x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Fast şi grandoare

Fast şi grandoare

de Vlad Ionescu    |    09 Aug 2008   •   00:00
Fast şi grandoare

Cifrele ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice, găzduită ieri de Stadionul Cuib de Pasăre din Beijing: 91.000 de spectatori; 90 de şefi de stat şi de guvern; 204 delegaţii sportive; 14.000 de participanţi; 15.153 de costume. 



Cine nu crede în perfecţiune?

Peste 91.000 de spectatori, printre care 90 de şefi de stat şi de guvern, au participat ieri la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing.

A  fost o gală fascinantă, împinsă spre perfecţiune. Ceremonia desfăşurată pe Stadionul Olimpic din Beijing, supranumit "Cuib de pasăre", a debutat cu spectacolul oferit de 2008 de percuţionişti, care au avut la dispoziţie tot atîtea tobe. Apoi, pe axa centrală a capitalei Chinei au fost proiectaţi, din artificii, 29 de paşi, punctul final fiind acelaşi "Cuib de pasăre". Apoi, pe gazon au fost conturate din lumini cercurile olimpice, din care au coborît 20 de zîne. Cercurile au fost apoi ridicate şi în arenă a intrat un steag al Chinei, înălţat de soldaţi, în timp ce un cor format din 224 de persoane cînta imnul gazdei JO-2008. Apoi, un glob imens, care cîntărea nu mai puţin de 16 tone, a răsărit din centrul arenei, pe cele nouă inele ale lui alergînd 58 de actori.

A urmat defilarea celor 204 delegaţii de sportivi, ordinea ţărilor fiind dată de alfabetul chinez. Prima naţiune reprezentată a fost Grecia, care a avut ca portdrapel pe judocanul Ilias Iliadis. Delegaţia noastră a fost a 118-a care a intrat pe Stadionul Olimpic, în frunte cu portdrapelul Valeria Beşe, căpitanul echipei naţionale de handbal feminin. Beşe a fost însă singura handbalistă prezentă la ceremonie. Absent a fost şi lotul de caiak-canoe, care a plecat spre Beijing abia ieri.

Aprindere spectaculoasă

După defilarea delegaţiilor de sportivi, în arenă au intrat preşedintele Chinei, Hu Jintao, şi preşedintele CIO, Jacques Rogge, primul dintre aceştia declarînd oficial deschisă a XXIX-a ediţie a Jocurilor Olimpice. Apoi, opt voluntari purtînd costume albe au introdus pe stadion steagul olimpic, care a fost apoi preluat de soldaţi şi ridicat pe catarg, alături de drapelul Chinei, în timp ce un cor intona imnul olimpic. În continuarea ceremoniei de deschidere, jucătoarea de tenis de masă Zhang Yining şi arbitrul de gimnastică Huang Liping au depus jurămîntul olimpic din partea sportivilor, respectiv arbitrilor. În "Cuibul de pasăre" şi-a făcut apoi apariţia flacăra olimpică, purtată de mai mulţi foşti sportivi chinezi.

ÎN AER. Ultimul purtător al flăcării şi cel căruia i-a revenit onoarea să aprindă torţa olimpică a fost Li Ning (foto), un fost gimnast care a cîştigat trei medalii de aur, două de argint şi una de bronz la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984. Prins de nişte chingi, Ning a fost ridicat cu tot cu flacără deaspra arenei, făcînd un tur al arenei înainte de a aprinde torţa olimpică, ce va arde pînă la festivitatea de închidere, la 24 august. Ceremonia de deschidere a JO s-a încheiat cu un impresionant foc de artificii, care a scăldat în lumină un Beijing în care se trecuse de miezul nopţii.

Băsescu a deschis Casa României

Ieri după-amiază, în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu, la ambasada ţării noastre din Beijing, a fost deschisă Casa României. Şeful statului a urat succes tuturor sportivilor români şi a promis că la întoarcerea în ţară îi va primi la Palatul Cotroceni. "Nu există în acest moment un loc mai important ca aici, la Beijing, unde România se află la concurenţă cu toate statele lumii. Fiecare sportiv român va avea în spate 22 de milioane de suporteri. După ceremonia de deschidere voi pleca în ţară. Locul meu e acasă, dar din România voi fi alături de sportivii noştri", a spus Traian Băsescu, care şi-a exprimat regretul că nu va putea vedea meciul de handbal România – Kazahstan şi nici concursul de judo, la care Alina Dumitru se numără printre favorite. La Beijing au venit ca invitaţi ai şefului statului consilierul prezidenţial Mariana Bitang şi fosta campioană olimpică la canotaj Elisabeta Lipă. Aceasta din urmă regreta că nu le va putea vedea concurînd pe fostele sale colege din barca de 8+1, despre care a spus că vor cîştiga medalia de aur. În avionul prezidenţial a urcat şi preşedintele Federaţiei de handbal, Cristian Gaţu, precum şi omul de afaceri Ion Ţiriac, care a fost însoţit de fiul său, Karim Mihai. "Să vedem cum voi face să plătesc biletul de avion", a glumit fostul preşedinte al COSR, care va urmări primele două zile de întreceri, el urmînd să plece duminică, cu avionul personal. De la recepţie nu a lipsit Nadia Comăneci, care a venit la Beijing împreună soţul său, Bart Conner, şi cu fiul lor, Dylan. "Voi face o emisiune pentru postul de televiziune Televisa, împreună cu Carl Lewis. Am lucrat împreună şi la Atena şi, pentru că le-a plăcut, ne-au invitat şi acum", a declarat Nadia. Despre gimnastică, zeiţa de la Montreal a fost laconică: "Noi sîntem buni, dar problema e că alţii sînt şi mai buni".

Primul

Campionul olimpic la judo, Ilias Iliadis, portdrapelul delegaţiei Greciei, a fost primul sportiv care a defilat la ceremonia de deschidere a JO, conform protocolului olimpic. Iliadis a fost desemnat portdrapelul Greciei după refuzul sportivei Sophie Bekatorou (iahting). Aceasta din urmă s-a justificat explicînd că portdrapel ar trebui să fie un sportiv care are şanse mari să cîştige o medalie.

Absente

Componentele echipei naţionale de handbal feminin nu au luat parte la ceremonia de deschidere, cu excepţia căpitanului Valeria Beşe, portdrapelul delegaţiei României. "Fetele sînt deja în atmosfera de competiţie, iar astăzi au primul meci, de la ora 09:00, ora României, cu Kazahstan. La ceremonie a participat doar Valeria Beşe, care, fiind portdrapelul delegaţiei, nu avea cum să absenteze", a declarat preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu.

×
Subiecte în articol: olimpic beijing jo 2008