x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Handbalistul Marian Cozma ar fi împlinit 31 de ani. Dinamo Bucureşti şi MKB Veszprem au jucat în onoarea lui

Handbalistul Marian Cozma ar fi împlinit 31 de ani. Dinamo Bucureşti şi MKB Veszprem au jucat în onoarea lui

08 Sep 2013   •   18:24
Handbalistul Marian Cozma ar fi împlinit 31 de ani. Dinamo Bucureşti şi MKB Veszprem au jucat în onoarea lui

Echipele Dinamo Bucureşti şi MKB Veszprem, singurele la care a jucat handbalistul Marian Cozma, ucis în 2009 într-un restaurant din oraşul ungar Veszprem, au disputat un meci, sâmbătă, la Bucureşti, în memoria fostului component al naţionalei, care ar fi împlinit duminică 31 de ani.

Meciul dintre Dinamo Bucureşti şi MKB Veszprem s-a desfăşurat în Capitală, cu ocazia inaugurării Sălii Dinamo, campioana Ungariei câştigând cu scorul de 23-32 (13-15), potrivit Mediafax.

Pivotul Marian Cozma s-a născut în 8 septembrie 1982 şi a început handbalul la Dinamo Bucureşti, singurul club la care a evoluat în România.  El s-a transferat la campioana Ungariei, MKB Veszprem, în 2006, fiind la acea vreme şi component al naţionalei României.

Cu MKB Veszprem, Marian Cozma a jucat în Liga Campionilor, iar în 2008 a cucerit Cupa EHF. Pe parcursul celor aproape trei ani petrecuţi în Ungaria, el a fost ofertat de mai multe cluburi din Europa, inclusiv FC Barcelona, dar a declinat fiecare ofertă, preferând să rămână în Ungaria.

Marian Cozma a fost campion al României, cu Dinamo, şi campion al Ungariei, cu MKB Veszprem.
Fostul internaţional, alintat "Păsărilă" de către cei care l-au cunoscut, a fost înjunghiat mortal, în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, în localul Patriota din Veszprem, în timp ce petrecea, în linişte, împreună cu colegii de echipă.

Judecătoria Veszprem i-a condamnat la închisoare pe viaţă pe doi dintre vinovaţii pentru moartea lui Marian, Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo. Alţi patru complici au primit pedepse cuprinse între 3 şi 20 de ani: Ivan Sztojka-20, Pal Gabor 5, Bihari Csaba 4 şi concubina lui Raffael 3 ani.

Avocaţii inculpaţilor au înaintat un recurs. Curtea de Apel Gyor a reanalizat cazul şi a redus pedepsele principalilor trei inculpaţi de la închisoare pe viaţă la doar 18 ani, în timp ce Ivan Sztojka a primit o pedeapsă de doar 8 ani. Presiunile opiniei publice şi cele ale presei ungare, susţinute şi de ministrul de Justiţie, au dus la redeschiderea cazului la Curtea Supremă de Justiţie Kuria. Aceasta a menţinut pedepsele principalilor doi inculpaţi, însă i-a mărit pedeapsa lui Ivan Sztojka de la 8 la 13 ani.

Fanii echipei ungare nu l-au uitat pe Păsărilă, reuşind prin donaţii să-i ridice o statuie handbalistului român în faţa sălii din Veszprem, care a fost inaugurată în 6 februarie 2010.

Tatăl lui Marian a rămas în relaţii apropiate cu foştii colegi ai fiului său. “Vorbesc periodic cu ei. Cel mai des mă contactează actualul jucător al celor de la Kiel, Marko Vujin, dar şi Carlos Perez, plecat între timp în Qatar. Ne înţelegem în maghiară şi engleză, două limbi străine pe care le stăpânesc şi eu puţin. De sărbători sau de ziua mea, băieţii îmi trimit tot timpul sms-uri cu mesaje precum: 'La mulţi ani, papa'. La Veszprem s-a ridicat o statuie pentru fiul meu, în România nu, mai mult din motive financiare. Dar amintirea lui Marian este vie şi în România”.

×
Subiecte în articol: marian cozma