x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Finala de pe Col du Tourmalet

Finala de pe Col du Tourmalet

de Sorin Anghel    |    22 Iul 2010   •   00:00
Finala de pe Col du Tourmalet
Sursa foto: Lionel Bonaventure/AFP Photo

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, este prezent pe traseul acestei ultime etape a Turului Franţei, urmărind cursa alături de directorul concursului. Intervievat de una din fostele glorii ale ciclismului mondial, Laurent Jalabert, el s-a declarat dezamăgit de faptul că singura echipă franceză înscrisă în concurs, Cofidis, nu a reuşit să obţină nicio victorie de etapă în Marea Buclă. 

După secvenţa petrecută în etapa de luni, când Alberto Contador l-a depăşit pe Andy Schleck într-un moment în care luxemburghezul avea probleme cu bicicleta, cei doi au făcut pace şI promit ca joi să dea totul pe Col du Tourmalet, ultima căţărare cu grad maxim de dificultate din Le Tour 2010.

Primii doi rutieri din fruntea clasamentului general s-au îmbrăţişat după etapa de marţI, considerând că incidentul de pe Port de Bales nu trebuie să le strice prietenia. "Alberto a venit la mine şI şi-a cerut scuze. Asta înseamnă mult. Asta arată că este un campion şI că are caracter", a explicat Schleck.

Contador a fost huiduit şI la Pau, după finalul etapa 16-a. Aflat în apropiere, Schleck a ţipat către spectatori, cerându-le să-l respecte pe purtătorul tricoului galben. "Este un sportiv mare şI nu merită acest lucru. Eu nu am de ce să mă plâng. În etapa a doua, când am ajuns la Spa, eram prăbuşit, dar am reuşit să trec linia de sosire împreună cu acelaşI grup în care se afla Contador pentru că plutonul favoriţilor a decis să nu mai sprinteze. Dacă nu se întâmpla lucrul acesta, eu nu mai eram acum în cursa pentru tricoul galben", a spus rutierul de la Saxo Bank.

Câştigătorul de anul trecut al Turului Franţei a postat pe YouTube un material video prin care îşI cere scuze în faţa lui Andy Schleck pentru faptul că l-a depăşit atunci când îi căzuse lanţul de la bicicletă.
"Am făcut acest film pentru că am vrut, nu pentru că am fost obligat. Nu am o părerea prea bună despre ceea ce am făcut pe Port de Bales. Eu şI Andy avem o prietenie profundă. Nu vrem ca acest lucru să se strice", a fost motivarea dată de iberic.

Dincolo de toate aceste gesturi frumoase, astăzi, pe Col du Tourmalet, ultima căţărare cu grad maxim de dificultate, Contador şI Schleck se vor duela precum doi gladiatori. Rutierul de la Saxo Bank trebuie să atace, considerând că poate câştiga Marea Buclă şI dacă iese din Pirinei cu un avans de numai un minut. "Mă simt bine. Pe Col du Tourmalet am o şansă bună să câştig tricoul galben. Va fi o etapă de totul sau nimic. Ori voi câştiga Turul Franţei ori voi pierde mult timp".

Cu cât trebuie să-l bată Andy Schleck pe Alberto Contador în etapa care se termină astăzi pe Col du Tourmalet, la 2.115 metri altitudine? Aceasta este cea mai des întâlnită întrebare din caravana Le Tour 2010. Oamenii relativ neutri îşI dau cu părerea. "Nu vreau să-l subestimez pe Andy. Cred că are nevoie de un minut şI jumătate înaintea contratimpul de sâmbătă", este de părere Alain Gallopin, director sportiv la RadioShack. Omologul său de la Omega-Lotto, Roberto Damiani, tinde spre o victorie finală a rutierului de la Astana. "Contador ar putea câştiga. El poate pierde maxim un minut în faţa lui Schleck şI asta cu condiţia să prindă o zi proastă". Samuel Sanchez, aflat pe poziţia a treia în clasamentul general, este de părere că Alberto Contador îi poate lua lui Schleck un minut şI jumătate la contratimpul care se va desfăşurat în etapa a 19-a, de la Bordeaux la Pauillac. Din acest motiv, campionul olimpic de la Beijing consideră că tricoul galben nu mai poate fi pierdut de conaţionalul său. În plus, rutierul de la Euskaltel nici nu-l vede în stare pe Schleck să câştige astăzi.


×
Subiecte în articol: turul frantei