x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Încă o palmă de zăpadă

Încă o palmă de zăpadă

de Sorin Anghel    |    15 Ian 2010   •   00:00
Încă o palmă de zăpadă

România primeşte zăpadă cu pipeta. Bucovina este singurul loc unde iarna este la ea acasă. În acest week-end, toate pârtiile de la Vatra Dornei vor fi deschise. Se va putea schia şi la Borşa, acolo unde se agaţă harta-n cui!



Nordul Spaniei, Franţa, partea nordică a Italiei, Elveţia şi Austria se "scaldă" în zăpadă în urma ninsorilor de acum câteva zile. Din păcate, la noi n-a mai ajuns decât un rest din ce a dat Dumnezeu. Asta spre disperarea schiorilor, care nu mai ştiu pe unde să urce pentru a profita de o bucată de zăpadă. Materia asta albă venită de sus pe timp de vremea rea nu vrea să treacă pe la noi iarna asta. Oamenii din staţiunile montane se încurajează singuri, spunând că nu se poate să treacă sezonul fără o ninsoare care să îmbrace pământul într-un strat de zăpadă gros de un metru. Deocamdată sunt doar speranţe. Realitatea este una cât se poate de tristă. Iarna asta, Bucureştiul a avut mai multă zăpadă decât toată Valea Prahovei la un loc. În vreme ce pe malul Dunării, la Drobeta Turnu Severin, stratul avea 35 de centimetri grosime, la Straja nu erau mai mult de 10 centimetri. Comparaţia poate continua şi între Timişoara şi Muntele Mic sau între Oradea şi Arieşeni.

UMĂR LA UMĂR PE PÂRTIE
Săptămâna aceasta a fost sărbătoare mare pe Valea Prahovei. Transportatorii pe cablu au ajuns să se bucure nebuneşte atunci când se depune un strat de zăpadă gros de numai 10 centimetri. Anul trecut, o astfel de ninsoare nici măcar nu era băgată în seamă şi era considerată drept "brumă". Din fericire, temperaturile au scăzut zilele acestea, astfel că la Buşteni, Azuga şi Predeal au funcţionat instalaţiile de transport pe cablu, asta făcâd deliciul celor care aşteptau cu schiurile pe umăr. Numai bine pentru aglomeraţia ce se anunţă în week-end pe Valea Prahovei. La Sinaia este deschisă numai pârtia Valea Dorului, acolo unde stratul de zăpadă măsoară 30 de centimetri. Cei care preferă Azuga trebuie să gândească pozitiv. Astăzi ar putea face primele ture din acest sezon pe pârtia Sorica. Predeal rămâne Capitala pantofarilor şi locul ideal pentru distrugerea echipamentului.

NORDUL S-A ALBIT
Bistriţenii, moldovenii, harghitenii şi maramureşenii sunt cei mai fericiţi români. Au fost ninşi suficient de mult încât să se poată schia. La Piatra Neamţ, oamenii au profitat de temperaturile scăzute şi au pus în funcţiune instalaţia de zăpadă artificială, astfel că de astăzi se poate schia pe pârtia Cozla. Sâmbătă şi duminică va fi pornită nocturna. La Vatra Dornei, turiştii trăiesc o iarnă autentică, cu multă zăpadă afânată pe Dealu Negru, unde se poate ajunge cu telescaunul, şi cu pârtii preparate la Parc, în centrul staţiunii. Amatorii de free-ride vor alege să meargă totuşi la Borşa, acolo unde pădurea traversată de pârtie este locul ideal pentru coborâri pline de adrenalină. Judeţul Harghita nu se dezminte şi dovedeşte în continuare că este Siberia României. La Băile Homorod, peste zăpada artificială s-a mai pus un strat de zece centimetri, astfel că baza de agrement de pe marginea drumului ce leagă Miercurea Ciuc de Odorheiu Secuiesc va fi plină mâine şi poimâine. Sus, la Băile Harghita, este frig de crapă pietrele, iar pârtiile pentru începători sunt pline de copii care învaţă pentru prima oară să schieze.

-14 grade Celsius este temperatura care se va înregistra duminică la Bâlea Lac

3 sunt pârtiile unde stratul de zăpadă are doar 10 centimetri

120 de centimetri este grosimea stratului de zăpadă de la Bâlea Lac

×
Subiecte în articol: jurnalul de schi