x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi JO de iarnă, varianta mini

JO de iarnă, varianta mini

de Sorin Anghel    |    14 Dec 2007   •   00:00
JO de iarnă, varianta mini

Localităţile de pe Valea Superioară a Prahovei s-au constituit in microregiunea Bucegi şi vor organiza in anul 2013, impreună
cu municipiul Braşov, Festivalul Tineretului Olimpic European pentru sporturile de iarnă.


Â

Localităţile de pe Valea Superioară a Prahovei s-au constituit in microregiunea Bucegi şi vor organiza in anul 2013, impreună
cu municipiul Braşov, Festivalul Tineretului Olimpic European pentru sporturile de iarnă.


Comitetul Internaţional Olimpic a acceptat candidatura Romăniei pentru organizarea Festivalului Tineretului Olimpic European pentru sporturile de iarnă. Evenimentul ne-a fost atribuit, pentru că nu a mai existat o altă ţară care să-şi dorească această competiţie.


GHEAŢÃ.... Pentru a găzdui competiţia din 2013, Romănia trebuie să mai primească anul viitor acceptul final din partea CIO cu ocazia unei adunări excepţionale ce va avea loc la Istanbul. Pănă atunci, disciplinele s-au impărţit pe localităţi. Astfel, la Braşov vor avea loc competiţiile pe gheaţă, adică patinajul artistic şi de viteză şi meciurile de hochei. Pentru asta va fi construit un patinoar nou şi va fi renovat cel existent acum in cartierul Răcădău. Antrenamentele vor avea loc in Poiana Braşov. Ciudat, dar in Masivul Postăvaru nu se va ţine nici o competiţie.


IEPURI. Federaţia Romănă de Schi şi Biatlon va construi la Răşnov un complex de trambuline conform normelor Federaţiei Internaţionale de Schi. Această bază va fi folosită pentru intrecerile de Sărituri cu Schiurile cu ocazia FTOE. Staţiunea cea mai solicitată va fi Predealul, pentru că acolo vor avea loc atăt proba de slalom special, căt şi concursul de biatlon. Pe părtia Subteleferic mai trebuie montate doar şase lănci care să asigure zăpada artificială pe toată suprafaţa. Lucrurile sunt ceva mai complicate la circuitul de biatlon, situat pe Valea Răşnoavei. Proprietar este Ministerul Apărării Naţionale, şi pentru ca traseul să corespundă normelor FIS trebuie făcută o investiţie de 1,1 milioane de euro. La Buşteni, pe Valea Cerbului, in apropiere de Cabana Gura Diham, va fi amenajat de la zero circuitul pe care se vor ţine concursurile de schi fond. Vestea nu este foarte imbucurătoare pentru autorităţile locale din această staţiune, care ar fi crezut că vor beneficia de fonduri pentru amenajarea de părtii noi in Masivul Bucegi. Primarul Emanoil Savin a promis că, pănă in 2013, in oraşul pe care il conduce vor apărea căteva unităţi hoteliere de capacitate mare. "Numai eu o să fac două hoteluri din banii mei", a spus edilul, care va renova cazinoul din Buşteni şi il va transforma intr-o locaţie de lux.
Â
Â
Â
MIEZUL
"Fără noi nu se poate face nimic. Oraşul Buşteni este cel mai important dintre toate localităţile de pe Valea Prahovei, pentru că la noi se blochează intotdeauna circulaţia"
Emanoil Savin - primar Buşteni
ŢINTÃ...
"Competiţia din 2013 trebuie să reprezinte un pas spre organizarea Jocurilor Olimpice de Iarnă din 2022. Romănia, dar mai ales Valea Prahovei, va avea mult de căştigat de pe urma acestui proiect"
Adrian Purcaru - primar Azuga
Â


A inceput cu o glumă

Ideea organizării Festivalului Tineretului Olimpic European a apărut anul acesta, la 14 iunie, atunci cănd premierul Călin Popescu Tăriceanu a discutat cu autorităţile locale din staţiunile de pe Valea Prahovei formarea unei microregiuni pentru implementarea unui proiect turistic global, nefiind exclusă organizarea in zonă a Jocurilor Olimpice de Iarnă in anul 2022. La această intălnire, organizată cu ocazia inaugurării lucrărilor la telegondola din Sinaia, a participat şi preşedintele COSR, Octavian Morariu. Liderul mişcării olimpice şi-a promis sprijinul şi a afirmat că organizarea FTOE reprezintă un exerciţiu pentru pasul următor, JO de iarnă din 2022. Sinaia, staţiunea care a dat startul acestei manifestări, va primi in 2013 doar competiţiile pentru snowboard, care vor avea loc in Valea Dorului.


Â

×
Subiecte în articol: ski express valea