitari, am vorbit deja cu ministrul de Finante, cu domnul Georgescu, si, miercuri, o sa facem si noi ce tine de Guvern, o sa dublam toate primele pe care le primesc in mod normal fetele, pentru a da un semnal ca merita recompensata performanta si pentru a da un semnal pentru Jocurile Olimpice ca o sa gasim banii necesari pentru a recompensa, asa, in mica masura, cat se poate face, zona de efort", a declarat Ponta.

Pentru rezultatele extraordinare de la Bruxelles, Catalina Ponor si Larisa Iordache va incasa circa 16.000 de euro fiecare. Sandra Izbasa va lua cam 12.500 de euro, in vreme ce Diana Bulimar si Raluca Haidu s-au ales cu cate 6.300 de euro.

"Mi-au lipsit toate, podiumul, bucuria de a termina pe primul loc, emotia, toate aceste lucruri pe care le simti cand concurezi. Cand m-am retras, acum patru ani, aveam probleme la spate, nu mai eram in forma, iar acum ma simt mai puternica"
Catalina Ponor

"Pentru noi au fost zile lungi, obositoare, cu 7-8 ore petrecute in sala de concurs, dar acum s-au incheiat si cu rezultate bune. Ne-a bucurat mult faptul ca am facut romanii fericiti si am fost impresionati de atmosfera creata de suporterii nostri in tribune. Unii au venit din Luxemburg, din alte tari… Au fost momente frumoase. Am zambit si noi, dar cu noi, stiti cum e, radem la sfarsit, daca avem de ce. Acum am avut motiv, rezultatele sunt bune, dar trebuie sa ne trezim repede, avem putin timp de relas, pentru ca obiectivul cel mai important ­ Jocurile Olimpice ­ e din ce in ce mai aproape"
Mariana Bitang

"Cel mai tare ma tem de accidentari. La doar doua luni ramase pana la Olimpiada, orice accidentare scoate practic o sportiva din echipa. Nu mai este timp de recuperare. A iesit bine la Europene, dar sigur ca mai sunt lucruri de corectat, detalii legate de tinuta, de amplitudine etc. N-am facut o pregatire specifica pentru a lua multe medalii, ci pentru Europene. Am avut taria sa ne revenim, sa ne ridicam dupa rezultatele slabe de la Mondiale, la care am participat cu o echipa de conjunctura, luand locul 4. Acum se apropie Jocurile Olimpice, unde vom avea aceiasi adversari traditionali, adica SUA, China si Rusia. Dupa rezultatele noastre slabe de la Mondiale, lumea poate fi indreptatita sa spuna ca ne vom bate doar pentru locul 3 la Olimpiada, dar noi ne stim problemele, defectele si calitatile"
Octavian Bellu


"Sperante ne punem in Catalina Ponor, Sandra Izbasa la medalii pe aparate, Larisa Iordache la individual compus si echipa toata in concursul pe echipe. Intoarcerea Catalinei Ponor a adus un aer proaspat echipei, ea este dornica sa arate unde suntem in momentul de fata. Iar Larisa Iordache are talent, dar nu are multa experienta deocamdata. Am vazut-o pe Larisa Iordache la American Cup in luna martie si mi-a placut. Este buna, nu este fricoasa, nu intra in panica, iar asta e un lucru pozitiv"
Nadia Comaneci

×