x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Froome a făcut din Mont Ventoux mormântul lui Contador!

Froome a făcut din Mont Ventoux mormântul lui Contador!

de Sorin Anghel    |    14 Iul 2013   •   19:39
Froome a făcut din Mont Ventoux mormântul lui Contador!

Rutierul de la Sky continuă dominaţia britanică în Marea Buclă, după succesul de anul trecut al lui Bradley Wiggins.

Francezii nu şi-au petrecut Ziua Naţională la grătar. Nu le place obiceiul ăsta “nobil”. Nu s-a împărţit mâncare, n-a fost îmbulzeală. Nu e deloc ca în România, nu se flutură steaguri peste steaguri şi nu se petrece la iarbă verde, “unde distracţia este pe cinste”. Locuitorii din Hexagon au stat în faţa televizorului şi au urmărit impresionanta paradă militară de la Paris, precum şi etapa a 15-a din Marea Buclă. De 14 iulie, rutierii care participă la ediţia cu numărul 100 a Turului Franţei au avut parte de cea mai lungă etapă. De la Givors până pe Mont Ventoux – 1.912 metri altitudine – traseul s-a întins pe o distanţă de 242,5 kilometri. O dublă sărbătoare, organizată în cel mai pur stil franţuzesc.

Startul s-a dat din Givors, un orăşel cu 20.000 de locuitori, aflat la jumătatea distanţei dintre Lyon şi Saint-Etienne. Localitatea beneficiază de o poziţie geografică privilegiată, reprezentând un nod rutier şi feroviar extrem de important pentru Franţa. Poziţia strategică a făcut din Givors o miză pentru romani, care au transformat zona într-o adevărată fortăreaţă. Cele mai importante nume din lumea sportului care s-au născut acolo sunt Djamel Bouras, campion olimpic de judo la Jocurile Olimpice de la Atlanta, în 1996, şi rugby-stul Sylvain Marconnet.

Traseul de ieri al Marii Bucle a cuprins cinci căţărări şi un sprint. Rutierii s-au încălzit pe Cote d’Eyzin-Pinet, Cote de Primarette şi Cote de Lens-Lestang ­ căţărări uşoare – după care au coborât spre sud, trecând peste Cote de Bordeaux, o căţărare de categoria a treia. Sprintul intermediar de la Malaucine a trecut neobservat înaintea celui mai aşteptat moment al zilei, căţărarea de categorie specială de pe Mont Ventoux, ultimul munte înainte de a trece spre Câmpia de Sud. De la est la vest, muntele se întinde pe o distanţă de 25 de kilometri, peisajul fiind unul atipic. Ecosistemul forestier mediteranean este ideal pentru cerbi, căprioare, capre negre şi mistreţi. Pădurile sunt dominate de stejarul de piatră şi pinul negru. În partea superioară, cunoscută sub numele de Uriaşul de Provence, există plante rare, care pot fi găsite numai în Groenlanda. În 1882, pe Mont Ventoux a fost construită o staţie meteorologică, însă acum ea nu mai este funcţională. Autorităţile franceze au dat clădirea serviciilor de telecomunicaţii.

Francezilor nu le este tocmai pe plac ceea ce s-a întâmplat până astăzi în Marea Buclă. Nici un “cocoş” nu a reuşit să câştige vreo etapă, singura consolare fiind dată de faptul că Pierre Roland este purtătorul tricoului alb cu buline roşii. Insuficient, totuşi. Audienţa televiziunilor care transmit Turul Franţei în Hexagon depinde, în mare măsură, de rezultatele francezilor. În 2011, când Thomas Voeckler a purtat tricoul galben vreme de zece etape, au fost zile în care şapte milioane de telespectatori au stat în faţa televizorului. În plus, “returul” unor ziare precum L’Equipe sau Le Matin a fost aproape de zero. Acum, situaţia nu mai este la fel de bună, iar nervozitatea jurnaliştilor se simte. De exemplu, Peter Sagan, purtătorul tricoului verde, este considerat needucat. Slovacul a trecut prin faţa unui prezentator tv în momentul în care acesta era în direct, fapt ce a stârnit o reacţie exagerat de dură din partea cronicarilor francezi. Vrând parcă să le facă în ciudă, rutierul de la Cannondale s-a numărat ieri printre rutierii care au evadat încă din prima parte a traseului şi a câştigat fără nici un efort sprintul de la Malaucene. Mai târziu, când a dispărut din fruntea cursei, şi-a permis chiar să meargă pe o singură roată. 

