x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Fraţii campioni!

Fraţii campioni!

de Sorin Anghel    |    05 Apr 2008   •   00:00
Fraţii campioni!

RĂŞNOV ● Povestea unei familii care trăieşte pentru biatlon
Iarna aceasta a însemnat ieşirea la rampă a biatlonistului Roland Gerbacea. Sportivul de la CSS Dinamo Râşnov provine dintr-o familie săracă, mai are încă şase fraţi, dintre care trei sunt campioni la categoria lor de vârstă.


RĂŞNOV ● Povestea unei familii care trăieşte pentru biatlon
Iarna aceasta a însemnat ieşirea la rampă a biatlonistului Roland Gerbacea. Sportivul de la CSS Dinamo Râşnov provine dintr-o familie săracă, mai are încă şase fraţi, dintre care trei sunt campioni la categoria lor de vârstă.

În sezonul 2007-2008, biatlonul românesc a făcut senzaţie în lume. Echipa de fete, formată din Eva Tofalvi, Dana Plotogea, Alexandra Rusu şi Mihaela Purdea, a mers etapă de etapă în Cupa Mondială. Lucru mare, nerealizat de celelalte sporturi păstorite de Federaţia Română de Schi şi Biatlon. Pe lângă aceste fete, România a dat lovitura şi la nivel de juniori.


URMAŞA. Reka Ferencz, o puştoaică din Valea Strâmbă, Harghita, a câştigat Cupa Europei la individual. Ea a obţinut două medalii de aur la etapa desfăşurată la Bansko, Bulgaria. În plus, la Obertilliach, Austria, ea a venit pe doi în proba de sprint. Cu ocazia Campionatului European desfăşurat Nove Mesto, Cehia, Ferencz a obţinut medalia din argint în proba de 10 km – individual. Rezultate fantastice pentru o sportivă care poate ajunge prin muncă în aceeaşi echipă cu Eva Tofalvi.

Biatlonul românesc are o poveste aparte, specifică nouă, românilor. În primul rând, sportivii provin din familii sărace şi pleacă de acasă în căutarea gloriei. Îşi pun în gând să nu se întoarcă fără rezultate cu care părinţii lor să se mândrească în faţa vecinilor şi a rudelor de la oraş. Roland Gerbacea este cel mai bun biatlonist din România în clipa de faţă. Lucrul ăsta nu i s-a urcat deloc la cap. Se pregăteşte în continuare cu aceeaşi ambiţie şi lucrează suplimentar în fiecare zi. "Când suntem în cantonament, mă trezesc mai devreme decât ceilalţi colegi ai mei şi fac o alergare uşoară înainte de micul dejun", povesteşte Roli. Nu spune poveşti! Dacă mergeţi iarna pe drumul dintre Râşnov şi Predeal şi întâlniţi o siluetă în mişcare să ştiţi că este Gerbacea, medaliat cu bronz la Campionatul European de anul acesta în proba de ştafetă, alături de Ştefan Gavrilă şi Remus Faur. În spatele succeselor sale, care înseamnă şi o medalie de aur la Cupa Europei, există o poveste tulburătoare.


ISTORIE. Roland provine dintr-o familie săracă, formată din creştini după Evanghelie. Adică pocăiţi. Mai are încă şase fraţi, dintre care trei sunt campioni naţionali la categoria lor de vârstă. Tatăl său este pensionat pe caz de boală, iar mama sa nu munceşte pentru că are grijă de gospodărie. A fost descoperit la Râşnov de antrenorul Ion Dihoi. "L-am luat cu mine de la 8 ani şi am stat împreună până la 14 ani. Am câştigat împreună 12 titluri de campion naţional. La început a făcut doar schi fond, pentru că era în perioada de iniţiere. De la 10 ani a trecut la biatlon. L-am găsit la el pe stradă, la marginea oraşului, lângă pădure. Mi-a sărit în ochi pentru că era foarte iute. Avea o pereche de schiuri din lemn şi era încălţat cu nişte bocanci din piele. L-am întrebat al cui este, am vorbit cu taică-su, care mă cunoştea, şi l-am luat la antrenament, promiţându-le celor din familie că în doi ani îl fac campion naţional. Şi am reuşit să mă ţin de cuvânt. În 2000 a câştigat primul titlu. După Roland, au venit şi ceilalţi fraţi ai lui la biatlon. Eu am fost cel care am băgat acest microb în familia Gerbacea", îşi aminteşte Dihoi. Roland confirmă povestea. "Mă dădeam cu nişte schiuri vechi pe stradă la mine. A trecut domnul Dihoi, nu ştiu ce a văzut la mine şi m-a chemat să-mi dea o pereche de schiuri mai bune. Aşa m-am apucat de sport". Rezultatele sale i-au ajutat pe fraţii săi mai mici, care au început să fie căutaţi de către antrenorii din Râşnov. Pe lângă calităţile pe care le au, fraţii Gerbacea dau dovadă de multă disciplină, neridicând niciodată probleme celor care i-au pregătit. Peste ani, ei ar putea reprezenta ştafeta României la Cupa Mondială.



×
Subiecte în articol: ski express