x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Gian Franco Kasper : "Voi aveţi potenţial"

Gian Franco Kasper : "Voi aveţi potenţial"

27 Noi 2008   •   00:00
Gian Franco Kasper : "Voi aveţi potenţial"

Preşedintele Federaţiei Interna­ţio­na­le de Schi, Gian Franco Kasper, vorbeşte în exclusivitate pentru Ro­mâ­nia despre importanţa sporturilor de iar­nă în dezvoltarea turismului şi ne sfă­tuieşte să construim staţiuni noi dacă vrem să ţinem pasul cu celelalte ţări din zonă.



  • Domnule preşedinte, care este ţara în care sporturile de iarna sunt cel mai bine dezvoltate?
E greu de spus acest lucru. În primul rând trebuie să vorbim despre ţările din zona Alpilor, Franţa, Italia, Elveţia şi Austria, între care nu există nici un fel de diferenţă. Mai sunt şi ţările nordice, care au re­prezentat întotdeauna o forţă în lumea sporturilor de iarnă. Nu putem trece cu vederea amploarea pe care au luat-o în America sporturile extreme. Acolo sunt multe competiţii de free-style.

  • Austria este o ţară fantastică, în care schiul are acceaşi amploare pe care fotbalul o are în Brazilia.
Da, dar la fel este şi în Elveţia. Franţa şi Italia sunt forţe în toate sporturile. Au ciclism, fotbal, tot ce vrei.

  • Dar în Elveţia este cel mai scump.
Doar la St. Moritz este mai scump, dar acela este un loc special.

  • St. Moritz, un loc foarte drag pentru dumneavoastră.
Da, aşa este. Tatăl meu a fost şeful centrului de tu­rism de acolo, eu am lucrat o perioadă acolo, după ce am fost ziarist.

  • Foarte frumos! Un fost ziarist a ajuns preşedintele FIS.
Eu am început ca ziarist, apoi am lucrat la un hotel din St. Moritz, după care m-am implicat în lumea sporturilor de iarnă şi am ajuns secretarul FIS. Abia după tot parcursul acesta am fost ales preşedinte.

  • Ce-mi puteţi spune despre România?
Voi aveţi potenţial, dar trebuie să îl exploataţi. Ţările din jurul vostru au făcut acest lucru deja. Fără pârtii bune nu puteţi avea sportivi valoroşi.

FIS pune preţ pe comunicare

Pentru a realiza un interviu cu cel care conduce sporturile de iarnă la nivel mondial e nevoie de răbdare. Ca să ajungi să stai de vorbă cu Gian Franco Kasper e suficient să scrii un e-mail la Federaţia Internaţională de Schi. Nu trec cinci minute şi primeşti un răspuns în care ţi se spune că preşedintele FIS este de acord să acorde un interviu pentru un ziar din România, ora şi data rămânând să fie alese de Kasper. După câteva zile,vine şi un telefon din Elveţia. Bună ziuă! Gian Franco Kasper, preşedintele FIS, la telefon, se aude vocea unui domn ajuns la bătrâneţe fără prea multe griji. Te anunţă când va avea loc interviul, spui "Da" cu o voce gâtuită şi nu ştii ce să crezi. Când suni pentru interviu, îţi răspunde direct preşedintele FIS: "Bună ziua, România! Sunt Gian Franco Kasper." Elveţianul este un tip deschis şi spune că forul pe care îl conduce pune mare preţ pe comunicare, deoarece numai aşa numărul celor care schiază poate creşte. "Presa este foarte importantă pentru sporturile de iarnă", a precizat Kasper.

×