În dorinţa de a stârni un interes ceva mai mare pentru ultima săptămână a Turului Franţei, ziariştii din Hexagon au spus înaintea startului de ieri că rutierii francezi se pot impune în oricare dintre etapele ce au mai rămas de disputat până la final. Au sperat la o zi mare din partea lui Pierre Roland sau Thomas Voeckler, însă cel care le-a dat speranţe a fost Sylvain Chavanel. Rutierul de la Omega Pharma – Quick Step a fost în fruntea cursei în prima bucată a căţărării de pe Mont Ventoux, dar a fost depăşit cu lejeritate de oamenii care au venit în Franţa pentru a se lupta pentru câştigarea tricoului galben. Alberto Contador a avut anul acesta discursul unui politician român. A vorbit mult, a promis enorm, dar a dezamăgit. Sâmbătă seara, el a promis o zi nebună pentru ieri. Şi a fost, dar nu aşa cum şi-au dorit spaniolul şi fanii săi. Rutierul de la Saxon Tinkoff a pierdut din nou în faţa lui Christopher Froome, britanicul câştigând etapa afişând o lejeritate anormală. Imediat ce s-a dat jos de pe bicicletă a avut însă nevoie de o mască de oxigen. Aşa e pe Mont Ventoux. Peisajul este selenar, iar aerul foarte tare. În urma sa a trecut linia de sosire columbianul Quintana, cel care şi-a adjudecat tricoul alb. Contador, învinsul zilei, a venit abia la un minut şi 40 de secunde în spatele lui Froome, astfel că spaniolul are acum o întârziere de patru minute şi 25 de minute în clasamentul general. Froome – Vroom – Vroom, cum îl alintă ziariştii britanici pe purtătorul tricoului, pare imposibil de bătut în acest moment. Atunci când e pe bicicletă se deplasează cu o viteză uluitoare, indiferent dacă este vorba despre o etapă de plat sau una de munte. Mic cu mic se face mare. Un pic la Aix 3 Domains, un pic la contratimpul individual de la Mont Saint Michele şi încă un pic ieri, pe Mont Ventoux, aşa s-a construit succesul din 2013 al lui Christopher Froome, care este acum lider atât în clasamentul general, cât şi în cel al căţărătorilor. Merită tricoul galben!
Astăzi esti zi de pauză în Marea Buclă. Rutierii se vor odihni la Vauclause, oraş cu 555.000 de locuitori, situat la poalele Mont Ventoux. De mâine, caravana se va pune din nou în mişcare. Etapa a 16-a se va consuma de la Vaison-la-Romaine până la Gap, pe o distanţă de 168 de kilometri. Traseul cuprinde trei căţărări şi un sprint intermediar şi pare că-l avantajează pe Cadel Evans, cel care în 2011 s-a impus în orăşelul cu 41.000 de locuitori în anul în care a câştigat Marea Buclă. Ultimii 12 kilometri reprezintă o coborâre dificilă, pe un drum pe care o maşină berlină încape cu greu.

 
Obiectivul meu a fost să-mi întăresc poziţia în clasamentul general pe căţărarea de pe Mont Ventoux. Am încercat să-mi măresc avantajul. Este cea mai frumoasă victorie din viaţa mea” Christopher Froome

Am inspectat traseul de pe Mont Ventoux înainte de startul Turului Franţei împreună cu ceilalţi băieţi din echipă. Astăzi, ei m-au ajutat foarte mult, iar atunci când am rămas singur, am atacat” Christopher Froome

×
Subiecte în articol: turul frantei 2013