x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Harghita, paradisul sporturilor de iarnă

Harghita, paradisul sporturilor de iarnă

de Claudiu Sere    |    18 Dec 2009   •   00:00

Mica Siberie a României (a se citi judeţul Harghita) va deveni, în zilele următoare, paradisul iubitorilor sporturilor de iarnă. Astfel, pârtia „Lobogo" din staţiunea Homorod Băi va fi deschisă oficial vineri seara, iar începând de sâmbătă va funcţiona la capacitate maximă. Potrivit proprietarului, Benedek Lukacs, tunurile de zăpadă au lucrat timp de câteva zile pentru a pregăti pârtia de 400 de m lungime, 40 m lăţime, cu un unghi de înclinare de 18 grade și o diferenţă de nivel de 60 de m. Celor care doresc să se dea cu săniuţa le va sta la dispoziţie o altă pârtie, în lungime de 250 de metri. În premieră, de sărbători va fi inaugurată o nouă pârtie de 400 metri lungime, în special pentru  iubitorii snowboardului. Benedek a mai precizat că un număr de 1.200 de schiori/oră pot ajunge în vârful pârtiei cu ajutorul teleschiului cu târnăcop. Cazarea şi masa turiştilor este asigurată de Pensiunea Lobogo, de trei stele, camere cu două paturi şi un restaurant specific zonei. Capacitatea pensiunii este de 70 de persoane. În prezent, la Homorod s-a aşternut o zăpadă de 30 - 40 de cm, iar schiorii care își vor petrece sărbătorile  în pitoreasca stațiune harghiteană, vor trebui să scoată între 25 RON/zi sau 80 RON, atât cât costă un abonament pe 5zile, valabil de luni până vineri, între orele 10,oo -16,oo. Pentru copii de până la 6 ani abonamentul este gratis, dacă teleschiul (1/2 tijă) este folosit împreună cu un adult.

Un alt loc iubit de schiori este  stațiunea Băile Harghita. Aici, începând de sâmbătă se va putea schia pe pârtia „Csipike", care are o lungime de 316 m şi o înclinare de 18 grade. Schiorii ajung în vârful pârtiei (1322 m înălţime) cu ajutorul unei instalaţii de teleschi numit „baby lift", pentru modica sumă de 2 lei, şi „alunecă" până la 1275 m, diferenţa de nivel fiind de 47 de m. Cu toate că în judeţ ninge de aproape două zile, în Harghita Băi tunurile de zăpadă „lucrează" încontinuu, pentru a putea face faţă aşteptărilor turiştilor. Programul pârtiei este între orele 9 -17 zilnic, iar abonamentul/zi costă 25 de lei. La fel ca şi la Homorod şi aici există şi posibilitatea de închiriere a echipamentului de schi. De asemenea, cei care doresc să-şi petreacă vacanţa aici pot să se cazeze în pensiunile: „Bella Vita" - 85 de lei/zi cu micul dejun inclus; „Mandala" - 45 de lei cazare şi micul dejun sau 90 de lei micul dejun şi cina; „Csiki" - 40 de lei cazarea şi posibilitate de a lua mesele la restaurantul pensiunii; „Tófalvi" - 40 de lei cazarea sau Cabana Harghita - 85 lei cazarea şi micul dejun.
Tot de sâmbătă se va putea schia şi pe pârtiile aflate la marginea municipiul Topliţa, la poalele munţilor Călimani. Aici, există două pârtii de schi, ambele cu zăpadă artificială şi nocturnă. Pârtia Măgheruş este destinată schiorilor avansaţi, are o lungime de 460 m, lăţime de 56-60 m, un grad de dificultate mediu, altitudine de 850 m şi diferenţă de nivel de 125 m, înclinare medie fiind de 23%. Pârtia Bradul este destinată schiorilor începători. Are o lungime de 1.000 m, cu un uşor grad de dificultate, și având o înclinare medie de 11%. Pârtiile sunt dotate cu două instalaţii teleschi Doppelmayr de capacitate de 670 persoane/oră, maşină de bătătorit zăpada, instalaţie pentru fabricarea zăpezii, centru închiriat echipament schi precum şi cu instalaţie nocturnă. La aceste pârtii, pentru adulţi o cartelă pentru o zi va costa 35 de lei, iar pentru copii se face o reducere de 10 lei. 

Pentru informaţii şi imagini de pe webcam-urile de pe pârtii vizitaţi schi.jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: jurnalul de schi