x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Festivalul de la Braşov a fost salvat de sportivii de la Ciuc!

Festivalul de la Braşov a fost salvat de sportivii de la Ciuc!

de Sorin Anghel    |    24 Feb 2013   •   15:08
Festivalul de la Braşov a fost salvat de sportivii de la Ciuc!
Emil Imre, aur şi argint la short-track, şi Dorottya Buzas, argint la biatlon, ambii legitimaţii la CSS Miercurea Ciuc, sunt eroii de la FOTE 2013.
Dincolo de orice lacună de ordin organizatoric, Festivalul Olimpic al Tineretului European desfăşurat săptămâna trecută în judeţul Braşov a fost o reuşită. În bazele sportive, totul a fost la superlativ. Puţini au fost cei care au crezut că oamenii din lumea schiului alpin pot uita de orgoliile personale pentru a pune umărul la desfăşurarea în cele mai bune condiţii ale curselor din Poiana Braşov. Antrenori care se ceartă între ei la curse sau care îşi pun unul altuia beţe în roate au muncit cot la cot pentru România fără ca cineva să le ofere ceva. La fel au stat lucrurile şi la Cheile Grădiştei, acolo unde peste 60 de oameni au avut grijă ca întrecerile să se desfăşoare exact ca la Cupa Mondială.

Reuşita FOTE 2013 nu a venit însă din organizare, ci din rezultatele sportive. În mod nesperat, România a câştigat trei medalii. Emil Imre a luat aur şi argint la short-track, iar Dorottya Buzas s-a ales cu argint la biatlon. Ambii sportivi sunt legitimaţI la CSS Miercurea Ciuc, club condus de către Marton Simon, coordonatorul loturilor naţionale de biatlon ale României.  Rezultatele obţinute de către ţara noastră au fost peste aşteptări, ceea ce trebuie să-i facă pe cei care au în mână hăţurile sportului românesc să pună la cale o strategie prin care schiorii sau patinatorii să înceapă să “puncteze” la Jocurile Olimpice, lucru care s-a întâmplat doar în 1968, la Grenoble.

Chiar dacă multora nu le convine, Miercurea Ciuc reprezintă cel mai important centru sportiv în lumea sporturilor de iarnă. O demonstrează nu doar rezultatele obţinute de-a lungul timpului de către biatlonista Eva Tofalvi, ci şi cele trei medalii luate de România la Braşov. Pentru a progresa, este nevoie de concurenţă, numai că aceasta nu există în clipa de faţă. Cluburile din judeţul Braşov se chinuie să supravieţuiască, iar din Maramureş, Bucovina sau Valea Jiului apar talente doar la nivel de copii.

După încheierea Festivalului Olimpic al Tineretului European au apărut însă şi nemulţumiri. Mulţi dintre arbitrii care au contribuit la buna desfăşurare a evenimentului s-au arătat dezamăgiţi de felul în care au fost trataţi de către Comitetul de Organizare. Voluntarii nu au participat la şedinţele tehnice pentru a ştii exact ce au de făcut în zilele de concurs, având, în cele mai multe cazuri, doar rol de supraveghetori. Munca lor nu trebuie desconsiderată în nici un fel. Dar pentru arbitrii care au muncit de dimineaţa şi până seara a fost frustrant faptul că n-au primit costume de voluntari, deşi au făcut muncă patriotică, în vreme ce organizatorii au împărţit hainele oficiale după bunul lor plac, în câteva cazuri chiar şi celor de la TVR.

Pentru imbecilii din televiziune, cea mai importantă ştire legată de Festivalul Olimpic al Tineretului European a reprezentat-o faptul că un spectator a fost muşcat de un câine la Râşnov. Echipa masculină de sărituri cu schiurile s-a clasat pe locul cinci, dar asta nu este chiar mare lucru. Important este că am demonstrat că oraşul aflat la poalele Masivului Postăvaru poate fi inclus în Turneul celor Patru Muşcături. 


George Scripcaru, primarul Braşovului, a recunoscut, în mod indirect, că reuşita FOTE se datorează sportivilor din judeţul Harghita. Edilul de sub Tâmpa s-a întâlnit la Cheile Grădiştei cu Robert Raduly, omologul său de la Miercurea Ciuc, căruia i-a “reproşat” faptul că a venit să ia toate medaliile.

×
Subiecte în articol: fote romania